Δείτε από ψηλά τα περίφημα καμίνια της Ηπείρου. Πώς μαζεύονται τα ξύλα από τα απρόσιτα δάση της Πίνδου και ποια είναι η τέχνη του καρβουνιάρη. Εντυπωσιακό βίντεο drone

Δείτε από ψηλά τα περίφημα καμίνια της Ηπείρου. Πώς μαζεύονται τα ξύλα από τα απρόσιτα δάση της Πίνδου και ποια είναι η τέχνη του καρβουνιάρη.  Εντυπωσιακό βίντεο drone
H Ήπειρος φημίζεται για τον φυσικό της πλούτο, τα ψηλά βουνά και τα πυκνά δάση. Τις περασμένες δεκαετίες η υλοτομία και η παραγωγή κάρβουνων αποτελούσαν επικερδή επαγγέλματα, τα οποία εξασκούσαν πολλοί Ηπειρώτες και βοήθησαν σημαντικά την τοπική οικονομία. Κάποιοι ακόμα επιμένουν και συνεχίζουν.

Η υλοτομία γίνεται κυρίως στα δάση της Μουργκάνας, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία, στα βουνά του Μετσόβου και στην οροσειρά της Πίνδου.  Προϋπόθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι η εξασφάλιση ειδικής άδειας από το δασαρχείο, το οποίο κάθε φορά ορίζει συγκεκριμένες δασικές περιοχές για λατόμευση.

Όπως ανέφερε στη ΜΤΧ ο κύριος Βασίλης Αρμύρας, ο οποίος ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλάνθρακα στην περιοχή της Ηπείρου επί 30 χρόνια, για την παρασκευή κάρβουνου χρησιμοποιούσαν ξύλα όλων των ειδών, ωστόσο, η καλύτερη ποιότητα ήταν το πουρνάρι

Οι περιοχές αυτές είναι συνήθως δύσβατες και η βλάστηση πυκνή. Παρόλα αυτά η διάνοιξη δρόμων απαγορεύεται αυστηρά. Έτσι από τα παλιά χρόνια τη μεταφορά των ξύλων αναλάμβαναν οι αγωγιάτες, οι οποίοι τα μετέφεραν στις λάκκες. Είναι ανοιχτά σημεία όπου μπορούσαν να ισοπεδώσουν το έδαφος, προκειμένου να δημιουργήσουν τα καμίνια.

Εκεί έπιαναν δουλειά οι τεχνίτες , οι περίφημοι «καρβουνιάρηδες».

Οι καρβουνιάρηδες κατασκευάζουν τα καμίνια σε κυκλική βάση χρησιμοποιώντας κομμένα ξύλα. Στη συνέχεια βάζουν άχυρο και σκεπάζουν την κατασκευή με χώμα, ώστε να μην παίρνει αέρα. Στην κορυφή αφήνουν μια τρύπα, απ’ όπου ανάβουν τη φωτιά.

Συνήθως, τα καμίνια ξεκινούσαν να καίνε την Άνοιξη και σταματούσαν το Φθινόπωρο, καθώς ήταν πιο ευνοϊκός ο καιρός.

Άφηναν μόνο μερικές τρύπες γύρω από το χώμα, ώστε να αερίζεται

Το επάγγελμα των καρβουνιάρηδων είναι δύσκολο. Χρειάζεται να τροφοδοτούν το καμίνι κάθε έξι ώρες με ξύλα και να το προσέχουν όλο το 24ωρο, ώστε να μην πιάσει φωτιά και γίνει στάχτη το κάρβουνο.  Ο χρόνος που χρειαζόταν για να μετατραπεί το ξύλο σε κάρβουνο εξαρτιόταν από το μέγεθος του καμινιού.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Για να παράγουν 10 τόνους κάρβουνα χρειάζονται περίπου 40 τόνοι ξύλα.  Στο τέλος όλης αυτής της επεξεργασίας, το καμίνι γίνεται ένα με το χώμα και αμέσως μετά ξεκινά η περισυλλογή των κάρβουνων.

Στην Ήπειρο τα παραδοσιακά καμίνια καίνε μέχρι σήμερα και οι καβουρνιάρηδες, αν και είναι λιγότεροι απ’ ότι στο παρελθόν, συνεχίζουν να εργάζονται και να εξασκούν την τέχνη του καμινιού.

Δείτε στο βίντεο του συνεργάτη μας Up Drones που πέταξε πάνω από τα καμίνια και τους καρβουνιάρηδες της Ηπείρου:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από το κάστρο του Αλή Πασά στην Πάργα. Το κατασκεύασε για να πολιορκήσει την πόλη, αλλά τελικά την αγόρασε από τον Βρετανό αρμοστή (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.