Μαντινείες Μεσσηνίας. Ο κρυφός τουριστικός προορισμός που δημιουργήθηκε μετά την δημιουργία 7 τεχνητών κόλπων (drone)

Μαντινείες Μεσσηνίας. Ο κρυφός τουριστικός προορισμός που δημιουργήθηκε μετά την δημιουργία 7 τεχνητών κόλπων (drone)

Σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα, υπάρχει ένας μικρός και γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός: το Ακρογιάλι των 130 μόνιμων κατοίκων.

Βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη ελαιώνες που εντυπωσιάζει κάθε λάτρη της φύσης. Διοικητικά το Ακρογιάλι ανήκει στην Κοινότητα Αβίας και υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αβίας, του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Οι Μαντινείες όπως τις ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής περιλαμβάνουν την Μικρή και Μεγάλη Μαντινεία, την παραλία της Σάντοβας και φτάνουν έως τις Κιτριές.

Στην πραγματικότητα οι Μαντινείες είναι το προπύργιο της Μεσσηνιακής Μάνης και για αυτό το λόγο έχουν πλούσια ιστορία. Επί Τουρκοκρατίας οι Κιτριές αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.

Εδώ υπογράφηκε το ιστορικό «Σύμφωνο των Κιτριών» κατά το 1819 από τις οικογένειες Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων οι οποίες υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη καθώς και ένωση των δυνάμεών τους κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ τον Μάρτιο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ανέλαβε αρχηγός των σπαρτιατών δυνάμεων.

Τουριστικό “καταφύγιο”

Η περιοχή αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και ταβέρνες.

Σήμα κατατεθέν του Ακρογιαλιού αποτελούν οι 7 μικροί τεχνητοί κόλποι του, οι οποίοι σχηματίζουν ισάριθμες και πανέμορφες βοτσαλωτές παραλίες.

Δημιουργήθηκαν με σκοπό να προστατεύσουν τις ακτές από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα του Μεσσηνιακού Κόλπου.

proboloi_akrogiali_messinia

Κάθε ένας από τους 7 πρόβολους στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας είναι κατασκευασμένος από φυσικούς λίθους και ογκολίθους – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Το έργο κατασκευής τους

Η κατασκευή των 7 κόλπων στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κόστισε 4.850.000 ευρώ. Αποτέλεσε μέρος ενός μεγάλου παράκτιου έργου στις περιοχές Παράλιο Άστρος, Αβία και Μικρή Μαντίνεια, συνολικού προϋπολογισμού 10.190.000 ευρώ, που εγκρίθηκε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014.

Όπως αναφέρεται στη τεχνική ταυτότητα του έργου, τα έργα παράκτιας προστασίας της περιοχής Ακρογιάλι έγιναν για την αντιμετώπιση της έντονης διάβρωσης και την προστασία από την κυματική δράση.

Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή επτά προβόλων από φυσικούς λίθους και ογκολίθους και τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με κατάλληλο υλικό (φυσικούς λίθους, ίζημα).

Οι πρόβολοι είναι παράλληλα τοποθετημένοι, σε απόσταση περίπου 120 μέτρα ο ένας από τον άλλον και, πλην του πρώτου, έχουν μήκος 64 μέτρα.

7_kolpoi_akrogiali

Οι 7 τεχνητοί κόλποι βρίσκονται στον οικισμό Ακρογιάλι, σε μια περιοχή γεμάτη ελαιώνες – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Δείτε τους 7 διαδοχικούς κόλπους στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Michael Miller:

Ακρογιάλι Αβίας |  Οι 7 τεχνητοί κόλποι της Μεσσηνίας

Λίγα λόγια για την Αβία

Η περιοχή της Αβίας οφείλει την ονομασία στον μυθικό βασιλιά της Μεσσηνίας, Κρεσφόντη. Εκείνος, μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Δωριείς, έδωσε στην περιοχή το όνομα της Αβίας, κόρης του Ηρακλή, η οποία κατέφυγε εκεί με το βρέφος Γλήνο, διωκόμενη από τους Αχαιούς.

Πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούν πολιτισμική ανάπτυξη ήδη από την προμυκηναϊκή εποχή. Η αρχαία πόλη της Αβίας άκμαζε από τον 11ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα και, συχνά, αποτέλεσε “μήλον της έριδος” μεταξύ των Μεσσηνίων και των Σπαρτιατών.

Στην Αβία λειτουργούσε Ασκληπιείο, το οποίο πιθανότατα καταστράφηκε σε κάποια από τις βαρβαρικές επιδρομές που ταλαιπώρησαν την Πελοπόννησο την πρωτοβυζαντινή περίοδο (4ος – 6ος αιώνας μ.Χ.). Στα ερείπιά του οικοδομήθηκε το 1775 ο σημερινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δείτε μια ακόμα πτήση πάνω από την περιοχή του συνεργάτη μας Up Stories:

Μαντίνειες Μεσσηνίας. Κάντε τις ομορφότερες διακοπές τις ζωής σας μακριά από δάση με ομπρέλες.

Με πληροφορίες από: Aftodioikisi και Δήμος Καλαμάτας

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr