Ο Κάρλο Πεντερσόλι γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1929 στη Σάντα Λουτσία, μια ιστορική περιοχή της Νάπολης. Όλοι όμως μέχρι σήμερα τον γνωρίζουν ως Bud Spencer.
Στις ταινίες που ο σωματώδης Bud πρωταγωνίστησε, έδερνε κόσμο και κοσμάκη μαζί με τον αδερφικό του φίλο, Terence Hill.
Ο πρώτος ιταλός κολυμβητής που έκανε σε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μέτρα
Η οικογένεια του Κάρλο έπρεπε να φύγει από τη Νάπολη για τη Ρώμη εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα.
Εκεί γράφτηκε στο κολυμβητήριο. Στα 17 του πέρασε στο πανεπιστήμιο της Ρώμης στο τμήμα χημικών. Και πάλι όμως, για επαγγελματικούς λόγους του πατέρα του, έπρεπε να μετεγκατασταθούν στη Νότια Αμερική.
Ο Κάρλο, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει τις σπουδές του, σύντομα βρήκε δουλειά ως βιβλιοθηκάριος στο Μπουένος Άιρες και ως γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας του Μοντεβιδέο.
Το 1948 ο νεαρός Πεντερσόλι γύρισε στην Ιταλία, μετά από κλήση της κολυμβητικής ομάδας της Ρώμης.
Το 1950 έγινε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε τα 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Η εντυπωσιακή σωματοδομή του Κάρλο, του εξασφάλισε ένα μικρό ρόλο στην ρωμαϊκή αυτοκρατορική φρουρά στην επική ταινία Quo Vadis.
Το 1951 έλαβε μέρος στους Μεσογειακούς αγώνες όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Το 1952 και το 1956 πήρε μέρος στου Ολυμπιακούς αγώνες στο Ελσίνσκι και στη Μελβούρνη, φτάνοντας όμως μέχρι τα ημιτελικά των 100 μέτρων κολύμβησης.
Εκτός από την κολύμβηση, ο Κάρλο ήταν καλός και στο πόλο.
Με την ομάδα της Λάτσιο κέρδισε το πρωτάθλημα Ιταλίας το 1954.
Ο μουσικός
Μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου του Γέηλ, ο Κάρλο Πεντερσόλι πήγε στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε ντοκτορά στη νομική.
Με το πτυχίο στις αποσκευές του πήγε πάλι στη Νότια Αμερική για να κάνει μια νέα αρχή. Εργάστηκε στην εταιρεία που κατασκεύαζε το παναμερικανικό οδικό δίκτυο και σε μια εταιρεία αυτοκινήτων στο Καράκας.
Όμως, αυτή η ζωή δεν του άρεσε και έτσι επέστρεψε στην αγαπημένη του Ιταλία. Γνώρισε τη Μαρία Αμάτο, κόρη ενός από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές της χώρας, και σύντομα παντρεύτηκαν.
Παρά το γεγονός ότι πλέον θα ήταν πανεύκολο για τον σωματώδη Κάρλο να παίζει σε ταινίες, αυτός προτίμησε να στραφεί στη μουσική.
Έτσι έγραφε τραγούδια για ιταλούς τραγουδιστές, σάουντρακ ταινιών, ενώ έκανε μερικά ντοκιμαντέρ και διαφημιστικές παραγωγές για την ιταλική τηλεόραση RΑΙ. Το 1959 ο Κάρλο έπαιξε ένα άλλον ένα μικρό ρόλο στην ταινία Hannibal.
Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά τον επίσης κομπάρσο, Mario Girotti.
Η κινηματογραφική διαδρομή
Το 1967 ήταν σημαδιακό έτος για τον Κάρλο Πεντερσόλι.
Ο σκηνοθέτης Giuseppe Colizzi, τον κάλεσε να παίξει σε ένα ιταλικό σπαγγέτι – γουέστερν.
Μαζί του θα έπαιζε ένας άλλος Ιταλός, ο Mario Girotti.
Η ταινία λεγόταν «Ο θεός συγχωρεί, εγώ όχι».
Τότε ο Κάρλο Πεντερσόλι άλλαξε τον όνομά του σε Bud Spencer και ο Giuseppe Colizzi σε Τerence Hill. Το όνομα που διάλεξε ο Κάρλο, δηλαδή Bud (μπουμπούκι), έλεγε ότι είχε πλάκα επειδή ήταν τελείως αταίριαστο με την εμφάνισή του. Το Spencer ήταν προς τιμήν του ηθοποιού Spencer Tracy.
Το δίδυμο έκανε θραύση και φυσικά οι παραγωγοί δεν είχαν κανένα σκοπό να χαλάσουν την πετυχημένη συνταγή.
Τη δεκαετία του ’70 οι δυο τους έπαιξαν σε περισσότερες από 20 ταινίες, όπου έσπαγαν στο ξύλο κάθε λογής κακοποιό, με χιούμορ και ευρηματικότητα. Μέχρι και σήμερα οι δύο Ιταλοί παραμένουν καρδιακοί φίλοι.Τα έργα που έπαιξαν οι δύο ηθοποιοί, αν μη τι άλλο, ήταν έντιμα.
Οι ταινίες τους ήταν αυστηρά ψυχαγωγικές και δεν προσφέρονταν για βαθύτερα νοήματα και προβληματισμό, ούτε και υποστήριξαν ποτέ ότι κάνουν κάτι διαφορετικό.
Με πολλά ντουμπλαρίσματα για τις επικίνδυνες σκηνές, με γκάφες, φάρσες, και ατελείωτους καυγάδες.
Σε κάθε σφαλιάρα που έριχνε ο Bud Spencer, ο άτυχος κακός έκανε τουλάχιστον τρεις στροφές στον αέρα, πριν προσγειωθεί δέκα μέτρα μακριά.
Βοηθούσαν τους ανήμπορους και για μια γυναίκα – όπως και για οποιονδήποτε άλλον δηλαδή – τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά.
Σε πολλές ταινίες το σενάριο ήταν αποκλειστική ευθύνη του Bud Spencer.
Ο σωματώδης γενειοφόρος και ο όμορφος σκληρός ξεπέρασαν τα ιταλικά σύνορα και έγιναν γνωστοί σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκείνα τα χρόνια ο ηθοποιός απέκτησε δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου, αλλά και αεροπλάνων τύπου jet.
Ηθοποιός και μπίζνεσμαν
Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, το ανεπανάληπτο καλτ δίδυμο, είχε χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Σιγά – σιγά ο Bud Spencer στράφηκε προς την τηλεόραση και το 1990 έπαιξε στην σειρά δράσης Extralarge.
Μέχρι τότε όμως, είχε ιδρύσει την εταιρεία Mistral Air με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία. Αργότερα την πούλησε στα Ιταλικά Ταχυδρομεία. Αμέσως μετά αγόρασε εταιρεία που έφτιαχνε παιδικά ρούχα. Το 2005 κατέβηκε υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος, με το κόμμα Forza Italia. «Στη ζωή μου έχω κάνει τα πάντα. Εκτός από τρία πράγματα.
Να γίνω μπαλαρίνα, τζόκεϊ σε ιππόδρομο και πολιτικός. Τα δύο πρώτα είναι αδύνατα, έτσι λοιπόν θα βουτήξω στην πολιτική», έλεγε στους δημοσιογράφους.
Τελικά, ο Bud Spencer δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοί του, τον κατηγορούσαν συνεχώς ότι προσπαθούσε να κάνει σόουμπιζ με την πολιτική. Ο διάσημος ηθοποιός έφυγε στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών.
Όπως αποκάλυψε ο γιος του, Τζιουζέπε Περντεσόλι δεν υπέφερε καθόλου και όλη του η οικογένεια ήταν δίπλα του.
Μάλιστα, όπως δήλωσε η τελευταία λέξη του Bud Spencer ήταν “ευχαριστώ”.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η τριπλή αντιπαράθεση στον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο». Ο Ίστγουντ παραλίγο να αποκεφαλιστεί στα γυρίσματα και ο Γουάλας κόντεψε να σκοτωθεί δύο φορές!
Ειδήσεις σήμερα:
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ