Η παλιά σχολική τάξη με τα ξύλινα θρανία, τις εκπαιδευτικές πλακέτες, τα αριθμητήρια και τις ποδιές αναβιώνει στο χωριό Αγγελόκαστρο του Δήμου Αγρινίου στο νεοσύστατο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο.
Η θεματική έκθεση “Σχολείο” αποτελεί μια αναπαράστασης της σχολικής αίθουσας των προηγούμενων χρόνων καθώς και όλων εκείνων των αντικειμένων που μαρτυρούν την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν και είναι η διάσωση, συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό των τεκμηρίων της Εκπαίδευσης διαχρονικά.
Κύριο μέλημα του Μουσείου είναι να παρουσιαστεί το πλούσιο εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό που βρίσκεται στις σχολικές μονάδες, αλλά και οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα μέσα διδασκαλίας της παλιάς εποχής.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Αντρέα Κουτσοθανάση για το Μουσείο Ιστορίας και Εκπαίδευσης:
Η έκθεση εκτείνεται σε τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα γίνεται αναπαράσταση της παλιάς σχολικής τάξης, όπου εκτίθενται ξύλινα θρανία, παλιά τετράδια, μαθητικές τσάντες, εκπαιδευτικές πλακέτες, ποδιές, χάρτες, όργανα φυσικής, σχολικά βιβλία, αριθμητήρια, βιβλιοθήκες, έντυπα και έγγραφα καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα Μαθητικά Συσσίτια των σχολείων.
Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί πολλούς θεματικούς χάρτες, βιβλία των εκάστοτε μαθημάτων, καθώς και πολλά εποπτικά μέσα διδασκαλίας, κινηματογραφικές μηχανές προβολής, επιδιασκόπια, μηχανές προβολής slides, πικ απ, γραφομηχανές, μικροφίλμ, μια μεγάλη συλλογή φίλμς από το μάθημα της Γεωγραφίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος. Εικόνες των μαθημάτων της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Θρησκευτικών, μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων, τεύχη περιοδικών, εγκυκλοπαίδειες, σημαίες, εικόνες θρησκευτικές και πολλά άλλα.
Η τελευταία αίθουσα είναι ο χώρος στον οποίο λειτουργούσε το Γραφείο του Διευθυντή ή της Διευθύντριας καθώς και το Γραφείο των Εκπαιδευτικών.
Ιστορία Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου
Η πιο πιθανή χρονολογία ίδρυσης του σχολείου είναι το 1880, σύμφωνα με έγγραφα και μαρτυρίες κατοίκων του χωριού.
Το παλαιό διδακτήριο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο, κατασκευάσθηκε το 1930, στην ανατολική πλευρά του χωριού σε επικλινές έδαφος, με μια αίθουσα διδασκαλίας στο ισόγειο, αποθήκη στην πίσω πλευρά και μια μικρή αποθήκη στα βόρεια. Στον πάνω όροφο είχε τρείς αίθουσες διδασκαλίας και δυο μικρούς χώρους. Το γραφείο του διευθυντή και μια αποθήκη.
Το 1941 Γερμανοί κατακτητές κατά την διάρκεια επιδρομής στο χωριό λεηλάτησαν το σχολείο. Αναφορά κατάστασης σχολείου εκείνης της εποχής εξηγεί αναλυτικά: “Προπολεμικώς το σχολείο είχε 80 θρανία νέου τύπου, 20 θρανία παλαιού τύπου, πίνακες δυο, δυο έδρες. Εξ αιτίας του πολέμου καταστράφηκαν”.
Κατά τη δεκαετία 1960-1970 λόγω αύξησης του μαθητικού πληθυσμού υπήρξε πρόταση για προσθήκη νέας πτέρυγας, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αναγκαστικά χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οικήματα σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού, οι οποίες όμως δεν κάλυπταν τις παιδαγωγικές και διδακτηριακές ανάγκες. Μια μεταγενέστερη σεισμική δόνηση κατέστρεψε σημαντικό μέρος του σχολείο, το οποίο εγκαταλείφθηκε εντελώς.
Το 1986-1987 ανεγέρθηκε νέο διδακτήριο στα νότια του υπάρχοντος με πολλές αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, αίθουσα εκδηλώσεων.
Το 2004 εγκρίθηκε η δαπάνη ανακατασκευής του, η οποία και ολοκληρώθηκε το 2008. Σήμερα εκτός από του Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας φιλοξενεί στις αίθουσές του Λαογραφικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη του Αγγελοκάστρου.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: H εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που έκανε υποχρεωτική την εξάχρονη εκπαίδευση, την εποχή που οι Έλληνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν ήξεραν καν να διαβάζουν.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ