Η Ήπειρος είναι ένα από τα πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας που διαθέτει πανέμορφα φυσικά τοπία με πλούσια ιστορία. Συγκεντρώσαμε 10 μέρη που ίσως να μην γνωρίζατε και θα θέλατε να επισκεφθείτε.
1. Ποταμός Λούρος
Ο Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος του νομού Ιωαννίνων και εκβάλει στον Αμβρακικό μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων. Kοντά στο χωριό Βουλιάστα, ο Λούρος συναντάται με την πανέμορφη γαλάζια λίμνη Βηρού.
Από την αρχαιότητα, ο ποταμός υπήρξε σημαντικός για την ύδρευση κοντινών και μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Νικόπολη. Για το σκοπό αυτό, στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., κατασκευάστηκε, με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, το κολοσσιαίο για την εποχή υδραγωγείο της Νικόπολης.
Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του υδραγωγείου βρίσκονται κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας, μέσα σε κατάφυτη περιοχή που διασχίζει ο ποταμός.
2. Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στα Ηλιοβούνια Πρέβεζας
Σε υψόμετρο 560 μέτρων, στην κορυφή των Ηλιοβουνίων της Πρέβεζας, στέκει η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία.
Αναφέρεται ότι ο Μουχτάρ Πασάς, γιος του τυράννου της Ηπείρου Αλή, συνέλαβε χωρίς λόγο και βασάνισε τον ηγούμενο της μονής Διονύσιο Α’, άνδρα ενάρετο και σεβάσμιο.
Το 1780, ο ίδιος ο Αλή Πασάς, αφού λεηλάτησε το μοναστήρι, κακοποίησε τον ηγούμενο Αγάπιο, τον φυλάκισε στα Ιωάννινα και, τελικά, τον πούλησε στην Αλγερία.
Το μοναστήρι, σύμφωνα με αναφορές ντόπιων, προσέφερε πολλά στους σκλαβωμένους Έλληνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως με τη χρηματοδότηση σχολείων.
Στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 η μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές. Η Μονή δεν γλίτωσε ούτε την περίοδο της Κατοχής, όταν τα κτίσματά της πυροπολήθηκαν, επειδή αποτελούσαν κέντρο αντίστασης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η μονή μεταφέρθηκε σε νέο κτιριακό συγκρότημα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Σινώπης του Δήμου Ζαλόγγου, δίπλα στην κοινότητα Φλάμπουρα. Όμως και το παλαιό μοναστήρι εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν, συγχρόνως, να απαθανατίσουν τη μαγευτική θέα.
3. Γεφύρι του Κόκκορη
Το μονότοξο γεφύρι του Κόκκορη ή Κόκκορου ή Νούτσου βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Κατασκευάστηκε το 1750 με χρήματα του Νούτσου Κοντοδήμου, προεστού του Βραδέτου.
Όμως, πολλές φορές χρειάστηκε να επισκευαστεί ή και να χτιστεί από την αρχή. Το 1910, έπαθε σοβαρές ζημιές και τα έξοδα της συντήρησης ανέλαβαν τα γειτονικά χωριά.
Τα περισσότερα χρήματα διέθεσε ο μυλωνάς Γρηγόρης Κόκκορος ή Κόκκορης, από τον οποίο το γεφύρι πήρε το πλέον γνωστό του όνομα. Το 1964, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αλλά, το 1977, μέρος του καταστράφηκε από αγνώστους που πίστεψαν μια φήμη ότι περιείχε θησαυρό.
Ανακαινίστηκε, όμως, και, μέχρι σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα γεφύρια της Ελλάδας.
Στο παρελθόν, υπήρχε άλλη γέφυρα στη θέση του, η οποία χρησιμοποιείτο για την τιμωρία των ζωοκλεφτών. Για να διαπιστώσουν αν κάποιος ήταν ζωοκλέφτης, τον ανάγκαζαν να περάσει το γεφύρι, κουβαλώντας μια γίδα στην πλάτη.
Αν περνούσε ή αν ομολογούσε την πράξη του, αθωονόταν. Διαφορετικά, η τιμωρία του ήταν πνιγμός στο ποτάμι.
4. Νησάκι των Ιωαννίνων
Πρόκειται για ένα νησί ανώνυμο πλην όμως κατάφυτο, γραφικό και με πλούσια ιστορία. Βρέχεται από τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, κατοικείται από 219 ανθρώπους και η σύνδεσή του με τα Γιάννενα γίνεται με καραβάκια που εκτελούν δεκάλεπτα ημερήσια δρομολόγια, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα
Ο οικισμός του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, διότι φέρει στοιχεία παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό τις στέγες από σχιστόλιθο.
Το νησάκι των Ιωαννίνων διαθέτει εφτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια. Όλα μαζί συναποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.
Με το νησάκι συνέδεσε το όνομά του ο περίφημος Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Εκεί αποτραβήχτηκε για να γλιτώσει από τα σουλτανικά στρατεύματα και τον Χουρσίτ Πασά που τον καταδίωκαν. Ώσπου, τον Ιανουάριο του 1822, σε ένα από τα κελιά της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, δολοφονήθηκε από σφαίρα στην κοιλιά.
Στο χώρο της Μονής στεγάζεται το λεγόμενο Μουσείο Αλή Πασά και Eπαναστατικής περιόδου. Μεταξύ των σπουδαιότερων εκθεμάτων του περιλαμβάνονται το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα Βασιλικής, συζύγου του Αλή Πασά.
Το 2021, στο νησάκι των Ιωαννίνων κηδεύτηκε ο Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2015.
5. Μέτσοβο
Η γενέτειρα του Ευάγγελου Αβέρωφ είναι ένας από τους πλέον διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1160 μέτρων, το Μέτσοβο προσελκύει τους λάτρεις της φύσης, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του.
Το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής αποτελούν σπουδαία διατηρητέα μνημεία.
Επιπλέον, στο μοναδικό Αρχοντικό Τοσίτσα, λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και λίγο πιο δίπλα η Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Κι αν όλα αυτά είναι γνωστά, μπορεί κανείς εναλλακτικά να επισκεφτεί το χωριό Μηλιά του Μετσόβου, με την πλούσια ιστορία και τη βαλσαμωμένη αρκούδα.
6. Φάρος Κόπραινας
Η Κόπραινα είναι περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, στο μεταίχμιο Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Υπήρξε λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το λιμάνι έσφυζε από οικονομική και εμπορική κίνηση. Μετά το τέλος του, όμως, εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγαλύτερου λιμένα της Πρέβεζας που απορρόφησε όλη την κίνηση.
Στην Κόπραινα, ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθέτησε τις ταινίες “Τα δελφινάκια του Αμβρακικού” και “Ο Βάλτος”.
Σήμα κατατεθέν της Κόπραινας είναι ο περίφημος φάρος της. Χτίστηκε το 1893 και έχει ύψος εννέα μέτρα. Από το 2000, το κτίριο του φαροφύλακα, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, λειτουργεί ως μουσείο.
Εκεί εκτίθενται εργαλεία και όργανα παλιών φάρων, καθώς επίσης και ο μηχανισμός λειτουργίας τους. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει, επίσης, για τη ζωή του φαροφύλακα και ορισμένα στοιχεία τοπικής ιστορίας της Κόπραινας.
7. Εκβολές Άραχθου
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από την Κόπραινα, κοντά στο χωριό Κομμένο της Άρτας, εκβάλει ο ποταμός Άραχθος. Με μήκος 110 χιλιόμετρα, είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας.
Τμήματα του Αράχθου εντάσσονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λόγω της σπανιότητας των ειδών που συναντώνται στην περιοχή
Ένα μέρος που αξίζει, επίσης, να επισκεφθεί κανείς είναι το “σημείο μηδέν“, δηλαδή το σημείο του ποταμού όπου, το 1943, οι κάτοικοι του μαρτυρικού Κομμένου πνίγηκαν, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους μανιασμένους Γερμανούς της Μεραρχίας Εντελβάις.
8. Δίδυμοι καταρράκτες Τζουμέρκων
Πρόκειται για δύο από τους πλέον χαρακτηριστικούς καταρράκτες της Ηπείρου. Από αυτούς πήρε το όνομά του το χωριό Καταρράκτης της Άρτας.
Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων, κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή. Με ύψος 87 και 100 μέτρα ο καθένας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ψηλότερους της Ελλάδας. Είναι προσβάσιμοι μέσα από πλακόστρωτο μονοπάτι και γεφυράκια.
Η βλάστηση γύρω από τους καταρράκτες είναι πλούσια και αποτελείται, κυρίως, από πουρνάρια, φυλίκια, κουτσουπιές και δάφνες.
9. Η γραφική Κορωνησία της Άρτας
Ένα από τα πιο όμορφα νησάκια της Ελλάδας είναι Κορωνησία. Βρέχεται από τα νερά του Αμβρακικού, έχει μόλις 167 μόνιμους κατοίκους και συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας μακρόστενης λωρίδας γης.
Εκεί ζουν ψάρια και οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο. Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοί του έχουν ως κύρια ασχολία την αλιεία και τον τουρισμό.
Σε ένα μοναστήρι του νησιού, που υπήρχε από τα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ., έζησε και ο Όσιος Ονούφριος. Κατά τα αρχαία χρόνια, στο συγκεκριμένο νησάκι υπήρξε πόλη με το όνομα Κορώνεια.
Στα μετέπειτα χρόνια, ονομάστηκε Κορακονησία, λόγω της πληθώρας κορμοράνων που ζούσαν στην περιοχή, αλλά, τελικά, επικράτησε η ονομασία Κορωνησία.
10. Το πέτρινο δάσος της Ηπείρου
Τέλος, ένα ακόμη μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στην Ήπειρο είναι το μοναδικό πέτρινο δάσος. Βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια, στο δρόμο από Μονοδένδρι προς Οξυά, και αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Μοιάζει με ένα δάσος από πέτρες, καθώς έχουν δημιουργηθεί δομές από λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους. Το συναρπαστικό τοπίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς διάβρωσης και αποσάθρωσης των πλακών. Το αλπικό περιβάλλον συμπληρώνει το δάσος από δρύες και σφένδαμους.
Απολαύστε καταπληκτικά μέρη από την Ήπειρο στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, Chris.P-Life After Gravity:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Chris.P-Life After Gravity
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr