Η βασίλισσα της Αγγλίας, η «ματωμένη» Μαίρη, έκαψε στην πυρά περισσότερους από 300 αιρετικούς μέσα στα 5 χρόνια της βασιλείας της. Τα θύματα του φανατισμού της ξεπερνούσαν τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία!
Πριγκίπισσα Μαίρη
Η Μαίρη γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1516. Ο πατέρας της ήταν ο Ερρίκος ο 8ος, ένας απ’ τους μακροβιότερους βασιλιάδες της Αγγλίας.
Μητέρα της ήταν η Αικατερίνη της Αραγονίας, η κόρη των Καθολικών Μοναρχών της Ισπανίας.
Η γέννησή της απογοήτευσε τους Άγγλους, καθώς η χώρα χρειαζόταν αρσενικό διάδοχο για το θρόνο.
Το 1533 ο Ερρίκος αποφάσισε να χωρίσει με την Αικατερίνη. Ο Πάπας δεν αποδεχόταν το διαζύγιο και ο Ερρίκος, ο οποίος δεν καταλάβαινε από θρησκευτικούς φραγμούς, διέκοψε τις σχέσεις της Αγγλίας με τη Ρώμη και την καθολική εκκλησία.
Η Μαίρη δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ τη διακοπή των σχέσεων, γιατί είχε μεγαλώσει με την ευσεβή Αικατερίνη και ακολουθούσε πίστα τον Καθολικισμό.
Το διαζύγιο σήμαινε ότι η Μαίρη δεν ήταν πια πριγκίπισσα της Αγγλίας, αλλά η νόθα κόρη του βασιλιά από έναν “άκυρο” γάμο. Σε ηλικία 17 ετών, η Μαίρη έπρεπε να απορρίψει όλα τα θρησκευτικά της «πιστεύω».
Τον ίδιο χρόνο, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Προτεστάντισσα Αν Μπολίν, με την οποία απέκτησε την Ελισάβετ.
Η Μαίρη αναφερόταν πάντα στη νέα βασίλισσα ως η «πόρνη του Βασιλιά» και αντιπαθούσε την ετεροθαλή αδερφή της.
Η πρωτότοκη κόρη του Ερρίκου δεν είχε τη γοητεία που θα την έκανε αγαπητή στον κόσμο.
Σοβαρή, υπερβολικά ευσεβής και επιρρεπής στις ασθένειες, η Μαίρη διατηρούσε με δυσκολία τις λιγοστές συμμαχίες που είχε στην αυλή.
Οι μόνοι υποστηρικτές της ήταν οι Ισπανοί, εξαιτίας της συγγένειας και της κοινής πίστης.
Φοβόταν συνεχώς ότι ο πατέρας της σκόπευε να τη δολοφονήσει για να «ξεμπερδέψει» με το μπελά της νόθας, καθολικής κόρης.
Έως το τέλος της ζωής της, τυραννιόταν από παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας εναντίον της.
Ο Ερρίκος πέθανε το 1547 και τον διαδέχτηκε ο 9χρονος γιος του, Εδουάρδος, που είχε αποκτήσει από την τρίτη σύζυγό του.
Όταν ο ανήλικος προτεστάντης Εδουάρδος πήρε την εξουσία, οι αυλικοί συνεργάτες του έδωσαν εντολή να καούν οι καθολικές εκκλησίες και να εξαφανιστούν τα σύμβολα του καθολικισμού.
Η Μαίρη παρακολουθούσε τον ετεροθαλή αδερφό της να καταστρέφει την πίστη της.
Το 1553 ο Εδουάρδος αρρώστησε και πέθανε. Διάδοχός του, σύμφωνα με την διαθήκη του Ερρίκου, ήταν η Μαίρη.
Πριν πεθάνει όμως ο Εδουάρδος, όρισε ως διάδοχο την ξαδέρφη του, Τζέιν Γκρέι, που έμεινε στο θρόνο της Αγγλίας μόνο για 9 μέρες. Τελικά, η Μαίρη πήρε το θρόνο διά της βίας, στις 19 Ιουλίου του 1553.
Η «ματωμένη» Βασίλισσα
Αμέσως μετά τη στέψη της, ξέσπασε επανάσταση από τους Προτεστάντες. Η Μαίρη την “έπνιξε” γρήγορα στο αίμα. Τους εκτέλεσε όλους, από τους αριστοκράτες μέχρι και τον κατώτερο χωρικό.
Η κυριαρχία της εδραιώθηκε και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε το Φίλιππο Β’, τον καθολικό Βασιλιά της Ισπανίας.
Η Μαίρη ήταν 37 χρονών και τα χρόνια είχαν σκληρύνει τον ήδη δύσκολο χαρακτήρα της.
Ο Φίλιππος έμεινε στην Αγγλία για ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ισπανία, όταν η Μαίρη του ανακοίνωσε ότι είχε μείνει έγκυος.
Όμως όλοι γνώριζαν ότι η βασίλισσα δεν περίμενε παιδί. Η εγκυμοσύνη της ήταν στην πραγματικότητα όγκος και η υγεία της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.
Από την ημέρα που έγινε βασίλισσα μέχρι και το θάνατό της, πέντε χρόνια μετά, η Μαίρη διέταξε την εκτέλεση περισσότερων από 300 ανθρώπων.
Είχε αποφασίσει να καθαρίσει την Αγγλία από τους αιρετικούς. Επανέφερε το μεσαιωνικό νόμο που επέτρεπε το θάνατο στην πυρά και η μυρωδιά καμένης σάρκας κάλυψε όλη την Αγγλία. Έκαψε μέχρι και έγκυες γυναίκες.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της ήταν ο Επίσκοπος Κράνμερ, που είχε “ακυρώσει” το γάμο του Ερρίκου με την Αικατερίνη και είχε υποστηρίξει την αντικατάσταση της Μαίρης, από την προτεστάντισσα Τζέιν Γκρέι.
Η Μαίρη φυλάκισε τον Επίσκοπο στον Πύργο του Λονδίνου για δύο χρόνια.
Ο Επίσκοπος αποποιήθηκε την πίστη του έξι φορές, αλλά η Μαίρη διέταξε να καεί.
Η εκτέλεσή του εξόργισε ακόμα και τους Καθολικούς, που θεωρούσαν ότι ήταν παράνομη. Η Μαίρη πλέον είχε γίνει ένας μισητός μονάρχης.
Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1557 από καρκίνο και άφησε πίσω της ένα παρηκμασμένο βασίλειο.
Τη διαδέχτηκε η ετεροθαλής αδερφή της, Ελισάβετ. Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελισάβετ ένωσε την Αγγλία κάτω από μία πίστη, τον Προτεσταντισμό.
Η «ματωμένη» Μαίρη έχασε μια και καλή τον θρησκευτικό πόλεμο.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας. Ο «κακός βασιλιάς» που πολέμησε τους Σκωτσέζους στο Braveheart. Ποια κοινά είχε με τον Τάιγουιν Λάνιστερ από το Game of Thrones και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Τρίτο Ράιχ…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr