Το Νησί Χασίμα (Hashima) γνωστό και ως “Νησί Θωρηκτό”, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Ιδρύθηκε ως εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα το 1887.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το νησί έγινε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο, στεγάζοντας πλήθος από εργάτες σε έναν περιορισμένο χώρο, λόγω του μικρού του μεγέθους.
Η όψη του νησιού με τα τσιμεντένια κτίριά του, του χάρισε το παρατσούκλι “Νησί Θωρηκτό” (Gunkanjima) επειδή έμοιαζε με πολεμικό πλοίο.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί άκμασε έως ότου η Ιαπωνία πέρασε από τον άνθρακα στο πετρέλαιο. Το ορυχείο έκλεισε το 1974 και εγκαταλείφθηκε λίγο αργότερα. Το 2015 έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, διατηρώντας την ιστορία του ως σύμβολο της Ιαπωνικής εκβιομηχάνισης.
Το πιο πυκνοκατοικημένο νησί
Η ιστορία του ερειπωμένου, πλέον, μικροσκοπικού νησιού ξεκίνησε το 1890, όταν το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi. Σκοπός της ήταν να στεγάσει εκεί τους εργάτες που θα αναλάμβαναν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης άνθρακα από τη θάλασσα.
Το 1916 η Mitsubishi έχτισε το ψηλότερο, για την εποχή, κτίριο της Ιαπωνίας που έφτανε τους επτά ορόφους και στέγαζε χιλιάδες εργάτες.
Το 1959 έγινε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη, αφού στα μόλις 16 στρέμματα του στέγαζε 5.259 κατοίκους.
Καθώς το πετρέλαιο αντικατέστησε τον άνθρακα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960, τα ορυχεία άνθρακα άρχισαν να κλείνουν σε όλη τη χώρα, κάτι που έγινε και με τα ορυχεία Hashima.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Η Mitsubishi έκλεισε επίσημα το ορυχείο τον Ιανουάριο του 1974 και στις 20 Απριλίου, οι εργάτες του νησιού εγκατέλειψαν οριστικά τα σπίτια τους. Έκτοτε, το νησί έμεινε ερειπωμένο και για 35 χρόνια ήταν μη επισκέψιμο.
Μέχρι το 2002 ανήκε στην εταιρεία Mitsubishi, η οποία το παραχώρησε στην πόλη Τακασίμα και μετατράπηκε σε δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής.
Το ενδιαφέρον για το νησί επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του 2000 όταν η Ιαπωνία ζήτησε και πέτυχε (μαζί με άλλες 21 βιομηχανικές περιοχές) την αναγνώριση της νήσου Hashima από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η ανακήρυξη σε μνημείο προκάλεσε την αντίδραση της Νότιας Κορέας και της Κίνας, επειδή πολίτες τους είχαν εξαναγκαστεί να εργαστούν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Νότια Κορέα υποστήριξε ότι η επίσημη αναγνώριση αυτών των τοποθεσιών θα «παραβίαζε την αξιοπρέπεια των επιζώντων που εξωθήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία» και ότι «οι τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς πρέπει να είναι αποδεκτές απ’ όλους τους λαούς του κόσμου».
Μετά από πολλές διαμάχες, το ανθρακωρυχείο του νησιού εγκρίθηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Ιούλιο του 2015.
Έκτοτε, το νησί Hashima έγινε αντικείμενο αρκετών ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, κινηματογραφιστών και φωτογράφων από ολόκληρο τον κόσμο.
Τα αξιοθέατα και οι ταινίες
Η εγκαταλελειμμένη παράκτια εγκατάσταση ορυχείων με τα μυστηριώδη αξιοθέατα, αποτελεί σήμερα τουριστικό προορισμό.
Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους παλιούς βιομηχανικούς χώρους, στις σχεδόν κατεστραμμένες τσιμεντένιες εργατικές πολυκατοικίες και στο αξιοθέατο που αποκαλείται “Οι Σκάλες της Κόλασης”.
Στο κέντρο του νησιού υπάρχει ο γαλήνιος ναός Βωμός Χάσιμα (Χασίμα-τζίν’τζα), που προσφέρει θέα στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας από την κορυφή του περιμετρικού τείχους.
Το 2002 ο Σουηδός σκηνοθέτης, Thomas Nordanstad έφτιαξε μια ταινία για το νησί, αναδεικνύοντας τις αναμνήσεις από την καθημερινότητα που είχε ένας Ιάπωνας που μεγάλωσε εκεί.
Στο «νησί – φάντασμα» με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για αρκετές ταινίες. Η πιο γνωστή από αυτές, είναι το «Skyfall» με τον Τζέιμς Μποντ που γυρίστηκε το 2012, με τον Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του πράκτορα και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο ρόλο του κακού, Ραούλ Σίλβα.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikimediamtx commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ