Ο Βρετανός δήμιος που πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε απαγχονίσει αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο

Ο Βρετανός δήμιος που πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε απαγχονίσει αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο
Ο Χάρι Μπερνάρντ Άλεν ήταν ένας από τους τελευταίους δήμιους της Βρετανίας, ο οποίος εκτελούσε κατάδικους από το 1941 μέχρι και το 1964. Ο απαγχονισμός του Γκουίννε Όουεν Έβανς, το 1964 που καταδικάστηκε για ένα φόνο, σφράγισε το τέλος της θανατικής ποινής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Άλεν είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο όταν ήταν υπό βρετανική κατοχή. Ήταν ένας από τους δημίους που τράβηξε το μοχλό, για να υποχωρήσει η καταπακτή και να κρεμαστούν νεαροί κύπριοι ήρωες.

Αγωνιστές της ελευθερίας, που δεν έζησαν για να την απολαύσουν.

«Μια καθαρή δουλειά»

Ο Χάρι Άλεν γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1911 στο Denaby Main της κομητείας Γιόρκσαϊρ. Πριν γίνει δήμιος εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου, μια δουλειά που  συνέχισε να ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντά το ως δήμιος.

Ήταν ο φυσικός αυτουργός σε 41 εκτελέσεις και βοηθός σε 53 άλλες, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες φυλακές στην Αγγλία, τη Σκωτία, στη Βόρεια Ιρλανδία, στα Νησιά της Μάγχης αλλά και στη Κύπρο. Εργαζόταν ως βοηθός εκτελεστής για 14 χρόνια από το 1941 μέχρι το 1955 δίπλα στον μεγάλο δήμιο Άλμπερτ Πιερπόιντ, ο οποίος είχε εκτελέσει περίπου 200 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άλεν φορούσε πάντα παπιγιόν κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων ως ένδειξη σεβασμού. Είχε δηλώσει μάλιστα: «Ποτέ δεν ένιωσα τύψεις, ούτε για μια στιγμή και πάντα κοιμόμουν ήσυχα τις νύχτες πριν και μετά από έναν απαγχονισμό».

Παρακολούθησε τη πρώτη του εκτέλεση σε ηλικία 29 ετών, τον Νοέμβριου του 1940 στη φυλακή του Μπέντφορντ και δήλωσε «Πολύ καλή, καθαρή δουλειά, όχι τόσο φρικτή όπως περίμενα». Τη δεκαετία του 1940, ο Άλεν έγινε εκπρόσωπος στο Farnworth, συνδυάζοντας τον ρόλο του ως εκτελεστής παράλληλα με τη διοίκηση μιας παμπ.

Το 1945, απαγχόνισε πέντε Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι δολοφόνησαν τον λοχία Wolfgang Rosterg. Ο λόγος που το έκαναν ήταν επειδή τον υποπτεύονταν ότι πρόδωσε το σχέδιο διαφυγής τους. Ο Άλεν σοκαρίστηκε από τη δολοφονία του συμπατριώτη του. Ο ίδιος έγραψε: « Ήταν μια βίαια δολοφονία. Πραγματοποίησαν μια ψεύτικη δίκη, κλωτσώντας το θύμα μέχρι θανάτου και σύροντάς τον από το λαιμό στην τουαλέτα, όπου κρέμασαν το άψυχο σώμα του σε ένα σωλήνα αποβλήτων. Αυτοί οι πέντε κρατούμενοι είναι οι πιο βάρβαροι άντρες που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής, αλλά κατηγορώ το ναζιστικό δόγμα για αυτό. Πρέπει να είναι ένα φοβερό δόγμα».

Ενθύμια των καταδικασθέντων

Τον Οκτώβριο του 2008 αποκαλύφθηκε πως κρατούσε ημερολόγιο από τις τελευταίες στιγμές των μελλοθάνατων. Σημείωνε την ημερομηνία γέννησης του θύματος, το ύψος, το βάρος του, την ακριβή μέρα και ώρα θανάτου του καθώς και πόσα δευτερόλεπτα πέρασαν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Επίσης κατέγραφε και το μήκος του σχοινιού που χρειαζόταν για να  κρεμάσει το καθέναν και σε κάποιες περιπτώσεις, σημείωνε μετά την εκτέλεση αν χρειαζόταν τελικά κάποιους πόντους παραπάνω.

Βρέθηκαν ακόμη κάποια ενθύμια των απαγχονισμένων αγωνιστών του κυπριακού αγώνα, τα οποία παρέλαβε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου. Πρόκειται για ένα ρολόι, ένα ρόπαλο, αριθμός φωτογραφιών του ιδίου και ένας κατάλογος τριών δακτυλογραφημένων σελίδων με τις λεπτομέρειες των εκτελέσεων των εννέα Ελληνοκυπρίων. Τελικά, το ημερολόγιο και τα υπόλοιπα αντικείμενα πωλήθηκαν σε δημοπρασία στο Knutsford, τον Νοέμβριο του 2008 έναντι του ποσού των 17.200 λίρες.

Οι εκτελέσεις του στη Κύπρο

Τον Οκτώβριο του 1955 ο Άλεν διορίστηκε ως επικεφαλής εκτελεστής μαζί με τον Πιερπόιντ, αν και δεν εκτέλεσε κανέναν σε αυτό το ρόλο, μέχρι τις 10 Μαΐου του 1956 που απαγχόνισε δύο μέλη της ΕΟΚΑ στη Κύπρο. Από τον Αύγουστο του 1956 ως και τον Μάρτιο του 1957 είχε εκτελέσει επτά ακόμη μέλη της ΕΟΚΑ, στη κεντρική φυλακή της Λευκωσίας. Τα λείψανα των απαγχονισμένων ανθρώπων είναι θαμμένα μέσα τα τείχη της φυλακής. Είναι τα φυλακισμένα μνήματα.

Μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, ο Άλεν επέστρεψε στην Αγγλία και έκανε τις τρεις τελευταίες εκτελέσεις με τη βοήθεια του Τζον Χιλ στις 13 Ιουνίου 1962.

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν οι πρώτοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους Άγγλους στις 10 Μαΐου 1956

Οι εκτελέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στα χέρια του Άλεν έπεσε ο Τζέιμς Χανράτυ, γνωστός και ως δολοφόνος Α6, τον οποίο εκτέλεσε στις 4 Απριλίου του 1962 στη φυλακή Μπέενφορντ.

Μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητα του για τη δολοφονία του επιστήμονα Μάικλ Γκρέγκστεν. Το 2002 όμως ένα τεστ DNA απέδειξε οριστικά την ενοχή του.

Βοήθησε επίσης στην αμφιλεγόμενη εκτέλεση του Ντέρεκ Μπέντλεϊ στις 28 Ιανουαρίου του 1953, ο οποίος απαγχονίστηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας διάρρηξης. Στην πραγματικότητα ο δολοφόνος ήταν ο συνεργός του και όχι αυτός. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, με τις σύγχρονες μεθόδους, του δόθηκε μεταθανάτια χάρη.

Μείωση των καταδικασθέντων το 1957

Ο Άλεν, μετά την παραίτηση του δημίου Άλμπερτ Πιερπόιντ το 1956, μαζί με τον Ρόμπερτ Λέσλι Στιούαρτ έγιναν επικεφαλής εκτελεστές. Ωστόσο, ένας νόμος του 1957 μείωσε τον αριθμό όσων καταδικάζονταν σε θάνατο κατά 75%. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οι θανατοποινίτες ήταν περίπου δεκαπέντε το χρόνο, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας έφταναν τους τέσσερις το χρόνο.

Οι Κύπριοι αγωνστές που απαγχονίστηκαν κατά τη διάρκεια του Κυπριακού Αφώνα.

Περαιτέρω εκτελέσεις

Στις 11 Ιουλίου 1958 ο Άλεν απαγχόνισε τον κατά συρροή δολοφόνο Πίτερ Μάνουελ στη φυλακή Barlinnie της Γλασκόβης. Είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους στη Σκωτία το 1956 και εκτιμάται πως είχε δολοφονήσει άλλους δύο.

Ο Guenther Podola, ένας Γερμανός κλέφτης, ήταν ακόμη ένας κατάδικος που εκτελέστηκε από τον Άλεν. Τον απαγχόνισε στις 5 Νοεμβρίου 1959, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.

Κύριος εκτελεστής στις τελευταίες εκτελέσεις στην Ιρλανδία, Σκωτία και Βρετανία

Ο Άλεν πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση στη Βόρεια Ιρλανδία, τον Δεκέμβριο του 1961, απαγχονίζοντας τον Ρόμπερτ Μακ Γκλάντερντι στη φυλακή Crumlin Road Gaol, στο Μπέλφαστ. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Pearl Gamble, ο οποίος αποδείχθηκε αργότερα μακρινός του ξάδελφος. Τον ξυλοκόπησε και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Το Νοέμβριο του 2012, η φυλακή Crumlin Road Gaol, αφού έπαψε να είναι χώρος για κατάδικους, άνοιξε στο κόσμο ως τουριστικό αξιοθέατο και συνεδριακό κέντρο. Έχει πλέον ανακαινιστεί και λειτουργεί επίσης και ως χώρος συναυλιών.

Ο Άλεν ήταν επίσης αυτός που έκανε την τελευταία εκτέλεση στη Σκωτία, απαγχονίζοντας τον  Χένρι Μπέρνετ στη φυλακή Craiginches στο Αμπερντίν, στις 15 Αυγούστου 1963 για τη δολοφονία του Τόμας Γκουάν.

Κρέμασε τον Ράσελ Πάσκο, στη φυλακή Χόρφιλντ του Μπρίστολ στις 17 Δεκεμβρίου του 1963, για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του 64χρονου αγρότη, William Garfield Rowe.  Μετά από αυτόν θα γίνονταν άλλες δυο εκτελέσεις πριν καταργηθεί η θανατική ποινή.

Η τελευταία εκτέλεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Χάρι Άλεν πραγματοποίησε μία από τις δύο τελευταίες εκτελέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 13 Αυγούστου 1964 κρέμασε τον Γκουίννε Όουεν Έβανς στη φυλακή Strangeways, στο Μάντσεστερ για τη δολοφονία του Τζον Άλαν Γουέστ. Την ίδια μέρα απαγχονίστηκε και ο συνεργάτης του, Πίτερ Άντονι Άλεν στο Λίβερπουλ από τον δήμιο Ρόμπερτ Λέσλι Στιούαρτ. Τότε καταργήθηκε η ποινή του θανάτου. Ο επίλογος γράφτηκε στο Μάντσεστερ και στο Λίβερπουλ.

Θάνατος του

Ο Χάρι Άλεν πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στις 14 Αυγούστου του 1992. Είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει δυο παιδιά. Μάλιστα έχει εκδοθεί βιβλίο για τη ζωή του, με τίτλο « Ο τελευταίος δήμιος της Βρετανίας», που εξέδωσε το Μουσείο των φυλακών Wandsworth.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι δυο αδίστακτοι εγκληματίες που απαγχονίστηκαν τελευταίοι στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ένας είχε αφήσει, κατά λάθος, ακόμη και το όνομα του στον τόπο του εγκλήματος

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.