Baby Boomers, Millenials, Gen Z, Y, X. Ποια είναι η “χαμένη γενιά” και ποια η “σπουδαιότερη”. Τι σημαίνουν τα αρχικά

Baby Boomers, Millenials, Gen Z, Y, X. Ποια είναι η “χαμένη γενιά” και ποια η “σπουδαιότερη”. Τι σημαίνουν τα αρχικά

Baby Boomers, Millenials και Gen Z είναι μερικές από τις ονομασίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς και τις υιοθετήσαμε και στην Ελλάδα για να προσδιορίσουμε τις γενιές. Οι ονομασίες προέκυψαν από τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις που συνέβησαν την αντίστοιχη χρονολογική περίοδο.  

Προς το παρόν έχουν δοθεί ονόματα σε εφτά γενιές:

  • «Η χαμένη γενιά» (The Lost Generation): Όσοι είναι γεννημένοι από το 1883-1900
  • «Η σπουδαιότερη γενιά ή G.I.» (The Greatest Generation): Όσοι είναι γεννημένοι από το 1901-1927
  • «Η σιωπηλή γενιά» (The Silent Generation): Όσοι είναι γεννημένοι από το 1928–1945
  • «Baby Boomers»: Όσοι είναι γεννημένοι από το 1946–1964
  • «Gen X»: Όσοι είναι γεννημένοι από το 1965–1980
  • «Millenials ή Gen Y»: Όσοι είναι γεννημένοι από το 1981–1996
  • «Gen Z»: Όσοι είναι γεννημένοι από το 1997–2012
  • «Gen Alpha»: Όσοι είναι γεννημένοι από το 2013–έπειτα

«Η χαμένη γενιά» (The Lost Generation)

Ο όρος περιγράφει τα άτομα που [πολέμησαν στον  Α’ Π.Π. (1914-1918). Οι μαζικοί θάνατοι στο πεδίο της μάχης και η μαζική μετανάστευση αποτέλεσαν τα χαρακτηριστικά της «χαμένης γενιάς». Επιπλέον, ο όρος περιλαμβάνει το γενικότερο αίσθημα ματαιότητας και απαισιοδοξίας που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η ονομασία αποδίδεται στον ποιητή Γκερτρουντ Στάιν, αλλά έγινε περισσότερο γνωστή από τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Την χρησιμοποίησε το 1926 στο επίγραμμα για το μυθιστόρημά του «Ο Ήλιος ανατέλλει ξανά», λέγοντας ότι «είστε όλοι μια χαμένη γενιά». Η λέξη «χαμένη» προσδιόριζε το «αποπροσανατολισμένο, περιπλανώμενο, χωρίς κατεύθυνση» πνεύμα πολλών από τους επιζώντες του πολέμου στην πρώιμη μεταπολεμική περίοδο.

Οικογένεια το 1900. Πηγή: Wikipedia

«Η σπουδαιότερη γενιά» (The Greatest Generation)

Όσοι ανήκουν στη «σπουδαιότερη γενιά», έζησαν τη Μεγάλη Ύφεση (1929) και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945). Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο παρουσιαστής ειδήσεων Τομ Μπρόκοου τους χαρακτήρισε «τους σπουδαιότερους» ανθρώπους, καθώς με αυτοθυσία έπεσαν στο πεδίο της μάχης για να νικήσουν το φασισμό και το ναζισμό.

Η γενιά ήρθε σε επαφή με τις πρώτες μεγάλες τεχνολογικές εφευρέσεις του τηλεφώνου και του ραδιοφώνου, που άλλαξαν οριστικά τον πολιτισμό, την ανθρώπινη επικοινωνία, το εμπόριο, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση.

Οικογένεια το 1914. Πηγή: Wikipedia

«Η σιωπηλή γενιά» (The Silent Generation)

Τα άτομα που γεννήθηκαν σε αυτή τη γενιά ενηλικιώθηκαν στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Το χρονικό διάστημα 1928–1945 παρατηρήθηκε πτώση των γεννήσεων.

Η ονομασία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου του 1951 στο περιοδικό Time, για να περιγράψει ότι οι νέοι δεν έβγαιναν στο δρόμο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και ότι παρέμεναν στη «ζώνη άνεσής» τους.

«Το πιο εντυπωσιακό γεγονός για τη νέα γενιά είναι η σιωπή της. Με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις, η νεολαία δεν είναι πουθενά. Σε σύγκριση με τη Φλεγόμενη Νεολαία των πατέρων και των μητέρων τους, η σημερινή νεότερη γενιά είναι μια ακίνητη, μικρή φλόγα. Δεν εκδίδει μανιφέστα, δεν κάνει ομιλίες και δεν κολλάει αφίσες. Αυτή η γενιά που δεν διεκδικούσε, ονομάστηκε «Σιωπηλή Γενιά».

Παιδιά το 1938. Πηγή: Wikipedia

«Baby Boomers»

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την «έκρηξη» (boom) γεννήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς έπρεπε να αναπληρωθούν οι απώλειες και η οικονομία εκτοξεύθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου. Όσοι γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο βίωσαν τον Ψυχρό Πόλεμο, έζησαν τη διαστημική αποστολή «Apollo 11», τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζον Κένεντι και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στη χώρα μας «boomers» είναι η γενιά του Πολυτεχνείου.

Ως γενιά χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία και τάση καταναλωτισμού, που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι (Millenials και Gen Z), προκειμένου να διακωμωδήσουν τις στερεοτυπικές και απαρχαιωμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις των Baby Boomers, χρησιμοποιούν το «Ok Boomer».

Δύο παιδιά παίζοντας με παιχνίδια το 1958. Πηγή: Wikipedia

«Gen X»

Όσοι έχουν γεννηθεί σε αυτή τη γενιά λέγονται και «baby busters», επειδή συγκριτικά με τους baby boomers τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το έιτζ και τα αντισυλληπτικά αλλά είναι προφανές ότι είναι η γενιά με τη μεγαλύτερη αστικοποίηση. Δε χρειάζονταν πλέον πέντε και έξι παιδιά για να βοηθάνε στα χωράφια. Ούτε και ήταν δυνατόν να μεγαλώνει οικογένεια οκτώ ατόμων σε δυάρι διαμέρισμα. Φυσικά η κατανάλωση έφερε και ένα διαφορετικό τρόπο να υπολογίζονται τα οικονομικά μιας οικογένειας. Λιγότερα παιδιά ίσον λιγότερα έξοδα και περισσότερος χρόνος για τους γονείς.

Η gen X χαρακτηρίζεται από επαναστατικό πνεύμα, δημιουργία και δυσπιστία απέναντι στην εξουσία.

Είναι η γενιά που έζησε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, την εισβολή των υπολογιστών στην καθημερινότητα και τη ψηφιακή μετάβαση. Στην Ελλάδα έζησαν την πτώση της χούντας, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την εθνική ποδοσφαίρου.

Δεν είναι και λίγα.

To «Χ» προσδιορίζει το άγνωστο.

Η πτώση του Βερολίνου το 1989. Πηγή: Wikipedia

«Millenials ή Gen Y»

Η γενιά ονομάστηκε έτσι, καθώς ακολουθεί της gen X. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι συγγραφείς Γουίλιαμ Στράους και Νιλ Χάου χρησιμοποιήσαν τον όρο «Millennials», για να περιγράψουν τη γενιά που ενηλικιώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα.

Σημαντικά γεγονότα που έζησαν όσοι γεννήθηκαν εκείνη τη χρονολογική περίοδο είναι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η άνοδος του διαδικτύου και την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 2008. Αποτελεί την πιο μορφωμένη γενιά, αφού σπουδάζουν σαφώς περισσότεροι ενώ πολιτικά χαρακτηρίζονται πιο φιλελεύθεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Millenials μαθητές το 2006 στο μάθημα πληροφορικής. Πηγή: Wikipedia

«Gen Z»

Ονομάστηκε Ζ, γιατί ακολουθεί τη gen Y. To μεγαλύτερο μέρος της γενιάς έχει περάσει τη ζωή του χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία, όπως smartphone, και το διαδίκτυο. Λόγω της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 2008 έχασαν πολλές ευκαιρίες και πιέστηκαν υπερβολικά.

Χαρακτηριστικά τους είναι η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εξοικείωση με το σεξουαλικό προσανατολισμό χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού. Όσοι έχουν γεννηθεί στη gen Z, έχουν βιώσει την κλιματική κρίση, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειες του αποκλεισμού κατά την πανδημία. Θεωρείται η γενιά που συμμετέχει σε ακτιβιστικές και εθελοντικές δράσεις.

Δύο κορίτσια που βγάζουν selfie το 2016. Πηγή: Wikipedia

«Gen Alpha»

Η γενιά που γεννήθηκε εξ ολοκλήρου τον 21ο αιώνα, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή. Για αυτό ονομάστηκε με το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου. Όσοι γεννήθηκαν σε αυτή τη γενιά, δε μπορούν να φανταστούν τον κόσμο χωρίς την τεχνολογία. Είναι όμως ακόμη μικροί και ίσως ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που προβλέπουν οι πιο δυσοίωνοι αναλυτές.

Προφανώς οι περισσότερες αναλύσεις για κάθε γενιά περιέχουν γενικεύσεις, οι οποίες ενίοτε είναι και αυθαίρετες κρίσεις συγγραφέων, αρθρογράφων και σχολιαστών, που αναπαράγουν τη “σοφία” τους και επιβάλλουν “ορολογίες”.

Παιδιά που απασχολούνται με tablet. Πηγή: Wikipedia

Πηγή αρχικής εικόνας: Pexels

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr