Από τσίμπημα καφέ αράχνης πέθανε ο 48χρονος στην Ηλεία. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Από τσίμπημα καφέ αράχνης πέθανε ο 48χρονος στην Ηλεία. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Από τσίμπημα καφέ αράχνης έχασε τη ζωή του ο 48χρονος στον Πύργο, ο οποίος βρισκόταν εκεί για τις διακοπές του. 

Η επιδείνωση της κατάστασής του και οι αφόρητοι πόνοι τον οδήγησαν το μεσημέρι Τρίτης (6/8) στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν φλεγμονή στο πόδι. Την Τετάρτη (7/8) διασωληνώθηκε και χθες μεσημέρι (8/8) απεβίωσε. Σήμερα αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση.

«Το τσίμπημα της αράχνης, το δήγμα, όπως λέγεται, είναι σπάνιο περιστατικό την ιατρική. Οι αράχνες που υπάρχουν στον κόσμο είναι πολλές χιλιάδες είδη, αλλά από αυτές ένας πολύ μικρός αριθμός είναι δυνατόν να προκαλέσουν με το δηλητήριό τους τοξική βλάβη στον άνθρωπο. Είναι κάτι σπάνιο. Οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ, όπου γίνεται μια συστηματική καταγραφή των περιστατικών, είναι από τρεις έως πέντε τον χρόνο σε έναν πληθυσμό που είναι 350-360 εκατομμύρια» ανέφερε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος.

Λέγοντας ότι όλες οι αράχνες έχουν δηλητήριο, εξήγησε πως «είναι λίγες οι αράχνες που έχουν δηλητήριο τόσο ισχυρό, ώστε να προκαλέσουν βλάβη στον άνθρωπο. Οι δύο κατηγορίες, γιατί δεν είναι μεμονωμένα είδη, έχουν και κάποιες μικρές παραλλαγές, είναι τα εξής: η μία είναι η “μαύρη χήρα”(και η παραλλαγή της, που τη συναντάμε στην Ευρώπη και έχει λίγο διαφορετική όψη) και η άλλη είναι η “καφέ Ερημίτισσα”, η οποία υπάρχει σε όλο τον κόσμο και υπάρχει και στην περιοχή τη δική μας».

«Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα το τσίμπημα, γιατί ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς. Ειδικά από την “μαύρη χήρα”, ο πόνος είναι άμεσος μετά το τσίμπημα. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου ο πόνος μπορεί να καθυστερήσει ή ο πόνος υπάρχει μεν, αλλά δεν δίνει μεγάλη σημασία ο ίδιος ο πάσχων και μπορεί να περάσουν κάποιες ώρες. Το θέμα είναι πως όσο περισσότερες ώρες περνούν, χωρίς να παρθούν κάποια μέτρα και να δοθούν ο πρώτες ιατρικές βοήθειες, τόσο χειρότερο είναι για τον άνθρωποι», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τη δράση του δηλητηρίου, είπε πως «το δηλητήριο εισχωρεί, πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διάφορες διαταραχές από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, δηλαδή κάνει εφιδρώσεις, ταχυπαλμίες, μυϊκούς σπασμούς, αυξάνεται η πίεση, κάνει αρρυθμίες στην καρδιά. Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε πνευμονικό οίδημα ή και μεγάλη πτώση της πίεσης. Ανάλογα με το είδος της αράχνης μπορεί να κάνει και μόλυνση, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καταστροφή του αίματος, οξεία νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Είναι πολλές οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δηλητήριο. Σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να συμβούν».

«Συνήθως υπάρχει κάποια ευαισθησία» σημείωσε, και τόνισε ότι «αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά ή οι άνθρωποι που έχουν μικρό σωματικό βάρος. Ειδικά τα παιδιά. Εκεί οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές από έναν ενήλικα. Αλλά και στον ενήλικα μπορεί να συμβούν διάφορες επιπλοκές που ίσως οδηγήσουν στον θάνατο. Είναι θέμα του τι είδους επιπλοκή θα εμφανιστεί, ώστε αν θα μπορέσει ο άνθρωπος να ανταποκριθεί σε αυτή και να την ξεπεράσει».

Πηγή εικόνας: Pexels

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.