Στα σημερινά Αμπελάκια, στη Σαλαμίνα, υπάρχει μια άγνωστη πολιτεία. Ο Παυσανίας την αναφέρει «νοτίως τετραμμένην προς Αίγιναν».
Δύο πόλεις στη Σαλαμίνα αναφέρονται από αρχαίους συγγραφείς ως Αρχαία και Ομηρική Σαλαμίνα.
Η τελευταία βρισκόταν στη νότια πλευρά του νησιού. Ήταν στη χερσονοειδή περιφέρεια, η οποία σήμερα ονομάζεται Κυνόσουρα και στην αμέσως μικρότερη χερσόνησο, που σήμερα είναι το Καματερό και μέρος του Αμπελακίου.
Η βασική πόλη βρισκόταν στη μεριά του Αμπελακίου, όπου μπορεί κανείς να δει ερείπια περιβόλου, τειχών και αρχαίων οικοδομημάτων.
Έχουν ιδιαίτερα ιστορική σημασία, διότι έχουν σχέση με τα «αγοράς ερείπια», το «Αιάντειον», το «Τέμενος Αίαντος», το «Ιερόν Ασκληπιού», τον «Βωμόν των δώδεκα Θεών», τον ανδριάντα του Σόλωνος και της Δημοκρατίας, τη Στοά την Εξέδρα, το Γυμνάσιο, τα Ιερά του Ερμού και του Διονύσου, γνωστά για τις «Έρμαιαι και Διονύσου Εορταί».
Εκεί βρίσκονται το τρόπαιο της Αρτέμιδος και του Δία, των Μοιρών, θέατρο και λιμάνι με ναυπηγικές εγκαταστάσεις, τις οποίες κανείς μπορεί να αντικρίσει πολύ εύκολα. Οι αρχαιότητες επιβεβαιώνουν τον Παυσανία, καθώς είχε κάνει αναφορά σε αυτά στο βιβλίο του «Αττικά».
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πότε κατοικήθηκε. Από τη μία, πιστεύεται ότι η αρχαία πόλη συνοικίστηκε, αφού έγινε μέρος της πόλης – κράτους των Αθηνών.
Από την άλλη, θεωρείται ότι υπήρχε από πριν οικισμός στην περιοχή, όπου εξελίχθηκε σε πόλη, η οποία τον 4ο αιώνα π.Χ. μνημονεύεται ως Κόλουρις και ταυτίζεται με την πόλη της Σαλαμίνας.
Με την προσάρτηση του νησιού στην Αθήνα και την εγκατάσταση Αθηναίων, ο όρμος του Αμπελακίου, με τη μικρή κοιλάδα του και την επαφή του με το Πειραιά, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα.
Εκεί αναπτύχθηκε το κέντρο του νησιού και ο όρμος μετατράπηκε σε εμπορικό λιμάνι. Τον 4ο αιώνα απέκτησε δικό της νόμισμα και το νησί γνώρισε οικονομική άνθιση.
Δείτε από ψηλά την αρχαία πόλη των Αμπελακίων μέσα από την αερολήψη, που έκανε ο συνεργάτης μας Michael Miller:
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr