Caller ID Spoofing. Νέα απάτη αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς με ένα τηλεφώνημα. Μέτρα προστασίας

Caller ID Spoofing. Νέα απάτη αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς με ένα τηλεφώνημα. Μέτρα προστασίας

Ποδαρικό τη νέα χρονιά με λεία 90.000 ευρώ έκαναν επιτήδειοι ξαφρίζοντας στην κυριολεξία όλα τα χρήματα που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματίας του Βόλου.

Η εξαπάτηση έγινε τηλεφωνικά, όταν στην άλλη άκρη της γραμμής μια γυναίκα που συστήθηκε υπάλληλος τράπεζας ενημέρωσε τον επιχειρηματία ότι παραβιάστηκε ο λογαριασμός του, ζητώντας του να ακολουθήσει τη διαδικασία αλλαγής κωδικών με την εισαγωγή νέων για να διατηρήσει την ασφάλεια του λογαριασμού.

Στην οθόνη του τηλεφώνου εμφανιζόταν ο τηλεφωνικός αριθμός της τράπεζας με την οποία συνεργαζόταν ο επιχειρηματίας, γεγονός που έπεισε το θύμα ότι η κλήση ήταν αυθεντική και ότι έπρεπε να ακολουθήσει τα βήματα που υποδείκνυε η υπάλληλος προκειμένου να προστατεύσει τον λογαριασμό του. Ακολουθώντας τις οδηγίες τής καθόλα εξυπηρετικής υπαλλήλου, ο επιχειρηματίας έδωσε πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς του, αποκαλύπτοντας τους κωδικούς της τράπεζας.

Το κακό όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού παροτρύνοντας τον άτυχο επιχειρηματία να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και για τους άλλους λογαριασμούς που είχε σε άλλες τράπεζες, έτσι ώστε να αποτρέψει την παραβίαση των στοιχείων του, τον έπεισε να δώσει πρόσβαση σε όλα του τα στοιχεία, με συνέπεια να σηκώσει στην κυριολεξία όλα τα χρήματα που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απάτη ονομάζεται Caller ID spoofing και βασίζεται στην αλλαγή ταυτότητας του αριθμού κλήσης και την υποκλοπή του πραγματικού αριθμού, ώστε το θύμα να πειστεί για την προέλευση της κλήσης.

Ήδη μάλιστα όπως γράφει η Καθημερινή, ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα και έχουν υποχρεώσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προστατεύσουν τους παρόχους από την υποκλοπή τηλεφωνικών αριθμών.

Η εμφάνιση και στη χώρα μας της νέας απάτης κινητοποίησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που συνιστά σε όλους τους πελάτες της να είναι προσεκτικοί, πόσο μάλλον που οι απατεώνες στοχεύουν περισσότερο εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα παρά ιδιώτες.

Ένα άλλο κόλπο που επιστρατεύουν οι απατεώνες είναι ότι τα τηλεφωνήματα αυτά, πραγματοποιούνται μετά από μια αποτυχημένη τηλεφωνική προσπάθεια εξαπάτησης του ίδιου πελάτη. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι καλούν από την Τράπεζα που εντόπισαν την προηγούμενη προσπάθεια εξαπάτησης για να προστατεύσουν τον πελάτη.

Πώς να προστατευθούμε

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δίνει οδηγίες πώς να προστατευθεί το κοινό και επισημαίνει και τα εξής που καλό είναι να θυμούνται όλοι:

-Σε μια κακόβουλη κλήση, ο καλών δεν αφήνει χρόνο στο θύμα ν σκεφτεί, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει χρόνος. Επικαλούμενος τον ίδιο λόγο, προσπαθεί επίσης να αποτρέψει την επικοινωνία με την Τράπεζα.

-Να έχουν όλοι στο νου τους, ότι κατά τη διάρκεια μιας γνήσιας επικοινωνίας από την τράπεζα, ακόμα κι αν δεν την αναμένουν, δεν θα τους ζητηθεί ποτέ να αποκαλύψουν ευαίσθητα τραπεζικά στοιχεία όπως username και password.

-Προσοχή αν στη διάρκεια της κλήσης δέχεστε sms από την Τράπεζα και ο συνομιλητής ισχυρίζεται ότι είναι για να ακυρώσετε την απατηλή συναλλαγή. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανένας κωδικός μιας χρήσης για να ακυρώσει η Τράπεζα τυχόν απατηλή συναλλαγή.

-Επίσης συχνά οι απατεώνες, ζητούν από τον κάτοχο του λογαριασμού να μεταφέρει χρήματα σε άλλον ασφαλή λογαριασμό, να κάνει μια εικονική δοκιμαστική συναλλαγή ή να μεταβεί σε ΑΤΜ για να κάνει ανάληψη ή μεταφορά σε λογαριασμό που θα υποδείξουν.

-Επίσης καλούν στο σταθερό τηλέφωνο και ζητούν πληροφορίες για τη συσκευή του κινητού σας ή σας προτρέπουν να το απενεργοποιήσετε.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την κλήση, τερματίστε την αμέσως και καλέστε την Τράπεζα.

Πηγή: Η Καθημερινή

Πηγή φωτογραφίας: flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.