Μερικά χιλιόμετρα νότια του Ισθμού της Κορίνθου, υπάρχει μια τοποθεσία βγαλμένη από τα παραμύθια και κρύβει σύμφωνα με το μύθο, το μυστικό ομορφιάς της ωραίας Ελένης.
Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης πήραν την ονομασία τους από την αρχαία ελληνίδα καλλονή. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Δία ή του Τυνδάρεω και της Λήδας και σύζυγος του Μενέλαου, του βασιλέα της Σπάρτης.
Ο Μενέλαος και η Ελένη βασίλευσαν για πολλά χρόνια αποκτώντας επτά παιδιά, πέντε γιους και δύο κόρες. Στη διάρκεια της βασιλείας τους ο Αγαμέμνων κατάφερε να επιστρέψει στις Μυκήνες και να αναλάβει βασιλιάς εκδιώκοντας τον σφετεριστή του θρόνου και θείο του Θυέστη. Έτσι οι δύο Ατρείδες, Μενέλαος και Αγαμέμνων, έγιναν οι ισχυρότεροι βασιλείς της εποχής τους, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η μεγάλη εκστρατεία κατά της Τροίας.
Η “αρπαγή” της Ελένης από τον Πάρη και η μεταφορά της στην Τροία έγινε αφορμή, σύμφωνα με την Ιλιάδα, του μακροβιότερου πολέμου όλης της αρχαιότητας, του δεκαετούς Τρωικού Πολέμου, έχοντας προηγουμένως συνεγείρει όλα τα αρχαία ελληνικά βασίλεια κατά της Τροίας.
Η παρουσία της στην αρχαία ελληνική γραμματεία δεν εντοπίζεται μόνο στα ομηρικά έπη, αλλά και στη λυρική και χορική ποίηση, στο αττικό δράμα, στη ρητορική και την ιστοριογραφία.
Σύμφωνα με τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τις γραμματειακές πηγές που έχουν διασωθεί αποδεικνύεται ότι η Ωραία Ελένη απολάμβανε θεϊκές τιμές τόσο στην αρχαία Σπάρτη, όπου υπήρχαν δύο ναοί αφιερωμένοι σ’ αυτήν, καθώς επίσης στο Άργος, την Αρκαδία, την Κόρινθο, τη Βοιωτία, την Αττική, τη Θεσσαλία, τη Ρόδο, καθώς ακόμα στην Ιταλία και την αρχαία Αίγυπτο.
Πιστεύεται ότι στα ιαματικά λουτρά της Κορινθίας, όπου αναβλύζουν μέσα από το βουνό, έκανε μπάνιο η Ωραία Ελένη. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν το μυστικό της ομορφιάς της.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες της πηγής είναι ευεργετικές τόσο για γυναικολογικές παθήσεις όσο και για την σφριγηλότητα και ευεξία της γυναικείας επιδερμίδας.
Δεν είναι τυχαίο πως στο σημείο συνήθως απαντώνται πολλές γυναίκες διαφόρων ηλικιών να απολαμβάνουν τα κρύα νερά.
Αρκετές μάλιστα στέκονται στην ουρά προκειμένου να προλάβουν μία καλή θέση κάτω από ένα βράχο.
Αυτό συμβαίνει γιατί στο συγκεκριμένο σημείο απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα αλλά και ισχυρότερα φυσικά υδρομασάζ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βουτιά από ψηλά στη μαγευτική φυσική «πισίνα» του Ιονίου. Βρίσκεται σε ακατοίκητο νησάκι κοντά στα Σύβοτα (drone)
Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει γνωρίσει ραγδαία τουριστική άνθηση, καθώς πολλοί Αθηναίοι ανακάλυψαν το κρυμμένο φυσικό διαμάντι που εκτός των άλλων απέχει ελάχιστα από την πρωτεύουσα.
Έτσι, αν και ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού είναι 1145 κάτοικοι, το καλοκαίρι τριπλασιάζεται.
Δείτε τα μαγευτικά Λουτρά της Αγίας Ελένης, όπως τα κατέγραψε ο συνεργάτης μας Up Stories:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ανατολή στη Σάρτη Χαλκιδικής. Το προσφυγικό χωριό με την μαγευτική παραλία που θυμίζει τις αλλοτινές πατρίδες. Εντυπωσιακή λήψη με ορίζοντα το Άγιο Όρος (drone)
Ο Τρωικός Πόλεμος δεν έγινε για την «Ωραία Ελένη»- Η νέα θεωρία ανατρέπει όσα γνωρίζουμε (Βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ