Στα δυτικά της Πελοποννήσου, υπάρχει μία πανέμορφη και απέραντη ακτογραμμή, ένα ατέλειωτο σύμπλεγμα αμμουδερών παραλιών, μήκους 44 χιλιομέτρων, που ενώνει τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου και αποτελεί, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εκτείνεται από το ακρωτήριο του Κατάκολου Ηλείας έως το ακρωτήριο Κούνελος, ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό Λιμενάρι της Μεσσηνίας.
Σε κοντινή απόσταση από το Λιμενάρι, βρίσκεται ο οικισμός Άγριλος ή Αγρίλης με το περίφημο “κάστρο των παραμυθιών“.
Άλλοι τοποθετούν το νοτιότερο άκρο του Κόλπου στην Κυπαρισσία, τη δημοφιλή κωμόπολη της Μεσσηνίας, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας.
Οι δημοφιλέστερες παραλίες και οι εκβολές δύο ποταμών
Χιλιάδες παραθεριστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έρχονται στις παραλίες του κόλπου, για να απολαύσουν τη θάλασσα. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες της ακτογραμμής είναι:
- ο Κακόβατος (Ηλεία),
- το Κάτω Σαμικό (Ηλεία),
- της Ζαχάρως (Ηλεία)
- το Καλό Νερό (Μεσσηνία),
- και η παραλία Καϊάφα, κοντά στην ομώνυμη λίμνη.
Υπάρχουν, επίσης, δύο παραλίες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στις οποίες εκβάλλουν δύο πολύ γνωστοί ποταμοί:
- η Ελαία (Μεσσηνία), όπου καταλήγει ο ποταμός Νέδα
- και του Επιταλίου (Ηλεία), όπου χύνονται τα νερά του ποταμού Αλφειού.
Όποια παραλία κι αν διαλέξει κανείς για το μπάνιο του, θα εντυπωσιαστεί από τη χρυσαφένια αμμουδιά και τους αμμόλοφους, τα καταγάλανα νερά του Ιουνίου και, γενικότερα, την εξωτική αύρα του τοπίου.
Δείτε τον Κυπαρισσιακό Κόλπο μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Michael Miller:
Η περιβαλλοντική σημασία του κόλπου
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον, διότι οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα (Caretta caretta), είδος που κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και απειλείται με εξαφάνιση.
Το νότιο τμήμα του κόλπου, μεταξύ της Κυπαρισσίας και των εκβολών της Νέδας, φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό χελωνών Καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το WWF, “η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου αλλά και τις δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις έξι παραλίες στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο. Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1.865 φωλιές, όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200“.
“Οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθούν στο να διατηρηθεί η υγεία των κοραλλιογενών υφάλων αλλά και των θαλάσσιων λιβαδιών.
Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο αναζητούν την τροφή τους οι Caretta caretta, σκάβοντας και σκαλίζοντας τον βυθό, συνεισφέρει στην ανακύκλωση σημαντικών θρεπτικών ουσιών και διατηρεί την ισορροπία στα βενθικά ιζήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καρέτα κουβαλούν στο καβούκι τους ολόκληρες αποικίες από μικρά φυτά και ζώα, λειτουργώντας οι ίδιες ως ένα σημαντικό ενδιαίτημα. Μέχρι και 100 διαφορετικά είδη έχουν καταμετρηθεί πάνω σε μια και μόνο χελώνα καρέτα“, συμπληρώνει το WWF.
Από το 1983 μέχρι σήμερα, σημαντικό ρόλο στην προστασία της χελώνας Καρέτα καρέτα και των βιότοπών της, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού διαδραματίζει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ