Εκατομμύρια χάπια ενός επικίνδυνου ναρκωτικού εντοπίστηκαν στη Συρία, μετά την πτώση του Άσαντ από την εξουσία.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, καθημερινά σε αποθήκες και σε στρατιωτικές βάσεις, οι αντάρτες ανακαλύπτουν ατελείωτα αποθέματα captagon.
Είναι το ναρκωτικό που μεταμόρφωσε την Συρία σε ναρκοκράτος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας, της επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, ο Μάχερ αλ-Ασαντ, αδερφός του δικτάτορα Μπασάρ, θεωρείται εκ των αρχηγών του δικτύου παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης του captagon, μιας βιομηχανίας που εικάζεται ότι αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Captagon: Ο ρόλος του Μάχερ
Ο Μάχερ, ο οποίος κρατούσε, κατά πληροφορίες, στα χέρια του τον μηχανισμό καταστολής του συριακού καθεστώτος, είναι άφαντος. Οι πληροφορίες που τον φέρνουν να έχει διαφύγει στο Ιράκ μαζί με δύναμη εκατοντάδων στρατιωτών του καθεστώτος δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Σε αποθήκες λατομείου στα περίχωρα της Δαμασκού οι ράμπες του υπόγειου γκαράζ χρησίμευαν μέχρι τελευταία για την φόρτωση εκατομμυρίων χαπιών βρώμικου μπεζ χρώματος κρυμμένων σε ηλεκτρικά πηνία που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Στην αποθήκη, τα κιβώτια που έκρυβαν το περιεχόμενο των φορτίων του ναρκωτικού παραμένουν εκεί, όπως και οι σάκοι της καυστικής σόδας – που προέρχεται, σύμφωνα με τις ετικέτες, από την Σαουδική Αραβία – βασικού συστατικού της μεθαμφεταμίνης, διεγερτικού όπως και το captagon.
Captagon: Νο.1 εξαγώγιμο προϊόν
Τα ναρκωτικά αυτά είχαν γίνει το πρώτο με απόσταση εξαγώγιμο προϊόν της Συρίας του Μπασάρ αλ-Ασαντ, του κράτους που έγινε διεθνής παρίας έπειτα από 14 χρόνια αιματηρής καταστολής μίας εξέγερσης που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο με μισό εκατομμύριο νεκρούς.
Εκτός από πλουτοπαραγωγικό πόρο, το captagon αποτελούσε επίσης για τον Μπασάρ αλ-Ασαντ μοχλό διπλωματικής πίεσης όταν δεν είχε την δυνατότητα ούτε να βγει από την Συρία, αφού ήταν persona non grata στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Ο Ασαντ «χρησιμοποίησε την διακίνηση του captagon για να ασκήσει πίεση στις χώρες του Κόλπου, κυρίως στην Σαουδική Αραβία, για την επανένταξη της Συρίας στον αραβικό κόσμο», λέει ο ερευνητής Hesham Alghannam του Carnegie Middle East Center.
Στην Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη αγορά.
Εκεί, το captagon είναι το ναρκωτικό στις γιορτές των εύπορων ελίτ αλλά και το διακριτικό, λιγότερο ταμπού από το αλκοόλ, ναρκωτικό των φτωχών εργατών που αναζητούν διεγερτικά για να ανταποκριθούν στις εφιαλτικές βάρδιες που τους επιβάλλουν οι εργοδότες.
Οι εξαρτήσεις έγιναν δυνατό «χαρτί»
Σύμφωνα με τον Hesham Alghannam, το συριακό καθεστώς κατάφερε να επανενταχθεί το 2023 στον Αραβικό Σύνδεσμο εκμεταλλευόμενο αυτές τις εξαρτήσεις.
Λίγο πριν από την πτώση του, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος εξελέγη το 2000 με δημοψήφισμα για να διαδεχθεί τον πατέρα του Χάφεζ αλ-Ασαντ, είχε γίνει και πάλι δεκτός με τιμές στο Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ.
Η Συρία εξακολουθούσε μέχρι χθες να παράγει εκατομμύρια χάπια captagon, μία αμφεταμίνη που προέρχεται από φάρμακο για την αντιμετώπιση της ναρκοληψίας ή των προβλημάτων ελλειμματικής προσοχής.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr