Η συζήτηση γύρω από την οικονομική διάσταση της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στις διασκέψεις του ΟΗΕ, φαίνεται πάντα να περιπλέκεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην τρέχουσα COP29, όπου το βασικό θέμα είναι η χρηματοδότηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κυρίως για τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες.
Παρά τις εκκλήσεις για άμεση δράση και περισσότερους πόρους, η πρόοδος είναι αργή και οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ, στην πρόσφατη έκκλησή του, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες χρειάζονται τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η οικονομική στήριξη των φτωχότερων χωρών είναι κρίσιμη για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για το κλίμα.
G20 Summit must signal climate action is core business.
Climate finance is mission critical, to halve global emissions by 2030 + boost resilience.
Benefits are huge: more jobs & affordable energy, less inflation & pollution. #COP29 is watching.
👉 https://t.co/POk6vmdWPh pic.twitter.com/qNoBJP8BvE
— Simon Stiell (@simonstiell) November 16, 2024
Σε αυτήν τη συγκυρία, η έκκληση του Στιλ επικεντρώνεται σε δύο βασικούς τομείς:
- 1. Στην ανάγκη αύξησης των επιχορηγήσεων και των δανείων για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση
- 2. Στην ανακούφιση από το χρέος των πιο ευάλωτων χωρών
Ο Στιλ υπογραμμίζει ότι η υπερβολική επιβάρυνση του χρέους εμποδίζει αυτές τις χώρες να αναλάβουν τις απαραίτητες τολμηρές κλιματικές δράσεις, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους «στερεί» πόρους για τις βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τους.
Επιπλέον, η επιτυχία της COP29 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των πιο ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυξιακών δανειστών να συμφωνήσουν σε έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο.
Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο, παρά τις συνεχείς πιέσεις και εκκλήσεις, δεν έχουν προχωρήσει με τη ταχύτητα που απαιτείται, ενώ παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα όπως το ποσό που πρέπει να επενδύσουν οι πλουσιότερες χώρες και ποιος ακριβώς θα αναλάβει την ευθύνη της χρηματοδότησης.
Η επικείμενη σύνοδος της G20 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης των συζητήσεων και της τελικής συμφωνίας. Ο Στιλ και άλλοι ηγέτες επισημαίνουν τη σημασία να δοθεί ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κλιματική χρηματοδότηση θα είναι επαρκής και μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Όπως δείχνουν τα γεγονότα, όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο οικονομικό πεδίο, οι διαφορές και οι πολιτικές πιέσεις συχνά δημιουργούν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνιών, αφήνοντας πολλές φορές την κλιματική δράση πίσω από τις οικονομικές προτεραιότητες.
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ