Στις 27 Φεβρουαρίου του 1935 ένας παράτολμος 24χρονος, ο Clem Sohn πέταγε με αεροπλάνο 12.000 πόδια πάνω από την παραλία της Ντεϋτόνα.
Είχε περάσει ένα λουρί στο κορμί του, με μια δεμένη μεταλλική μπάρα στο στήθος του, από την οποία ήταν περασμένη μια μπέρτα πίσω από τη μέση του.
Φορούσε δύο αλεξίπτωτα. Πριν από το άλμα, ο Sohn φόρεσε γυαλιά κατάδυσης και άπλωσε ανοικτά τα χέρια του.
Έτσι η μπέρτα του έμοιαζε με φτερά νυχτερίδας.
Μόλις ο Sohn άρχισε να γίνεται ορατός από το έδαφος, οι θεατές άρχισαν να αναφωνούν: ο «άνθρωπος πουλί»!
Η “γέννηση” του Batman
Η ελεύθερη πτώση έγινε μόδα για πολλούς νέους αλεξιπτωτιστές, τους οποίους ο Τύπος αποκάλεσε “Bat Men”. Τότε ο μελλοντικός συνδημιουργός του Batman, BobKane, ήταν 14 ετών.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εταιρεία “DC Comics” ζήτησε από τον νεαρό σκιτσογράφο να βρει έναν ήρωα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον Superman, το κόμικ που είχε κυκλοφορήσει πριν ένα χρόνο. Τα πρώτα σκίτσα του Kane είχαν ένα ζευγάρι δύσκαμπτων φτερών, τα οποία τον ενθάρρυνε να τροποποιήσει ο συνεργάτης του, Bill Finger.
Οι δύο δημιουργοί δεν είπαν ποτέ ότι εμπνεύστηκαν από τους “BatMen”, αλλά μόλις εμφανίστηκε ο ήρωας το 1939, όλοι στην Αμερική τον συνέδεσαν με τους παράτολμους νεαρούς που έκαναν ελεύθερες πτώσεις από αεροπλάνα.
Ανεξάρτητα αν οι δημιουργοί του δεν το παραδέχθηκαν ποτέ, η φαντασία των Αμερικανών, είδε στην εικόνα του υπερήρωα που πολεμούσε το έγκλημα, τους αλεξιπτωτιστές που φορούσαν επιβλητικές μάσκες και άπλωναν τα χέρια τους σαν φτερά. Έμοιαζαν κι εκείνοι υπερφυσικοί.
Φρενίτιδα για τις αεροπορικές επιδείξεις παρά τις τραγωδίες
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αρκετοί βετεράνοι πιλότοι πρωταγωνίστησαν σε αεροπορικά σόου για να βγάλουν χρήματα. Η απήχηση του κοινού σε αυτές τις εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή και παραδόξως, παρά τα τραγικά δυστυχήματα που συνέβαιναν συχνά, οι εκδηλώσεις αυξάνονταν.
Ο Sohn και οι υπόλοιποι παράτολμοι πιλότοι, είχαν σκοπό να φτιάξουν φτερά που θα τους επέτρεπαν να κάνουν ελεύθερες πτώσεις, αλλά αυτή τη φορά χωρίς αλεξίπτωτο.
Έφτιαχναν φτερά με διάφορα υλικά.,όπως κράμα αλουμινίου που χρησιμοποίησαν αργότερα οι αεροπορικές εταιρείες για να φτιάχνουν αεροσκάφη. Πέταγαν σακιά με αλεύρι από το αεροπλάνο για να υπολογίσουν πόση ώρα μπορούν να πέφτουν στον αέρα μέχρι να τραβήξουν το κορδόνι από το αλεξίπτωτο και έκαναν και διάφορα άλλα πειράματα.
Τον Δεκέμβριο του 1935, οι εργαζόμενοι σε μια αεροπορική επίδειξη έσωσαν τη ζωή του Sohn όταν τα αέρια έσυραν τα φτερά του προς τους έλικες του αεροπλάνου, που βρισκόταν ακόμη στο έδαφος.
Το 1937, ο Sohn ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή περιοδεία και δήλωνε περήφανος ότι είχε βελτιώσει τα πτερύγιά του με έναν ειδικό τύπο μαλλιού, που είχε βάλει σε σωλήνες από χάλυβα. «Νιώθω τόσο ασφαλής όσο στην κουζίνα της γιαγιάς», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από το τελευταίο του άλμα.
Το κορδόνι δεν άνοιξε ποτέ και το σώμα του έπεσε λίγες εκατοντάδες μέτρα από το πλήθος, που παρακολουθούσε την προσπάθειά του.
Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδείξεις συνεχίστηκαν στην Αμερική και το 1941 εκτιμάται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τους παράτολμους πιλότους και αλεξιπτωτιστές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου «Newark» στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτή τη φρενίτιδα αποδίδεται και η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το κόμικ του Batman στο κοινό, που πίστευε τότε, ότι κάθε άνθρωπος μπορούσε να πετάξει.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: 50ς. «Ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν ήταν εραστές, η «Wonderwoman» λεσβία και ο Σούπερμαν φασίστας». Η έρευνα του ψυχολόγου που οδήγησε στη λογοκρισία των κόμικς…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ