Μεγάλος αριθμός ανθρώπων μετέβησαν στην περιβόητη φυλακή Σεντνάγια, μέρος που θεωρείτο συνώνυμο αυθαίρετων κρατήσεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών. Κάτω από έναν εκτυφλωτικό ήλιο, αρκετοί έσπευσαν στις εν λόγω εγκαταστάσεις βόρεια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ουρά από οχήματα. Πολλοί ήταν, μάλιστα, εκείνοι που βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και συνέχισαν με τα πόδια σε ένα ανηφορικό έδαφος, περνώντας δίπλα από φράχτες με αγκαθωτό σύρμα καθώς και πύργους παρακολούθησης.
Τα κέντρα κράτησης του καθεστώτος Ασαντ ήταν σαν «μαύρες τρύπες», όπου εξαφανίζονταν όσοι θεωρούνταν αντίπαλοι της εξουσίας ήδη από τη δεκαετία του 1970. Η Σεντνάγια ήταν μία από τις φυλακές με την πιο ζοφερή φήμη, γνωστή και ως το «σφαγείο» – όπου έως και 13.000 άνθρωποι κρεμάστηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Απεγνωσμένη αναζήτηση
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ήταν μία από τις πρώτες τοποθεσίες όπου εστίασαν οι αντάρτες, κατά την αστραπιαία τους προέλαση προς τη Δαμασκό. Αφότου ανέτρεψαν τον Ασαντ την περασμένη Κυριακή, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τη χώρα και να μεταβεί στη Ρωσία, ήρθαν στο φως φωτογραφίες με κρατουμένους της Σεντνάγια να ελευθερώνονται, με αποτέλεσμα πολλοί Σύροι να κατακλύσουν τα social mediamtx, αναζητώντας βοήθεια για να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Μέχρι χθες, Δευτέρα, πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και μετέβησαν στη φυλακή, κινούμενοι από φήμες ότι χιλιάδες παρέμεναν φυλακισμένοι σε βαθύτερα επίπεδα των εγκαταστάσεων, σε μια υπόγεια περιοχή που είναι γνωστή και ως «Ο Κόκκινος Τομέας».
Οταν το CNN έφτασε στο σημείο χθες, Δευτέρα, ένα τεράστιο πλήθος ήταν συγκεντρωμένο τόσο έξω από τη φυλακή όσο και εντός της. Ανθρωποι φώναζαν “Allahu Akbar” (δηλ. «ο Θεός είναι μεγάλος»), ενώ ακούγονταν και εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα.
Μια γυναίκα ονόματι Μαϊσούν Λαμπούτ μετέβη στην περιοχή από την πόλη Νταράα στα νότια, η οποία έγινε το επίκεντρο αντικαθεστωτικών διαμαρτυριών στο ξεκίνημα της Αραβικής Ανοιξης και βίωσε στον απόλυτο βαθμό τη σκληρή απάντηση των δυνάμεων του Ασαντ, οδηγώντας τη χώρα σε 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η Λαμπούτ αναζητούσε τους τρεις αδελφούς της και τον γαμπρό της. Ηταν εμφανώς συγκινημένη και μιλούσε με κομμένη την ανάσα.
«Προσπαθούν εδώ και ημέρες να φτάσουν στον “κόκκινο τομέα” της φυλακής», δήλωσε στο CNN. «Δεν υπάρχει οξυγόνο, γιατί ο εξαερισμός έπαψε να λειτουργεί κι έτσι μπορεί να πεθάνουν όλοι στο τέλος. Για το όνομα του Θεού, βοηθήστε τους».
Με 72 τρόπους τα βασανιστήρια
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική Telegraph, η φυλακή αυτή είχε εξελιχθεί σε «ανθρώπινο σφαγείο» με την εκτίμηση του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κάνει λόγο ότι από τον Μάρτιο του 2011 περισσότεροι από 157.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν από το καθεστώς Άσαντ.
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για 5.274 παιδιά και 10.221 γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια μακάρβρια λίστα και η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 άτομα που πέθαναν από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν.
Το μέγεθος του σαδισμού προκαλεί ανατριχίλια καθώς στη Σεντνάγια βρέθηκε μέχρι και μια πρέσα στην οποία έβαζαν ανθρώπους για να τους λιώσουν, σε μια πρακτική που θυμίζει μεσαίωνα.
Η συριακή ΜΚΟ έχει καταγράψει και επιβεβαιώσει συνολικά 72 διαφορετικούς τύπους βασανιστηρίων. Ανάμεσά τους ηλεκτροσόκ τα γεννητικά όργανα, το κρέμασμα με βάρη, τα εγκαύματα με λάδι, οι ξυλοδαρμοί με μεταλλικές ράβδους, η σύνθλιψη κεφαλιών ανάμεσα σε τοίχους και πόρτες, η εισαγωγή καρφιτσών ή πινέζων, η ψυχρολουσία με παγωμένο νερό κ.α.
Πληροφορίες από CNN
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr