Έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία της πτήση, αλλά η 92χρονηΤζόι Λόφτχαουζ, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε την ευκαιρία να πιλοτάρει για ακόμη μια φορά ένα αεροπλάνο τύπου «Spitfire».
Η πρόταση να πιλοτάρει της έγινε στο πλαίσιο της επετείου των 70 ετών από τη λήξη του πολέμου.
Τη δεκαετία του 1940, η Λόφτχαουζ ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες πιλότους, μέλος μιας θηλυκής μονάδας με το ψευδώνυμο «Attagirls».
Η αποστολή της ως βοηθητική πιλότος ήταν να αποσύρει από την πρώτη γραμμή τα αεροπλάνα που παρουσίαζαν ζημιές και βλάβες και να τα μεταφέρει για επισκευή, αν ήταν σε θέση να πετάξουν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, πέταξε με 18 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, ενώ ήταν εκπαιδευμένη να χειρίζεται 38 είδη πολεμικών αεροπλάνων είτε μαχητικών είτε όχι. Ωστόσο ένα της είχε κλέψει την καρδιά. Το πολεμικό αεροσκάφος τύπου «Spitfire».
«Ήταν ένα υπέροχο αεροπλάνο. Ένιωθες σαν να έχεις φτερά από μόνος σου», έχει πει η Λόφτχαουζ σε συνέντευξή της στο BBC.
Η πτήση έπειτα από πολλά χρόνια
Η Λόφτχαουζ δέχτηκε ευχάριστα την πρόταση. Το μόνο που την ανησυχούσε ήταν η προχωρημένη της ηλικία. «Είμαι ενθουσιασμένη, αλλά παράλληλα και διστακτική, αφού η ηλικία μου δεν με βοηθάει και πολύ. Δεν αισθάνομαι το ίδιο όπως όταν ήμουν νέα και πετούσα με το αεροπλάνο», έλεγε το 2016 η 92χρονη λίγο πριν μπει στο «Spitfire».
Τη Λόφτχάουζ συνόδεψε άλλος ένας πιλότος για ευνόητους λόγους.
Όταν όμως το αεροσκάφος σηκώθηκε στον αέρα, η ίδια πήρε τον πλήρη έλεγχο. «Είναι απίστευτο το να είμαι ξανά πάνω στο αγαπημένο μου «Spitfire», τόσα χρόνια μετά. Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να πετάξω για ακόμη μια φορά. Δεν μπορώ καν να περιγράψω τα συναισθήματα μου».
Όταν η πιλότος προσγειώθηκε έκανε λόγο για «μια υπέροχη εμπειρία, που την έκανε να ξανανιώσει νέα». Δεν είχε αλλάξει απολύτως τίποτα. Η μόνη διαφορά ήταν η ύπαρξη της ασύρματης επικοινωνίας και η χρήση του ραδιοφώνου.
Η κατάταξη της Λόφτχαουζ στην πολεμική αεροπορία
Η Λόφτχαουζ είχε καταταγεί στην αεροπορία το 1943, ύστερα από μια αγγελία που διάβασε σε περιοδικό, το οποίο είχε ως κύρια θεματολογία τα αεροπλάνα. Η νεαρή Βρετανίδα αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να πείσει τους σμηναγούς να τη δεχτούν στην αεροπορία. Ήταν όμως τόσο αποφασιστική που τα κατάφερε. «Όταν δέχτηκαν εμένα και την αδερφή μου, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα μας μεταχειρίζονταν διαφορετικά από τους άνδρες πιλότους. Το μόνο που μας απαγόρευσαν ρητά ήταν οι πτήσεις κατά τη διάρκεια αερομαχίας. Αλλά δεν μας πείραζε. Ούτως ή άλλως προσφέραμε στον πόλεμο», είπε η 92χρονη σε συνέντευξή της στη «Daily Mail».
Μετά τη λήξη του πολέμου, η Τζόι Λόφτχάουζ έγινε δασκάλα και έζησε με τον σύζυγό της στην Αγγλία.
Δείτε το βίντεο με την πτήση της Τζόι Λόφτχαουζ στα 92 της χρόνια το 2016:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η υιοθετημένη κόρη του Κεμάλ έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Το «βάπτισμα του πυρός» έγινε στο ολοκαύτωμα του Ντερσίμ κατά των Κούρδων
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ