Αυτοψία στο Ρέμα που έπνιξε την Μάνδρα. Δείτε από ψηλά την περιοχή όπου οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν “καταστροφή σε αναμονή” ( βίντεο drone)

Αυτοψία στο Ρέμα που έπνιξε την Μάνδρα.  Δείτε από ψηλά την περιοχή όπου οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν “καταστροφή σε αναμονή” ( βίντεο drone)
Κάθε φορά που πλημμυρίζει η Δυτική Αττική, ο φόβος με τις φονικές καταστροφές στην Μάνδρα ζωντανεύει. Ακόμη και αν έχει περάσει καιρός, η κατάσταση φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει. Παραμένει χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα.

Η περιοχή “πολιορκείται” από έναν τεράστιο όγκο φερτών υλικών. Με την πρώτη μεγάλη μπόρα είναι έτοιμα να “επιτεθούν” στην πόλη. Όπως λένε οι κάτοικοι, μια ακόμη καταστροφή βρίσκεται σε αναμονή.

Η ανθρώπινη παρέμβαση συμβάλλει και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία ενός τοιχίου στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Στην αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Ροή φαίνεται ότι έχει χτιστεί κυριολεκτικά πάνω στο ρέμα και έχει καταφέρει να μπαζώσει την επιφάνεια του. Αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης ήταν να στενέψει η κοίτη του ρέματος. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, Αγρονόμο – Τοπογράφο Μηχανικό του Ε.Μ.Π., είναι σαν να έχει δημιουργηθεί “μια εν δυνάμει τάπα”, η οποία σε μία ενδεχόμενη μπόρα θα οδηγήσει το νερό προς τα πάνω. Συνεπώς το ρέμα υπερχειλίζει. Σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, το εργοτάξιο του δήμου, το νεκροταφείο της πόλης, πλημμυρίζουν. Οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια και ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν κάθε φορά που βρέχει.

H ανθρώπινη παρέμβαση που συνέβαλε στην καταστροφή

Τα τραγικά γεγονότα της πλημμύρας του Νοεμβρίου φέρνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη παρέμβαση. Όσο δυνατή μπορεί να είναι μια καταιγίδα, η μη διευθέτηση των ρεμάτων και οι τεχνικές επεμβάσεις προκαλούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Παρότι έχουν περάσει οχτώ μήνες από τις φονικές πλημμύρες εκπρόσωποι κατοίκων της Μάνδρας εντοπίζουν ακόμη φρεάτια που είναι καλυμμένα με τσιμέντο. Συνεπώς δεν υπάρχει διέξοδος για να περνάει το νερό της βροχής.

Οι πολλαπλές ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν. Χωρίς την αντίδραση και με την αδιαφορία των Αρχών είναι δύσκολο όμως να αντιμετωπιστούν και προστατεύσουν τους κατοίκους. Η εικόνα ενός παρατημένου προστίμου ντροπιάζει.

Είναι παρατημένο πάνω σε ένα ακόμη τοιχίο που έχει χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια πάνω στο ρέμα. Με τον αέρα θα εξαφανιστεί και θα χαθεί. Το τοιχίο θα παραμείνει στη θέση του σε μια πόλη, χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Η εικόνα της Μάνδρας δεν έχει αλλάξει και αν μείνει ίδια,θα επιτείνει μια καταστροφή που, όπως ανησυχούν οι κάτοικοι, βρίσκεται σε αναμονή.

Δείτε την αυτοψία στο Ρέμα Αγίας Αικατερίνης που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Ροή. Το κανάλι του Υoutube Up Drones κατέγραψε αποκαλυπτικές εικόνες: 

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Εδώ κάποτε υπήρχε ένα ρέμα και ένα γεφύρι, αλλά θάφτηκαν για να περάσει ο δρόμος. Αυτοψία στα αντιπλημμυρικά έργα που απειλούν την Δυτική Αττική (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.