Μια αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκάλυψε έναν εξαιρετικό θησαυρό από αγάλματα, γλυπτά, τάφους και κομμάτια από ένα αυθεντικό τέμπλο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, το εύρημα περιελάμβανε αρκετούς αρχαίους τάφους από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο σε σχήμα σώματος που ήταν θαμμένη στην καρδιά του ερειπωμένου από τη φωτιά μνημείο κάτω από το δάπεδο της εγκάρσιας διάβασης.
Γάλλοι ειδικοί περιέγραψαν την ανακάλυψη ως «εξαιρετική και συναισθηματική».
Ancient tombs and sarcophagus unearthed beneath Paris’ Notre Dame https://t.co/Tclule8WED
— The Guardian (@guardian) March 15, 2022
«Αποκαλύψαμε όλα αυτά τα πλούτη μόλις 10-15 cm κάτω από τις πλάκες δαπέδου. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου», δήλωσε ο Christophe Besnier, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την ανασκαφή.
«Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα μπλοκ, όπως γλυπτά χέρια, πόδια, πρόσωπα, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και φυτά. Μερικά από τα κομμάτια ήταν ακόμα χρωματιστά».
Η ανακάλυψη αποκαλύφθηκε από το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας, Inrap, την Πέμπτη.
Μια ομάδα από το ινστιτούτο κλήθηκε να πραγματοποιήσει μια «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, προτού κατασκευαστεί ένα ικρίωμα ύψους 600 τόνων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου.
Μέχρι τώρα, έχουν απομείνει μόνο μερικά κομμάτια από την αρχική οθόνη της Παναγίας των Παρισίων, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του ιερού και του ναού που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από την εκκλησία.
Μερικά από αυτά βρίσκονται στις αποθήκες του καθεδρικού ναού, ενώ άλλα εκτίθενται στο Λούβρο. Στις καθολικές εκκλησίες, οι περισσότερες αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Αντιμεταρρύθμισης τον 16ο και 17ο αιώνα.
Το υπόλοιπο της Παναγίας των Παρισίων φαίνεται να έχει ενταφιαστεί προσεκτικά κάτω από το πάτωμα του καθεδρικού ναού κατά την αποκατάσταση του κτιρίου από τον Eugène Viollet-le-Duc – ο οποίος πρόσθεσε το κωδωνοστάσιο – στα μέσα του 19ου αιώνα.
Μέχρι τώρα, έχουν απομείνει μόνο μερικά τμήματα ενός τέμπλου, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του ιερού και του ναού, που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από την εκκλησία στην Παναγία των Παρισίων.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ