Το 1964 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η Ελληνική ταινία, «Η γέφυρα της ευτυχίας» με πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Ζησιμάτο και Αντζελα Ζήλια.
Στην ταινία εμφανίσθηκε και μια δεσποινιδούλα που αργότερα έμελλε να λάμψει με τη φωνή και τα υποκριτικά της προσόντα. Ήταν η Ρένα Παγκράτη, που ξεκίνησε ως παιδί θαύμα. Νεώτερη, το 1963, συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού θεάτρου «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φ. Γκ. Λόρκα με την Κατίνα Παξινού.
Στη φωτογραφία από το αρχείο του Εθνικού Εθνικού θεάτρου, διακρίνουμε την 13χρονη Ρένα ανάμεσα στις κυρίες που συμμετείχαν στην παράσταση
Πολλοί ηθοποιοίλ έλαμψαν τη δεκαετία του 80 αλλά ξεκίνησαν την καριέρα τους την δεκαετία του 60. Ένας από αυτούς ήταν ο Στάθης Ψάλτης.
Σε μια παλιά ταινία του 1965 με τον τίτλο «Το ρομάντζο μιας καμαριέρας» τον βρίσκουμε να υποδύεται το ένα από τα δύο παιδιά τής οικογένειας. Ήταν 15 ετών.
Ρόλος βουβός, φιγκιράν και δεν αναφέρεται καν το όνομά του στο ζενερίκ της ταινίας. Και όμως! Να που είναι ο Ψάλτης. Επισήμως, ο πρώτος ρόλος του Ψάλτη είναι μερικά χρόνια αργότερα, το 1972 στο λάιτ αισθησιακό φιλμ του Ομήρου Ευστρατιάδη «Διαμάντια στο γυμνό κορμί της».
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είχε κι αυτός ένα σύντομο πέρασμα ως κομπάρσος σε νεαρή ηλικία! Επισήμως η πρώτη ταινία στη φιλμογραφία του είναι η «Ιφιγένεια» του Μιχ. Κακογιάννη. Όμως, λίγο νωρίτερα είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα σε μια πολεμική ταινία του Κώστα Ανδρίτσου με τον τίτλο «Αέρα, αέρα, αέρα». Μια που εμφανίστηκε και μια που σκοτώθηκε.
Το 1968, σε ένα μελό της εποχής με τον τίτλο «Συννεφιασμένοι ορίζοντες» έκανε την εμφάνισή του ένας άλλος νεαρός με το όνομα Μίμης Χρυσομάλλης. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Μάρθα Βούρτση.
Ωστόσο ο Μίμης Χρυσομάλλης είχε βγει ήδη στο θέατρο. Τον εντοπίζουμε σε πρόγραμμα του 1958, σε παράσταση του Εθνικού κήπου. Η παράσταση είναι το έργο του Δημ. Γιαννουκάκη «Η ανθισμένη αμυγδαλιά» που ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
Από το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Ραντεβού στον αέρα» σμηνίτη, εντοπίζουμε και τον Αλκη Παναγιωτίδη στα πρώτα του βήματα, πριν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέψει στα τέλη του της δεκαετίας του 70.
Στο μελό του 1971 του Κώστα Καραγιάννη, με τον σπαραξικάρδιο τίτλο «Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση» αναγνωρίζουμε τον νεαρό Αντώνη Αντωνίου, 26 ετών. Οι πρωταγωνιστές του φιλμ είναι ο Θάνος Λειβαδίτης και η Μέμα Σταθοπούλου.
Μια 25χρονη, άγνωστη ακόμη ηθοποιός έκανε ένα πέρασμα και αντάλλαξε μία ατάκα με τον Νίκο Κούρκουλο στο φιλμ του Νίκου Φώσκολου «Με φόβο και πάθος» το 1972. Ήταν η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Αντίστοιχα όμως, θα δούμε και τον Δάνη Κατρανίδη στην πρώτη του εμφάνιση, στη φίνος φιλμ. Κάνει ένα μικρό ρολάκι στο επικό φιλμ του Πάνου Γλυκοφρύδη «Η δίκη των δικαστών» που αφορά στη δίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.
Είναι γεμάτος ο κινηματογράφος μας από τέτοιες απρόσμενες εμφανίσεις και περάσματα, ηθοποιών στα πρώτα τους βήματα, που κατάφεραν εντέλει να διαπρέψουν και να διαγράψουν τη δικής του λαμπερή πορεία.
Στο βίντεο που ακολουθεί από τον Ανδρόνικο Τζιβλέρη και το κανάλι kastalia του You Tube δείτε αρκετές ακόμη χαρακτηριστικές εμφανίσεις.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr