Στην αρχική φωτογραφία του 1920, βλέπουμε το Mητροπολιτικό Mέγαρο Θεσσαλονίκης, από την οδό Βογατσικού – άλλοτε Βασ. Νικολάου, η οποία ακόμα δεν είχε διανοιγεί.
Η αντρική μπουγάδα που δεσπόζει κατά μεσής του δρόμου, στην πρόσοψη ακριβώς του ναού, είναι απλωμένη στη Μητρόπολη που τότε ήταν ένας καρόδρομος. ενώ παλαιότερα το σημείο ήταν ο λαχανόκηπος ενός νοσοκομείου.
Στην περιοχή ανάμεσα στη Μητρόπολη και την Αγίας Σοφίας ήταν συγκεντρωμένα τα γραφεία των εφημερίδων στην περίοδο του μεσοπολέμου. Η “Νέα Αλήθεια” γωνία Μητροπόλεως με Βογατσικού, η “Μακεδονία” Τσιμισκή 85, η “Απογευματινή” στην οδό Μητροπόλεως 24.
Ο δρόμος που είναι σήμερα γνωστός ως Αγίας Σοφίας διαμορφώθηκε σταδιακά. Οι περιγραφές των βυζαντινών λιτανειών που ξεκινούσαν από τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σοφίας, προχωρούσαν στην Αχειροποίητο για να φτάσουν ως τον Άγιο Δημήτριο, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος έφτανε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Η σημερινή της ονομασία δόθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως ο δρόμος είχε ονομαστεί από το ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου. Οι μουσουλμάνοι αποκαλούσαν το ναό “Εσκί Τζουμά” και έτσι ονομαζόταν και ο δρόμος. Μετά την πυρκαγιά του 1917, η οδός Αγίας Σοφίας έλαβε την σημερινή της μορφή. Στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μετονομάστηκε σε 4ης Αυγούστου. Εντυπωσιακά ήταν και τα δυο κτήρια που χτίστηκαν γωνία με την παραλία. Δυτικά, το ξενοδοχείο “Μάζεστικ” και ανατολικά το κτήριο “Τυρολόη” όπου αργότερα έγινε “Τόττης” ένα πολύ γνωστό και διαχρονικό στέκι της νεολαίας.
Πολλά οικόπεδα της οδού Αγίας Σοφίας κάτω από την Τσιμισκή παρέμειναν για πολλά χρόνια άκτιστα και τα χρησιμοποιούσαν μαρμαρογλύπτες. Στο μέγαρο “Τυρολόη” επί της οδού Αγίας Σοφίας 2 κατοικούσαν κατά τη δεκαετία του 1930 πρόσωπα διακεκριμένα, όπως η οικογένεια Δημητριάδη, που συνέδεσε το όνομα της με την κατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώτης ΔΕΘ, αλλά και ο μηχανικός Βάλβης που έχτισε την Εθνική Τράπεζα.
Με πληροφορίες από το βιβλίο “Η Διαδρομή της Μνήμης” των Γ. Αναστασιάδη και Ε. Χεκίμογλου – Εκδόσεις University Studio Press
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πόσα τόξα είχε η διάσημη Καμάρα στη Θεσσαλονίκη; Κατασκευάστηκε μετά τη νίκη του Γαλέριου κατά των Περσών και συμβολίζει τη Θεσσαλονίκη της ακμής. Πώς έγινε η πόλη της ανεξιθρησκίας και κηρύχτηκε αφορολόγητη (φωτο & βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ