Δείτε από ψηλά την άλλοτε πολύβουη Β’ Πλαζ της Βούλας που προτιμούσαν οι Αθηναίοι για κολύμπι και αθλοπαιδιές. Πως μετατράπηκε σε παραλία “φάντασμα”. Τα σχέδια για αξιοποίηση (βίντεο drone)

Δείτε από ψηλά την άλλοτε πολύβουη Β’ Πλαζ της Βούλας που προτιμούσαν οι Αθηναίοι για κολύμπι και αθλοπαιδιές. Πως μετατράπηκε σε παραλία “φάντασμα”. Τα σχέδια για αξιοποίηση (βίντεο drone)
Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας ξεκινά το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει μια μεγάλη ακτογραμμή με πλήθος παραλιών με όμορφες αμμουδιές και οργανωμένες εγκαταστάσεις.

Σε αντίθεση με το προβληματικό παρελθόν, ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας αύξησε την καθαρότητα των νερών, όχι όμως και τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρατημένη Ακτή της Βούλας, γνωστή ως Πλαζ Β.

Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 60, όπου μέχρι τότε, το γνωστό ως “παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού”, φάνταζε σαν εξοχή στους κατοίκους των Αθηνών. Τα κατασκευαστικά έργα του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Σουνίου έδωσε τότε τη δυνατότητα  σε πολλούς κατοίκους του κέντρου αλλά και των προαστίων να βρουν μια ανάσα δροσιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια τους.

Η παραλία της Βούλας το 1960. Φωτογραφία από τον ιστότοπο: Αγαπημένες δεκαετίες 

Μία από τις οργανωμένες παραλίες ήταν και η β’ Πλαζ Βούλας.

Τα νερά της ήταν πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους κατά τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, όπου ακόμη στην αμμουδιά υπήρχαν κοχύλια. Αυτό όμως που έκανε μοναδική τη συγκεκριμένη πλαζ ήταν ο συνδυασμός που πρόσφερε στους κολυμβητές.

Λίγα μέτρα μακριά από την παραλία υπήρχαν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, όπου τα παιδιά, αλλά και οι γονείς αθλούνταν. Η ακτή του ΕΟΤ ήταν μια από τις λίγες πλαζ που είχαν οργανωμένα αποδυτήρια και οι λουόμενοι μπορούσαν να κάνουν ντους και να αλλάξουν ρούχα διακριτικά και πολιτισμένα.

Η είσοδος της πλαζ

Παράλληλα, λειτουργούσε ένα μικρό αναψυκτήριο και υπαίθρια μπαρ, ενώ απέναντι από την πλαζ είχαν ανοίξει και οι πρώτοι χώροι εστίασης. Η παραλιακή περιοχή της Βούλας, αποτελούσε ένα “φιλέτο”, 18 μόλις χιλιόμετρα μακριά από την καρδιά της Αθήνας, με εύκολη πρόσβαση.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι αστέρες του κινηματογράφου και άλλες προσωπικότητες που επέλεγαν την πλαζ της Βούλας ως κοντινό προορισμό χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Σκηνοθέτες και επαγγελματίες της “βιομηχανίας” του κινηματογράφου, προτιμούσαν την πλαζ ως ιδανικό μέρος για τα γυρίσματα ταινιών.

Από στολίδι σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο

Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση που βρίσκεται η β΄πλαζ της Βούλας είναι απογοητευτική. Ο χώρος εγκαταλείφθηκε και δεν μοιάζει καθόλου με τον άλλοτε ελκυστικό προορισμό της παραλιακής. Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, τα σχέδια αναμόρφωσης και ανάπλασης της πλαζ πάγωσαν, τα κτίρια λεηλατήθηκαν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις σκούριασαν και η ακτή έγινε σκουπιδότοπος. Η όμορφη παραλία, αποτελεί μια θλιβερή εξαίρεση των παραλιών της Αττικής.

Τόνοι σκουπιδιών, ημιτελών τσιμεντένιων όγκων κυριαρχούν σε μια έκταση που κάποτε καλυπτόταν από ομπρέλες  και ξαπλώστρες.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες που πλέον αποτελούν εστία μόλυνσης. Τόνοι σκουπιδιών, ημιτελών τσιμεντένιων όγκων κυριαρχούν σε μια έκταση που κάποτε καλυπτόταν από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που άστεγοι έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στις παρατημένες εγκαταστάσεις.

Για ένα διάστημα, η είσοδος της παραλίας, “σφραγίστηκε” με λουκέτο με σχέδιο την κατασκευή μεγάλου νυχτερινού κέντρου.

Η αντίδραση των κατοίκων και του Δήμου, ανέστειλε το σχέδιο και η πλαζ άνοιξε ξανά για το κοινό.

Ο χώρος έκτασης 70 στρεμμάτων που ανήκει στο Δημόσιο σχετικά  πρόσφατα παραχωρήθηκε για τα επόμενα 25 χρόνια στον Δήμο Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος πλέον είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της παραλίας.

Ο χώρος έκτασης 70 στρεμμάτων που ανήκει στο Δημόσιο παραχωρήθηκε για τα επόμενα 25 χρόνια στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο οποίος πλέον είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της παραλίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες καθαρισμού της πλαζ από τα σκουπίδια και τα μπάζα, αλλά και εργασίες εκβάθυνσης στα σημεία που υπάρχουν λιμνάζοντα όμβρια ύδατα. Όταν η ακτή απειλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα του εμπορικού πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ” στήθηκε υδάτινο φράγμα 3,5 χιλιομέτρων. Η ρύπανση περιορίστηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες καθαρισμού της πλαζ από τα σκουπίδια και τα μπάζα, αλλά και εργασίες εκβάθυνσης στα σημεία που υπάρχουν λιμνάζοντα όμβρια ύδατα. Αριστερα διακρίνεται περιορισμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή, ενδεχομένως από το ναυάγιο του “Αγ. Ζώνη”

Ενδεχομένως ακόμη και σήμερα να υπάρχουν μικρές ρυπογόνες εστίες, ωστόσο οι πρόσφατες μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.(Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών)  για τις επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου στον Σαρωνικό κόλπο εμφανίζονται καθησυχαστικές. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Παπαμιχαήλ, Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τοπικής Οικονομίας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει λουτρικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο και ένα γενικότερο πλάνο που θα μετατρέψει την πλαζ σε πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους των Αθηνών, αλλά και τους τουρίστες.

το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει λουτρικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο και ένα γενικότερο πλάνο που θα μετατρέψει την πλαζ  αλλά και το παραπλήσιο κάμπινγκ σε πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους των Αθηνών, αλλά και τους τουρίστες.

Τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί ανοιχτή δημοπράτηση ώστε να επιλεγεί ο επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο του Δήμου Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης για τη β΄πλαζ της Βούλας, με σκοπό να κερδίσει ξανά κάτι από την παλιά της αίγλη.

Δείτε από ψηλά τη Β΄Πλαζ Βούλας από τοYouTube channel UP DRONES:

Β' Πλαζ Βούλας. Ό εγκαταλελειμμένος παράδεισος των 80s έχει καταντήσει μολυσμένος σκουπιδότοπος.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οδηγός λεωφορείου, ιδιοκτήτης νησιού στην Αττική. Δείτε από ψηλά την Υδρούσα που ανήκει σε έναν βιοπαλαιστή και είναι ο πιο κοντινός προορισμός των σκαφάτων (βίντεο drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr