Πύλος, 2015. Οι αρχαιολόγοι Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβις έφεραν στο φως ένα μοναδικό εύρημα, τον ασύλητο τάφο ενός πολεμιστή.
Του έδωσαν το όνομα «Γρύπας Πολεμιστής», από την επιγραφή που βρέθηκε μέσα στον τάφο, στολισμένη με γρύπες. Τα ευρήματα ήταν ανεκτίμητης αξίας. Ένα χρυσό περιδέραιο μινωικής τεχνοτροπίας, χτένες από ελεφαντόδοντο, χρυσά ποτήρια και περίτεχνες σφραγίδες. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και μετά από τρία χρόνια νέοι “θησαυροί” ήρθαν στο φως.
Ήταν μία ανακάλυψη που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, γιατί προέκυψε εντελώς τυχαία. Οι αρχαιολόγοι σκόπευαν να ανασκάψουν το διπλανό χωράφι, όπου ο ιδιοκτήτης καλλιεργούσε κορινθιακή σταφίδα, αλλά δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης του.
Έτσι ήρθε στο φως ο μυστηριώδης «Γρύπας Πολεμιστής», που έκτοτε προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητά του.
Οι ανασκαφές όμως, δεν σταμάτησαν. Τρία χρόνια μετά, ήρθε η ώρα του χωραφιού με τη σταφίδα.
Οι αρχαιολόγοι της Πύλου μίλησαν στη «Μηχανή του Χρόνου» για την νέα τους ανακάλυψη, καθώς και για τον μυστηριώδη «Γρύπα Πολεμιστή».
ΟΙ ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ
Πύλος, 2018. Πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές στο χωράφι με κορινθιακή σταφίδα, η διευθύντρια του πρότζεκτ, Σάρον Στόκερ, εντόπισε δύο μικρούς λόφους που σχηματίζονταν στο έδαφος.
Αμέσως, το χωράφι καθαρίστηκε και οι ανασκαφές ξεκίνησαν. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δύο νέους θολωτούς τάφους. Στην περιοχή γύρω από το Παλάτι του Νέστορος, είχαν ανασκαφεί ήδη άλλοι πέντε θολωτοί τάφοι, από τον αρχαιολόγο Κάρολο Μπλέγκεν.
Οι τάφοι που έφεραν στο φως οι Στόκερ και Ντέιβις το 2018, ήταν ο έκτος και ο έβδομος.
Οι θολωτοί τάφοι που βρέθηκαν στο χωράφι με τη σταφίδα χρονολογούνται από τον 15ο Π.Χ. αιώνα.
Οι τάφοι είχαν εν μέρει συληθεί, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Τα μεγάλα δωμάτια των θαλάμων έκρυβαν ακόμα πολύτιμους θησαυρούς.
Χρυσά κοσμήματα στολισμένα με περίτεχνα σχέδια, κεχριμπαρένιες σφραγίδες και πολλά φύλλα χρύσου, διασκορπισμένα στους τάφους.
Βρέθηκαν επίσης πολλά οστά, τα οποία δεν έχουν ακόμα διαχωριστεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός και η ταυτότητα των νεκρών να παραμένει άγνωστα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν όμως ότι οι θολωτοί τάφοι λειτουργούσαν ως οικογενειακοί τάφοι στην αρχαιότητα, γι’ αυτό και δεν υπήρχε μόνο ένας σκελετός, όπως στην περίπτωση του Γρύπα Πολεμιστή.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η περιοχή της Πύλου υπήρξε πλούσιο εμπορικό κέντρο κατά τη Μινωϊκή και Μυκηναϊκή περίοδο, ίσως και αντάξιο των Μυκηνών.
Η θεματολογία των απεικονίσεων πάνω στα κοσμήματα και τις σφαγίδες που βρέθηκαν μέσα στους τάφους, κυρίως ταύροι και γυναικείες φιγούρες, αποδεικνύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλές επιρροές από τον Μινωικό πολιτισμό, κάτι που μέχρι τώρα πολλοί επιστήμονες αμφισβητούσαν, θεωρώντας ότι επικρατούσε αποκλειστικά ο μυκηναϊκός πολιτισμός.
Το μεγάλο μυστήριο που παραμένει όμως, είναι η ταυτότητα του Γρύπα Πολεμιστή, που ανασκάφηκε τρία χρόνια πριν από τους θολωτούς τάφους.
Ο τάφος του διαφέρει από τους άλλους επτά, καθώς περιείχε μόνο μία ταφή και το σχέδιο του μνημείου ήταν πιο απλό και πιο λιτό, από τους μεγαλοπρεπείς θολωτούς τάφους.
Σύμφωνα με τους Στόκερ και Ντέιβις, ο Γρύπας Πολεμιστής μπορεί να ήταν ένας από τους πρώτους βασιλείς της περιοχής, που έζησε την περίοδο που το πολίτευμα της ολιγαρχίας άρχισε να μετατρέπεται σε μοναρχία. Αντί δηλαδή, να έχουν την εξουσία συγκεκριμένες πλούσιες οικογένειες, οι οποίες θάβονταν σε οικογενειακούς θολωτούς τάφους, η εξουσία άρχισε να συγκεντρώνεται στα χέρια ενός βασιλιά.
Πολλά από τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως, πρόκειται να απαντηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι ανασκαφές, με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβις, συνεχίζονται.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: University of Cincinnati, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ