Η Ρόδος από τα χρόνια της ιταλικής κατοχής υπήρξε πρωτοπόρος του τουρισμού. Στα χρόνια της απελευθέρωσης το νησί αξιοποίησε τις φυσικές και εμπορικές του δυνατότητες, με αποτέλεσμα να γίνει ο βασικός προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας αναζητά και παρουσιάζει η “Μηχανή του Χρόνου” στις 11 Ιουνίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY..
‘Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην τόνωση του τουριστικού θαύματος της Ρόδου ήταν η απόβαση χιλιάδων Αμερικανών ναυτών στο νησί. Η άφιξη του αμερικάνικου στόλου αποτελούσε είδηση για τη Ρόδο με τις εφημερίδες της εποχής να αναγγέλλουν την εμφάνιση του με μεγάλα γράμματα. Οι Ροδίτες αντιμετώπιζαν τα πολεμικά πλοία σαν κρουαζιερόπλοια, που έφερναν χιλιάδες τουρίστες με πολλά χρήματα στο νησί.
“Καλώς ήρθε το δολάριο”
Στις 30 Μαρτίου 1957 έφθασε στη Ρόδο το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το αμερικανικό Φόρεσταλ. Ο αμερικανικός στόλος αποτελούσε μια πλωτή πόλη.
Οι 5.000 ναύτες που αποβιβάστηκαν, είχαν ανάγκη να ξεκουραστούν και να ψυχαγωγηθούν στο νησί. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η νυχτερινή ζωή στο νησί. Τα νυχτερινά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα ταξί και τα καταστήματα εξυπηρετούσαν τους ναύτες και πλούτιζαν από τα έξοδα τους. Παράλληλα οι ναύτες έφερναν μαζί τους γυναίκες στο νησί, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και δούλευαν περιστασιακά στο νησί. Η Ρόδος ευημερούσε και μάλιστα σε περιόδους, που δεν ήταν ιδιαίτερα τουριστικές, όπως είναι ο χειμώνας και η άνοιξη στο νησί.
“Κάθε φορά που ερχόταν ο αμερiκανικός στόλος στη Ρόδο, ξόδευαν γύρω στα 14 εκατομμύρια δραχμές, ποσό εξωφρενικό για την εποχή, πέρα από κάθε φαντασία”, αποκάλυψε στη “Μηχανή του Χρόνου” ο επιχειρηματίας Σουλούνιας. Τις ημέρες που ο αμερικανικός στόλος ήταν αγκυροβολημένος στο νησί, η Ρόδος ζούσε μία από τις καλύτερες περιόδους της. Οι Ροδίτες εκείνη την εποχή είχαν στην κατοχή τους περισσότερα δολάρια παρά δραχμές. Οι δαπάνες του αμερικανικού στόλου αποσπούσαν την τρίτη θέση στην κατάταξη μετά τους Αμερικανούς τουρίστες και τους Έλληνες. Για αυτό και ο αμερικανικός στόλος αποτελούσε μέρος του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.
Το αφορολόγητο στα προϊόντα κάνει περιζήτητη την Ρόδο
Τα δολάρια των Αμερικανών κινούνταν με αυξητική τάση στην αγορά του νησιού. Οι ναύτες έσπευδαν να αγοράσουν κυρίως υφάσματα και να εκμεταλλευτούν το ειδικό καθεστώς δασμών που επικρατούσε στη Ρόδο. Με την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα ίσχυσε ειδικό φορολογικό καθεστώς στα Δωδεκάνησα. Tα επόμενα χρόνια η Ρόδος διατήρησε το δικαίωμα για αδασμολόγητα προϊόντα και έτσι μπορούσε να πουλά σε πολύ φθηνότερες τιμές από την υπόλοιπη χώρα. Οι Αμερικανοί ναύτες αλλά και τουρίστες από όλη την Ελλάδα έφταναν στη Ρόδο για να προμηθευτούν τα πιο οικονομικά υφάσματα, τσιγάρα, ομπρέλες και ποτά. Υπήρχαν μάλιστα έμπειροι και ταχύτατοι ράφτες, οι οποίοι με το που έφταναν τα αεροπλανοφόρα στο νησί, έπαιρναν μέτρα από τους ναύτες και τους τα παρέδιδαν άμεσα. Είχε στηθεί ουσιαστικά μία βιομηχανία παραγωγής κοστουμιών, εξαιτίας του δασμολογίου. Η Ρόδος για αυτό το λόγο έγινε περιζήτητος προορισμός για τους γαμπρούς και τις νύφες. Οι άντρες έραβαν φθηνά το κουστούμι και οι γυναίκες προμηθεύονταν είδη προικός.
Οι κουμπαριές με το στόλο
Οι Ροδιτές περίμεναν με ενθουσιασμό τον αμερικανικό στόλο στο νησί τους. Οι Αμερικανοί ναύτες ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού κατά τη διαμονή τους. Οι φιλίες τους επισφραγίστηκαν και από την ιδέα του δήμαρχου Πετρίδη να κάνει κουμπάρους τους ναύτες σε οικογένειες της Ρόδου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που Αμερικάνοι βάφτισαν παιδιά της Ρόδου. Τον ιδιαίτερο αυτό δεσμό αποκάλυψε στη “Μηχανή του Χρόνου” ο κ. Κατσιμπράκης, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι πολλοί από αυτούς όταν απολύθηκαν από τις τάξεις του στρατού επισκέπτονταν το νησί για να δουν τα βαπτιστήρια τους.
Η “έξωση” του στόλου
Σχεδόν 20 χρόνια μετά από την πρώτη ειρηνική “απόβαση” αμερικανικού στόλου στο νησί, το φιλικό κλίμα ανατράπηκε. Τον Μάιο του 1976 όταν ο αμερικανικός στόλος προσέγγισε τη Ρόδο δεν ήταν πια ευπρόσδεκτος. Η Κυπριακή τραγωδία και ο Αττίλας είχαν επηρεάσει δραματικά το κλίμα. Ο αμερικανικός στόλος δεν ήταν πια ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και η φιλική διάθεση των Ροδιτών είχε χαθεί. Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αμέρικα». Οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποτρέψουν την αποβίβαση του στόλου. Οι συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν αναπόφευκτες. Χρειάστηκαν ακόμη και από την Αθήνα αστυνομικές ενισχύσεις για να διαλυθούν οι διαδηλωτές.
Για δύο ημέρες η πόλη της Ρόδου πνίγηκε από τα δακρυγόνα. Η αστυνομία συνεχώς προχωρούσε σε συλλήψεις. Οι συμπλοκές είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 χωροφυλακών και 58 πολιτών. Οι Ροδίτες πήγαν κόντρα στο οικονομικό τους συμφέρον προτάσσοντας το εθνικό. Τελικά τα αμερικανικά πλοία σήκωσαν άγκυρες και έφυγαν από το νησί.
Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής για το τουριστικό θαύμα της Ρόδου:
Διαβάστε επίσης: Το νησί που αποκαλούσαν «Χόλιγουντ της Ελλάδας» και δημιούργησε την τουριστική παιδεία στη χώρα μας
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr