Ο Τζίμι Χόφα υπήρξε φιλόδοξος συνδικαλιστής και μεγάλη μορφή του εργατικού σωματείου Teamsters. Από τα 16 του ξεκίνησε να οργανώνει απεργίες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Σύντομα μετατράπηκε σε εργατοπατέρας όταν άρχισε να συνεργάζεται με την ιταλο-αμερικάνικη μαφία. Με τη βοήθειά της, ο Τζίμι Χόφα ανέβηκε στην ηγεσία των Teamsters το 1957 και διατέλεσε Πρόεδρος του σωματείου των φορτηγατζήδων για μία δεκαετία.
Οι παρανομίες και η φυλακή
Το ίδιο έτος το συνδικάτο εκδιώχθηκε από την συνομοσπονδία εργατών AFL (Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας) – CIO (Επιτροπή για τη Βιομηχανική Οργάνωση), εξαιτίας της σύνδεσης του με τη μαφία και άλλες παρανομίες. Απέκτησε έτσι την ελευθερία να δημιουργεί ανταγωνιστικά σωματεία στον ίδιο κλάδο και επεκτάθηκε και στον χώρο των αστυνομικών και των λοιπών εργαζομένων στη φύλαξη. Τη δεκαετία του ’60 οι Teamsters έγιναν το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργατικό σωματείο αριθμώντας δύο εκατομμύρια μέλη.
Ο Χόφα είχε τη δύναμη να επηρεάσει πολλές χιλιάδες ψηφοφόρους μέλη των Teamsters. Στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποφάσισε να στηρίξει τον Ρίτσαρντ Νίξον. Υπήρχε εξάλλου και η δικαστική διαμάχη με τον Ρόμπερτ Κένεντι, αδερφού του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι.
Το 1963 ο Χόφα αποπέμφθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, δωροδοκίες και εκβιασμούς εταιριών. Ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν ο ορκισμένος εχθρός του που έλεγαν ότι είχε υποσχεθεί να τον βάλει στη φυλακή.
Ο Κένεντι κατάφερε να προσάγει τον Χόφα για απόπειρα δωροδοκίας ενός ενόρκου του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το 1964 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οχτώ ετών και στην ποινή προστέθηκαν άλλα πέντε χρόνια για ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα. Για τη σύλληψή του μάλιστα είχε συσταθεί ειδική ομάδα διερεύνησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την ονομασία «Πιάστε τον Χόφα»
Παρά τις προσφυγές των δικηγόρων του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Χόφα φυλακίστηκε το 1967.Έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον του έδωσε χάρη. Υπήρχε ωστόσο ο περιοριστικός όρος να αναστείλει την συνδικαλιστική του δραστηριότητα έως το 1980.
Σύμφωνα με τον Χόφα, η χάρη δόθηκε μετά από «παρότρυνση» του Φρανκ Φιτζσίμονς, ηγέτη πλέον των Teamsters, πρώην προστατευόμενο του Χόφα και νέου εκλεκτού της μαφίας. Υποστήριξε ότι το αντάλλαγμα για τον Νίξον ήταν η χρηματοδότηση της καμπάνιάς του από το σωματείο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Φήμες ήθελαν την αμνηστία του Χόφα να κοστίζει δύο εκατομμύρια δολάρια. Σε συνέντευξή του για το Playboy ο Χόφα αρνήθηκε ότι ο ίδιος δωροδόκησε τον Πρόεδρο της Αμερικής για να βγει από τη φυλακή ή ότι γνώριζε αν κάποιος άλλος το έπραξε για αυτόν. Ο Χόφα όμως παραδέχθηκε στον δημοσιογράφο off the record και συμφώνησε αργότερα να δημοσιευτεί, πως ο Νίξον δέχτηκε ένα τεράστιο ποσό για την χάρη ως χρηματοδότηση της καμπάνιας για τις εκλογές του ‘72. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πόσα πήρε ο Νίξον, ο Χόφα απάντησε: «Δε θες να ξέρεις».
Η εξαφάνιση και το πτώμα που δε βρέθηκε ποτέ
Ο Χόφα καταπάτησε τον όρο του Νίξον και της μαφίας και προσπάθησε δικαστικά να αναιρέσει την ρήτρα. Πριν λήξει η δεκαετής απαγόρευση έβαλε υποψηφιότητα ξανά για πρόεδρος του συνδικάτου.
Στις 30 Ιουλίου του 1975, εθεάθη έξω από το εστιατόριο Red Fox στη πολιτεία του Μίσιγκαν. Εκεί λέγεται ότι θα συναντούσε δύο αρχηγούς της μαφίας, τον Άντονι Τζιακαλόνε και τον Άντονι Προβενζάνο. Η γυναίκα του επιβεβαίωσε ότι μίλησε μαζί του ενώ ο Χόφα περίμενε έξω από το εστιατόριο. Το ίδιο απόγευμα ανέφερε την εξαφάνισή του.
Η εξαφάνιση διερευνήθηκε τόσο από την αστυνομία όσο και από το FBI, αλλά δε βρέθηκε κανένα ίχνος του.
Οι προσπάθειες να βρεθούν οι δολοφόνοι ή το πτώμα του υπήρξαν άκαρπες και εφτά χρόνια αργότερα στις 30 Ιουλίου του ‘82 ο Χόφα κηρύχθηκε και επίσημα νεκρός.
Σύμφωνα με έκθεση του FBI, ο Χόφα δολοφονήθηκε από τη μαφία, η οποία θεωρούσε ως απειλή την εμπλοκή του με τους Teamsters και θέλησε να τον βγάλει από τη μέση.
Το 2004, κυκλοφόρησε το βιβλίο “I Heard You Paint Houses” που ήταν και η «επίσημη» φράση της μαφίας όταν ήθελε να διατάξει τη δολοφονία κάποιου. Το βιβλίο γράφτηκε από τον Τσαρλς Μπραντ, δικηγόρο που εργάστηκε στην υπόθεση του Χόφα.
Σύμφωνα με όσα γράφονται σε αυτό, ο μαφιόζος Φρανκ Σίραν με το παρατσούκλι “The Irishman” αποκάλυψε πως δολοφόνησε τον Χόφα. Αιτία ήταν η απειλή του εργατοπατέρα να φανερώσει τα ονόματα συνδικαλιστών που συνεργάζονταν με τη μαφία. Για να μην το κάνει απαιτούσε να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη θέση του στο συνδικάτο. Λέγεται ότι η δολοφονία διατάχθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της μαφίας, τον Ράσελ Μπουφαλίνο.
Κινηματογραφικές εμπνεύσεις
Ο Τζίμι Χόφα ενέπνευσε τη δημιουργία πολλών ταινιών βασισμένων στη ζωή του.
Στην ταινία «Κάποτε στην Αμερική» του 1984, ο χαρακτήρας του συνδικαλιστή πρωταγωνιστή Τζέιμς Ο’Ντόνελ εμπνεύστηκε από τον Χόφα.
Το 1992 ο σκηνοθέτης Ντάνι Ντεβίτο ανέλαβε να κινηματογραφήσει τη βιογραφία του Χόφα με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον.
Η ταινία «Ο Ιρλανδός” που κυκλοφόρησε το 2019 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Χόφα αποτελεί και αυτή διασκευή του βιβλίου I Heard You Paint Houses.
Πηγή αρχικής εικόνας: Flickr
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. «Εις το επανιδείν Γίγαντά μου», το συγκινητικό αντίο της συζύγου του
- Έρευνα από την ΕΕ για το TikTok με αφορμή τις εκλογές στη Ρουμανία. Τι απαντά η πλατφόρμα
- Μπαμπης Κωστούλας. Ενδιαφέρονται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης
- Νέο έργο του Banksy στο instagram. H συγκλονιστική απεικόνιση μητέρας και παιδιού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ