Ο Τζόζεφ Γκαίμπελς, υπουργός Προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ, είχε αποκτήσει με τη γυναίκα του, Μάγδα, έξι παιδιά. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η Χέλγκα-Σουζάννα, η οποία γεννήθηκε το 1932, ένα χρόνο πριν οι ναζί του Χίτλερ καταλάβουν την εξουσία στη Γερμανία και ο πατέρας της γίνει κορυφαίος υπουργός.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Τα άλλα παιδιά γεννήθηκαν μεταξύ 1933-1940 και ήταν η Χέντουϊκ-Τζοάννα, ο Χέλμουτ-Κρίστιαν, η Χίλντεγκαρντ, η Χολντίνε-Κάθριν και η Χάιντρουν-Ελιζάμπεθ. Τα πρώτα ονόματα όλων των παιδιών ξεκινούσαν από Χ, αφού η Μάγδα Γκαίμπελς, που ήταν φανατική ναζί, ήθελε τα ονόματά τους να ξεκινούν με το ίδιο γράμμα με εκείνο του Χίτλερ.
Ο Γκαίμπελς χρησιμοποίησε τα παιδιά του για την προπαγάνδα των Ναζί
Τα παιδιά των Γκαίμπελς ήταν ξανθά, όπως η μητέρα τους, χαρακτηριστικό που ταίριαζε στο πρότυπο της «Αρίας φυλής». Ο Γκαίμπελς χρησιμοποίησε την εικόνα των παιδιών του ως εργαλείο προπαγάνδας, τόσο στα κινηματογραφικά επίκαιρα όσο και σε φωτογραφίες σε έντυπα των ΜΜΕ για να προβάλει την ευτυχία που υποτίθεται ότι είχε η μέση γερμανική οικογένεια στο Γ΄ Ράιχ.
Αυτό γινόταν την ίδια εποχή όταν καθημερινά στην κατεχόμενη Ευρώπη χιλιάδες παιδιά πεθαίναν από τις κακουχίες και τον λιμό ή δολοφονούνταν στα στρατόπεδα θανάτου.
Χέλγκα Γκαίμπελς: η αδυναμία του Χίτλερ
Η Χέλγκα, το μεγαλύτερο παιδί της οικογενείας, ήταν το αγαπημένο του πατέρα της, αλλά και του Χίτλερ, ο οποίος ως οικογενειακός φίλος των Γκαίμπελς τους επισκεπτόταν συχνά.
Ο Χίτλερ είχε αδυναμία σε όλα τα παιδιά της οικογενείας -τα οποία τον φώναζαν «θείο Αδόλφο»-, όμως είχε ξεχωρίσει τη Χέλγκα.
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε μία σύσκεψη με υψηλόβαθμους ναζί στο σπίτι του Γκαίμπελς, όταν η τότε τρίχρονη Χέλγκα ανέβηκε και έκατσε στα γόνατα του Χίτλερ και τον κοίταζε σιωπηλά στα μάτια ενώ αυτός μιλούσε. Η Χέλγκα είχε μεγάλα γαλανά μάτια, κάτι που κέρδιζε τη συμπάθεια όλων των μεγάλων που την έβλεπαν.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Χίτλερ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το μικρό κοριτσάκι είχε καταλάβει όλα όσα έλεγε στη σύσκεψη, κάτι που βέβαια δεν ίσχυε.
Από τότε ο Χίτλερ κάθε φορά που έβλεπε τη Χέλγκα χαμογελούσε και έδειχνε τη χαρά του.
Η Χέλγκα και τα αδέλφιά της δολοφονούνται από τη μητέρα τους
Τελικά, και τα παιδιά του Γκαίμπελς υπήρξαν τα αθώα θύματα της ναζιστικής παράνοιας, από το χέρι της ίδιας τους της μητέρας. Λίγες μέρες πριν το τέλος του πολέμου, η Μάγδα Γκαίμπελς δηλητηρίασε τα παιδιά της και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το σύζυγό της.
Η δικαιολογία της ήταν ότι δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν σε μία Γερμανία που δεν θα ήταν «εθνοσοσιαλιστική»!
Τον Απρίλιο του 1945 όταν η οικογένεια Γκαίμπελς βρισκόταν στο υπόγειο καταφύγιο μαζί με τον Χίτλερ κάτω από τη καγκελαρία στο Βερολίνο, η γραμματέας του, Τρούντελ Γιούνγκε, διαπίστωσε ότι η 12χρονη Χέλγκα καταλάβαινε καλά την τραγική κατάσταση που είχε περιέλθει η οικογένεια, ενώ τα αδέλφια της που ήταν μικρότερα, έβλεπαν τη διαβίωσή τους στο καταφύγιο μάλλον σαν μια «περιπέτεια».
Αυτή η «περιπέτεια» έληξε με το πλέον τραγικό τρόπο, με την μητέρα τους να τα δολοφονεί.
Όταν ο Χίτλερ φωτογραφιζόταν χαμογελαστός με τη Χέλγκα δεν γνώριζε ότι το αγαπημένο του παιδί θα πέθαινε λίγες μόνο ώρες μετά από εκείνον.
Η διαφορά είναι ότι αντίθετα με τον Χίτλερ και τους γονείς της, η Χέλγκα και τα αδέλφια της δεν είχαν επιλέξει να πεθάνουν στο υπόγειο καταφύγιο στο Βερολίνο.
Στοιχεία αντλήθηκαν από: https://rarehistoricalphotos.com/hitler-helga-goebbels-1936/
Αρχική εικόνα: Ο Χίτλερ με τη Χέλγκα Γκαίμπελς στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πηγή: Pinterest
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
- Επίθεση με μάρμαρο σε λεωφορείο στον Κορυδαλλό. Τραυματίας 19χρονος επιβάτης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ