Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Εκεί βρίσκεται το ερειπωμένο σπίτι του. οι κληρονόμοι του το παραχώρησαν στο δημόσιο και η υπουργός πολιτισμού ζήτησε να κηρυχτεί διατηρητέο ώστε να αναστηλωθεί.
Ο Νίκος Γκάτσος σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα που ήταν από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Ο πατέρας του πέθανε στο πλοίο και πέταξαν την σωρό του στον Ατλαντικό.
Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.
Μπροστά στον κίνδυνο το σπίτι να καταρρεύσει η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Ασεατών Μαρία Οικονομοπούλου- Φράγκου επισκέφθηκε την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και της έδωσε επιστολή του Συνδέσμου, στην οποία διατυπώνεται η επιθυμία των μελών του να κηρυχθεί και να προστατευθεί η οικία του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου στην Ασέα Αρκαδίας. Η υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι κληρονόμοι του ποιητή προτίθενται να παραχωρήσουν στο Δημόσιο το κτήριο, ενώ Δήμος και Περιφέρεια συμφωνούν με την αξιοποίηση της οικίας ως Μουσείο.
Η Ασέα βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας και απέχει 20 χλμ. από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα χωριό με σπάνια ομορφιά και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.
Οφείλει το όνομά της στον Ασεάτα, έναν από τους 26 επώνυμους γιους του πρώτου μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.
Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως ευρήματα που δείχνουν ότι η πολιτιστική της παρουσία αρχίζει περίπου από το 6000 π.Χ. και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους αιώνες. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Τεγέας καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.
Οι Ασεάτες όπως και οι άλλοι Αρκάδες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφέρεται μάλιστα ένας νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ασέα με το όνομα Σωσιγένης. Το αγώνισμα στο οποίο νίκησε είναι το “Στάδιον Παίδων”. Η νίκη αυτή έγινε σε μία Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε από το 177 π.Χ – 72π.Χ.
Μεταξύ άλλων, το χωριό ευεργετήθηκε από τον Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.
H ιστορία που περιγράφουν ο Μιχαήλ Οικονόμου και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για το Νικηταρά στην Ασέα:
Ο δρόμος από τη Μεγαλόπολη προς την Τρίπολη περνούσε από την ίδια περίπου διαδρομή που περνάει και σήμερα. Γύρω από το Φραγκόβρυσο υπήρχαν δύο χάνια: Του Φραγκόβρυσου και του Καβουρίνου. Μπροστά από αυτά τα χάνια αναφέρεται ότι υπήρχαν μεγάλα αρχαία μάρμαρα που βοηθούσαν τους αναβάτες να ανεβαίνουν στα άλογά τους. Αναφέρεται ότι 17 Τούρκοι συνόδευαν ένα κοπάδι (5.000 – 6.000) πρόβατα από την Καρύταινα στην Τρίπολη. Ο Νικηταράς βρισκόταν μόνος στο Φραγκόβρυσο, όταν το έμαθε. Τους βγήκε μπροστά, σκότωσε “πεντ’ έξι” από αυτούς και τους πήρε όσα πρόβατα μπορούσε να κουμαντάρει. Οι υπόλοιποι Τούρκοι έσπευσαν στην Τρίπολη. Με αυτό το περιστατικό απλώθηκε η φήμη του σε όλη τη γύρω περιοχή.
Δείτε από ψηλά την γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου:
Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της κοινότητας Ασέας του νομού Αρκαδίας. Αρχική φωτογραφία υπ. πολιτισμού.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ