Αυτό είναι το ανεκπλήρωτο σχέδιο του Τσίλερ για εντυπωσιακό ναό στην κορυφή του Λυκαβηττού. Θα έμοιαζε με το Αστεροσκοπείο και θα είχε Ηρώο για τους αγωνιστές του ΄21 (drone)

Αυτό είναι το ανεκπλήρωτο σχέδιο του Τσίλερ για εντυπωσιακό ναό στην κορυφή του Λυκαβηττού. Θα έμοιαζε με το Αστεροσκοπείο και θα είχε Ηρώο για τους αγωνιστές του ΄21 (drone)
Η υδατογραφία της εποχής αριστερά απεικονίζει το σχέδιο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλερ για τον Άγιο Γεώργιο του Λυκαβηττού. Εαν χτιζόταν θα έμοιαζε με το εμβληματικό κτίριο του Αστεροσκοπείου. Θα ήταν κόσμημα αλλά θα εξαφάνιζε τον ταπεινό και όμορφο εκκλησάκι του Αγ. Γεώργιου

Ο Τσίλερ οραματιζόταν να μεταμορφώσει το μικρό ναό σε λαμπρό και παράλληλα να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο σε “εύσκιον άλσος μετά δροσερών περιπάτων και τερπνών καλλιτεχνημάτων προς τέρψιν των κατοίκων της ωραίας πόλεων των Αθηνών”. Το σχέδιο περιελάμβανε την ολική ανάπλαση του λόφου με κρήνες, περίπτερα, τεχνητούς καταρράκτες, γεφυράκια, παιδικές χαρές και αίθρια για αναψυχή.

Η κατασκευή δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης πόρων. Πολλοί λένε ότι η λιτότητα του υπάρχοντος μικρού ναού ταιριάζει περισσότερο με το σημείο και τη ιστορία της Αθήνας. Η μυθολογία θέλει ως υπαίτια της δημιουργίας του λόφου του Λυκαβηττού την θεά Αθηνά. Κατά μια εκδοχή όταν η Αθηνά γύριζε στην πόλη, έφερε μαζί της βράχο, με τον οποίο στόχευε να οχυρώσει την Ακρόπολη.

Ο Λυκαβηττόςείναι το υψηλότερο σημείο της Αθήνας. Το αρχικό όνομα ήταν «Αγχεσμός». Από το 1832 έλαβε το αρχαιοελληνικό όνομα «Λυκαβηττός». Για την ονομασία του υπάρχουν αρκετές ερμηνείες. Διαβάστε: https://www.mixanitouxronou.gr/pos-dimiourgithike-o-lykavittos-apo-tin-thea-athina-i-viaii-erotiki-epafi-tou-ifaistou-me-ti-thea-to-paidi-tous-to-mantato-pou-ekane-ta-korakia-mavra/

Το εκκλησάκι έχει βυζαντινή ιστορία αλλά καθιερώθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο (1782-1785). Παράπλευρα, σε ένα κελί, μόνασε ο ιερομόναχος Εμμανουήλ Λουλουδάκης και με τον θάνατό του τάφηκε στον λόφο. Εντός του Ιερού Ναού σήμερα, υπάρχει επιγραφή, η οποία αναφέρει, ότι τον ναό τον έχτισε το 1834 ο συγκεκριμένος κρητικός μοναχός. Στα χρόνια της δεκαετίας του 1880 ο ναός ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε. Το 1900 χτίστηκε ο πέτρινος εξώστης και το 1902 χτίστηκε με χρήματα του μεγαλεπιχειρηματία Ν. Θών, το καμπαναριό στο οποίο τοποθετήθηκε η καμπάνα, που είχε δωρίσει η βασίλισσα Όλγα. Το 1958 η καμπάνα καταστράφηκε και στην θέση της τοποθετήθηκε καινούρια.

Η ιδέα του για διαμόρφωση του Λυκαβηττού ως τόπου αναψυχής δεν υλοποιήθηκε γιατί “θα στοίχιζε πολλά”. Εαν χτιζόταν ο νέος ναός θα έμοιαζε πάρα πολύ με το κτίριο του Αστεροσκοπείου.

Το σχέδιο που αφορούσε στον Λυκαβηττό και έμεινε στα χαρτιά περιελάμβανε και την ανέγερση του Μνημείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το 1908 ο Δημήτριος Βικέλας πρότεινε την ανέγερση ενός Ηρώου της Ανεξαρτησίας στο λόφο του Λυκαβηττού και ο Έρνεστ Τσίλερ παρουσίασε το σχέδιό του για ένα ναό μνημείο που θα αποτελούνταν από το ναό του Αγίου Γεωργίου πάνω σε μια τετράγωνη εξέδρα με τα αγάλματα της «Ελευθερίας» στις τέσσερις γωνίες. Στον περίβολο θα υπήρχε μια ανοικτή στοά, η «στοά των ηρώων». Το έργο θα ήταν μια σύνθεση αρχαιοελληνικών, βυζαντινών και αναγεννησιακών στοιχείων. Ούτε αυτό πραγματοποιήθηκε.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Αργότερα και με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1921) σχηματίστηκε μια επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της βουλής Θεμιστοκλή Σοφούλη για την ανέγερση Πανελλήνιου Ηρώου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ενέκρινε να κατασκευαστεί επάνω στο λόφο του Αρδηττού. Αν και υπήρξε κινητοποίηση, και αυτό το σχέδιο παραμελήθηκε λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών που ακολούθησε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ανέγερση Ηρώου δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το μόνο που θυμίζει τα μεγαλόπνοα σχέδια είναι η «λεωφόρος των Ηρώων» με τις μαρμάρινες προτομές των αγωνιστών του 1821 στο Πεδίον του Άρεως… Δείτε από ψηλά τον Λυκαβηττό και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

Με πληροφορίες από «Οι προτάσεις για πανελλήνιο ηρώο του΄21 », Θεοδώρα  Μαρκάτου καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.