Την αθώωση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Αντίστοιχη ήταν η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, και για τον φίλο τους, Ανδρέα Μπάρδη, οι οποίοι επίσης απαλλάχθηκαν από το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Αμφιβολίες διέγνωσε το δικαστήριο
Ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε οκτώ μήνες, το δικαστήριο κατέληξε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το ως άνω αδίκημα, οι οποίες λειτουργούν υπέρ των κατηγορούμενων.
Συγκεκριμένα, κατά το σκεπτικό των δικαστών δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας και της απιστίας που έχουν ήδη παραγραφεί και δεν εξετάζονταν στο ακροατήριο, συμπαρασύροντας και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Κατ’ επέκταση κηρύχθηκαν όλοι αθώοι ομόφωνα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Παπαντωνίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για δίκαιη απόφαση από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η εισαγγελική πρόταση για τον Γιάννο Παπαντωνίου
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκε ότι έλαβε «δώρο» που φέρεται να έλαβε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.», καθώς και ότι μέσω συγκατηγορούμενων του, -της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου και φίλου του ζευγαριού, Ανδρέα Μπάρδη, και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο- επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα ποσά αυτά, διακινώντας τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε εισηγηθεί την ενοχή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, της συζύγου του και του στενού φίλου τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Γιάννος Παπαντωνίου με την ιδιότητα του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε με ποσό που ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για των εκσυγχρονισμό των φρεγατών,
Όπως είχε υποστηρίξει ο εισαγγελέας της έδρας «ο κατηγορούμενος όφειλε όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr