Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν ένας παγκοσμίου φήμης γκαλερίστας με τεράστια αποδοχή στον χώρο της τέχνης. Ντε Κίρικο, Πικάσο, Μαρξ Ερνς, Τσαρούχης, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ανέδειξε στην πολυετή καριέρα του ο δαιμόνιος Έλληνας.
Η εικόνα του στην Ελλάδα όμως τσαλακώθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που έγινε πρωτοσέλιδο και οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή του. O γκαλερίστας κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλία και έμπλεξε σε μια σκληρή δικαστική περιπέτεια.
Ο πρώην συνεργάτης του και τραβεστί με το ψευδώνυμο «Μαρία Κάλλας» τον διέσυρε στον Τύπο, καταγγέλλοντας τον για ερωτικά όργια και χρήση ναρκωτικών.
Ο Ιόλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και με συστατική επιστολή του Καβάφη, ήρθε στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με τον Σικελιανό, τον Μητρόπουλο και τον Παλαμά. Στη συνέχεια έφυγε για το εξωτερικό όπου έγινε κορυφαίος χορευτής, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το μπαλέτο.
Όταν ανακάλυψε ένα έργο του άγνωστου τότε Ντε Κίρικο, αποφάσισε να γίνει έμπορος τέχνης.
Έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα που θα τον έφερνε παγκοσμίως στην κορυφή της τέχνης.
Μέσα σε λίγα χρόνια άνοιξε πέντε γκαλερί σε όλες τις γωνιές του κόσμου, που έγιναν γνωστές και συγκέντρωναν την αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Μαργκότ Φοντέιν, η οποία απευθυνόμενη στη Τζάκι Κένεντι το 1968 είπε: «Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα»
Ο Ιόλας ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Άντυ Γουόρχολ και τον εκτόξευσε στην κορυφή.
Η βίλα της Αγίας Παρασκευής
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο.
Τη δημιουργία του «χωριού των καλλιτεχνών» στην μεγάλη έκταση η οποία του ανήκε στην Αγία Παρασκευή.
Έτσι, αρχές της δεκαετίας του ’50 έχτισε την περίφημη βίλα των 2000 τετραγωνικών μέτρων, που σύντομα μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ.
Διάσημα ονόματα από τον χώρο της τέχνης, της πολιτικής και της υψηλής κοινωνίας επισκέπτονταν συχνά τον Ιόλα στο «ανάκτορό» του.
Τοίχοι από μάρμαρο, πόρτες από χρυσάφι, αρχαίες κολώνες από τη Ραβέννα και 10.000 έργα τέχνης αμύθητης αξίας διακοσμούσαν τη βίλα.
Ο Ιόλας δεν προόριζε τη βίλα απλά για σπίτι του, αλλά για ένα μουσείο που θα φιλοξενούσε έργα και ανθρώπους από τον χώρο της παγκόσμιας τέχνης.
Γι’ αυτό στη βίλα υπήρχαν δωμάτια με ξεχωριστό θέμα το καθένα, όπως το δωμάτιο Βυζαντινού πολιτισμού, το δωμάτιο του Άντυ Γουόρχολ και άλλα.
Το τέλος του διάσημου γκαλερίστα και η λεηλασία στη βίλα του
Ο Αλέξανδρος Ιόλας έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου του 1987 από την αρρώστια του AIDS, εξαντλημένος από τον διασυρμό που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τελευταία του επιθυμία ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, κάτι που δεν εκπληρώθηκε ποτέ.
Όταν πέθανε, μαζί του χάθηκαν και 10.000 πολύτιμα έργα τέχνης. Η βίλα που κάποτε είχε φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού, πλέον έχει ερημώσει.
Το όνειρο του Αλέξανδρου Ιόλα ήταν να δωρίσει στην πολιτεία αυτό το μουσείο που τόσο αγάπησε. Το ελληνικό κράτος αρνήθηκε την προσφορά του και ο θησαυρός του Ιόλα χρωματίστηκε με γκράφιτι, λεηλατήθηκε και ερημώθηκε.
Καταστροφές και λεηλασία είναι οι λέξεις που περιγράφουν ό,τι συνέβη σε ένα κτίσμα, που θα μπορούσε να είναι θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού.
Σήμερα, η βίλα έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου και αναμένεται η αξιοποίηση της.
Δείτε στο βίντεο του up drones που κατέγραψε τη βίλα του Ιόλα όπως είναι σήμερα:
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την περίφημη βίλα του Ιόλα πριν και μετά τη λεηλασία.
Οι κατόψεις της βίλας που εμφανίζονται στο βίντεο είναι σχεδιασμένες από τον κ. Μανώλη Οικονόμου, αρχισυντάκτη του GreekArchitects.gr
Πηγή φωτογραφιών Fondation Privee Des Amis D’ Alexandre Iolas.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η γυναίκα που πυροβόλησε τον Άντι Γουόρχολ για να τον εκδικηθεί. Τα όργια, οι αυτοκτονίες, η πίστη στον Θεό και ο περίεργος θάνατος μετά από εγχείρηση ρουτίνας
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
που θα μπορουσαμε να δουμε ολοκληρη την εκπομπη για τον ιολα? υπαρχει καπου ανεβασμενη ολοκληρη? συγχαρητηρια για τις ερευνες και τις εκπομπες σας!ευχαριστουμε!