Η βόλτα στη θάλασσα για τον σκύλο μας κρύβει περισσότερους κινδύνους. Πριν λοιπόν φύγετε από το σπίτι, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πέντε βασικά πράγματα, 5 κινδύνους, που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σκύλος σας.
1. Πίνοντας θαλασσινό νερό
Μερικοί σκύλοι μπορεί, αν έχει και λίγο κύμα η θάλασσα, να καταπιούν νερό. Και όχι μόνο μία φορά. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν και για να δροσιστούν. Το αλμυρό νερό προκαλεί εμετό και διάρροια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι σκύλοι δεν χρειάζονται αλάτι όπως εμείς και το σώμα τους δεν είναι ”προγραμματισμένο” για αυτό. Πάρα πολύ αλμυρό νερό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια ή επιληπτικές κρίσεις. Η κατάποση μάλιστα της άμμου μαζί με το θαλασσινό νερό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το εντερικό σωλήνα.
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, θα πρέπει να έχετε φέρει μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και το μπολάκι του σκύλου ώστε να μπορεί να πίνει στα μέσα και έξω του στη θάλασσα και να είναι εντάξει. Έχετε επίσης την προσοχή σας να δείτε αν θα πιει και από τη θάλασσα. Όταν δε έχει κύμα, η προσοχή σας θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
2. Τσιμπήματα μέσα στο νερό
Ακόμα και μια νεκρή μέδουσα μπορεί να τσιμπήσει. Πόσο μάλλον μια ζωντανή. Προσοχή φυσικά και στις τσούχτρες. Ο σκύλος είναι συνήθως περίεργος και μπορεί να τις πλησιάσει να δει τι είναι. Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και άλλα. Αν ο σκύλος σας έχει δαγκωθεί ή τσιμπηθεί, θα αρχίσει να έχει φαγούρα και να γλείφεται στο σημείο εκεί. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει εμετό και λήθαργο.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να ξεπλύνουμε την περιοχή του τσιμπήματος με κρύο νεράκι, και να την αλείψουμε με κορτιζονούχα αλοιφή, ή με κάποιο φυτικό σκεύασμα, όπως η αλόη. Παράλληλα μπορούμε να του δώσουμε κορτιζονούχα, αντιισταμινικά φάρμακα, πάντα όμως με τη συμβουλή του κτηνίατρου. Γενικά οτιδήποτε κάνουμε θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας.
3. Προσοχή στα φύκια
Μην αφήνετε τον σκύλο σας να παίζει ή και να τρώει τα ξηρά φύκια στη θάλασσα, κάτι που μπορεί να κάνει από τον ενθουσιασμό του. Και αυτό γιατί μπορεί να διογκωθούν μέσα στο στομάχι του. Τα δε μπλε- πράσινα φύκια που μπορεί να είναι εκτός από τη θάλασσα και σε λίμνες και ποτάμια είναι πολύ επικίνδυνα. Ονομάζονται τοξικά κυανοβακτήρια και είναι δηλητηριώδη. Περιέχουν τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι και στον εγκέφαλο του ζώου.
Τα συμπτώματα είναι κνησμός, φουσκάλες, εμετός, σπασμοί, και πολλά άλλα πιο σοβαρά. Αν δείτε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μην το αφήσετε. Θα πρέπει άμεσα να πάτε σε κτηνίατρο.
Για αυτό πριν ο σκύλος σας κολυμπήσει, ελέγξτε πολύ καλά τα νερά- όταν μάλιστα είναι και άγνωστα.
4. Θερμοπληξία
Η υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους σκύλους καθώς η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός τους συνεπάγεται την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα. Οι σκύλοι που έχουν πάθει θερμοπληξία μπορεί να κάνουν εμετό ή διάρροια, να έχουν αυξημένη συχνότητα αναπνοής, μπορεί να παρουσιάζουν λήθαργο ή να φαίνονται αποπροσανατολισμένοι. Τέλος μπορεί να κάνουν και επιληπτικές κρίσεις. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε άμεσα σε κτηνίατρο.
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος: Μη μείνετε στην παραλία για πολλή ώρα, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Έχετε μαζί σας άφθονο νερό και ομπρέλα ώστε ο σκύλος σας να κάθεται από κάτω. Αν ο σκύλος σας δεν μπαίνει στη θάλασσα, καλό θα ήταν να τον καταβρέχετε με νερό πού και πού ώστε να κρατιέται όσο γίνεται δροσερός.
5. Εγκαύματα
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και βλάβη του δέρματος τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.
Οι σκύλοι αλλά και οι γάτες με λευκό ή αραιό τρίχωμα είναι περισσότερο επιρρεπείς όπως και τα ζώα με κάποιες δερματολογικές παθήσεις. Περισσότερο ευαίσθητες είναι οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνότερα στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα αυτιά, η μύτη, το δέρμα γύρω από τα μάτια και η ράχη. Κάποια επίσης ζώα τρελαίνονται να ξαπλώνουν κάτω από τον ήλιο ανάσκελα, κάτι επίσης επικίνδυνο καθώς έτσι εκτίθεται το δέρμα της κοιλιακής τους χώρας στις ακτίνες UV. Ακόμα και αν ο σκύλος μας δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, καλό θα ήταν να τον προστατέψουμε και αυτόν με ειδικά αντηλιακά σπρέι για τους σκύλους.
Σε περίπτωση πρόκλησης εγκαύματος, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος το συντομότερο δυνατό. Τα ελαφριά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά με δροσερές κομπρέσες και ειδικές κρέμες ανάπλασης. Στις σοβαρές περιπτώσεις, που, συνήθως, συνοδεύονται από υπερθερμία, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί τοπική αγωγή με κορτιζονούχα σκευάσματα.
πηγή| topetmou.gr
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr