Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από επιφανή μέλη της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, επειδή αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς, το BBC, μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων κορυφαίων εκπροσώπων του οργανισμού, απαντά στους επικριτές του.
«Η τρομοκρατία είναι μια φορτισμένη λέξη, την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για μια οργάνωση που αποδοκιμάζουν ηθικά», σημειώνει ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC, John Simpson.
«Δεν είναι όμως δουλειά του BBC να λέει στον κόσμο ποιον να υποστηρίξει και ποιον να καταδικάσει – ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Επισημαίνουμε τακτικά ότι η βρετανική και άλλες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό είναι δική τους δουλειά. Πραγματοποιούμε επίσης συνεντεύξεις με προσκεκλημένους και παραθέτουμε δηλώσεις συνεργατών που περιγράφουν τη Χαμάς ως τρομοκράτες. Δεν το λέμε με τη φωνή μας. Η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε στο κοινό μας τα γεγονότα και να το αφήνουμε να αποφασίσει μόνο του».
«Κατά τη διάρκεια των 50 ετών που ασχολούμαι με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, έχω δει με τα μάτια μου τα επακόλουθα επιθέσεων όπως αυτή στο Ισραήλ, και έχω επίσης δει τα επακόλουθα των ισραηλινών επιθέσεων με βόμβες και πυροβολικό εναντίον πολιτικών στόχων στον Λίβανο και τη Γάζα. Η φρίκη από τέτοιες επιθέσεις μένει για πάντα στο μυαλό σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να λέμε ότι η οργάνωση, οι υποστηρικτές της οποίας τις πραγματοποίησαν, είναι τρομοκρατική, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εγκαταλείπουμε το καθήκον μας να παραμείνουμε αντικειμενικοί».
«Ήταν δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή την αρχή όταν ο IRA βομβάρδιζε τη Βρετανία και σκότωνε αθώους πολίτες, αλλά τα καταφέραμε. Υπήρξε τεράστια πίεση από την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στο BBC και σε μεμονωμένους δημοσιογράφους όπως εγώ σχετικά μ’ αυτό – ειδικά μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπράιτον, όπου η τότε πρωθυπουργός μόλις γλίτωσε το θάνατο και τόσοι άλλοι αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Αλλά κρατήσαμε τη γραμμή μας. Και εξακολουθούμε να το κάνουμε μέχρι σήμερα. Δεν παίρνουμε θέση. Και δεν είμαστε οι μόνοι που ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Μερικοί από τους πιο σεβαστούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική».
Δηλώσεις έκανε και ο υπεύθυνος συντακτικής πολιτικής και δεοντολογίας του BBC, David Jordan, ο οποίος τόνισε στην εκπομπή The Media Show του σταθμού ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και στόχο έχουν να αποφεύγεται οποιαδήποτε αντίληψη προκατάληψης.
«Πρόκειται για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού σχετικά με τις πληροφορίες που του δίνουμε, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί ότι το BBC προσεγγίζει το θέμα μόνο από τη μία πλευρά της σύγκρουσης, αλλά ότι προσφέρει μια δημοσιογραφική κάλυψη που οφείλει να είναι πάντα ακριβής, αμερόληπτη και αληθινή».
Πηγή αρχικής φωτογραφίας| BBC
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr