Το γάλα και τη σημασία του στην ανάπτυξη της Ελλάδας παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου Ιουνίου 2023 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY
Επανάληψη: Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις πέντε το απόγευμα
Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει τα βήματα που έγιναν από τις μικρές και διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες μέχρι την δημιουργία ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, που άλλαξε την διατροφή των πολιτών. Αυτό έγινε πράξη με την παστερίωση, τις νέες συσκευασίες και τα ασφαλή γαλακτοκομικά προϊόντα που έγραψαν ιστορία στο χώρο των τροφίμων.
Ο Σουραπάς και η ΕΒΓΑ
Η Μηχανή του Χρόνου αναδεικνύει την άγνωστη ιστορία των αδερφών Σουραπά, των ανθρώπων που ίδρυσαν την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος και έφεραν το παστεριωμένο γάλα στην Αττική.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο έφηβος Βασίλης Σουραπάς, ένα φτωχό αγροτόπαιδο πολύτεκνης οικογένειας, έφυγε από τα Βέρβενα Αρκαδίας για την Αμερική ως λαθρομετανάστης.
Εκεί έγινε φίλος με τον θρυλικό Ελληνοαμερικανό παλαιστή Τζιμ Λόντο, αλλά και γείτονας του Αλ Καπόνε. Τελικά κατάφερε να ξεχωρίσει για την εφευρετικότητά του και από πλανόδιος παγωτατζής να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Η άρνηση των αμερικανικών αρχών να δώσουν ελληνική ιθαγένεια στη γυναίκα του, ήταν ένας από τους λόγους που μαζί με τα αδέρφια του ήρθαν στην Ελλάδα και επένδυσαν 30.000.000 δραχμές για να δημιουργήσουν την πρώτη γαλακτοβιομηχανία γάλακτος.
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Dr. Jeff Lansdale εξηγεί πώς η σχολή πρόσφερε την πολύτιμή πρώτη τεχνογνωσία στους Έλληνες κτηνοτρόφους, που ξεκίνησαν να εκσυγχρονίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο Δασκαλόπουλος και η ΔΕΛΤΑ
Η έρευνα φωτίζει την πετυχημένη πορεία της οικογένειας Δασκαλόπουλου. Ξεκίνησε από το Διακόπι Φωκίδας, όπου υπήρχε κτηνοτροφική παράδοση και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η αρχή έγινε με ένα γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια.
Ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος έχασε τον πατέρα του μικρός και αναγκάστηκε να αναλάβει εκείνος μαζί με τον θείο του την επιχείρηση, ταυτόχρονα με το σχολείο. Μέχρι ψάρια αναγκάστηκε να πουλήσει για να επιβιώσει ο ίδιος και η υπόλοιπη οικογένεια στην Κατοχή.
Ο γιος του που τον διαδέχτηκε και γιγάντωσε την επιχείρηση, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εξηγεί τις καινοτομίες, τις στρατηγικές προώθησης και τα νέα προϊόντα που έφεραν στην αγορά.
ΚΡΙ ΚΡΙ από τις … Σέρρες
Ο Παναγιώτης Τσινάβος εξηγεί πώς μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στις Σέρρες, έγινε η σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι. Το όνομα ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο καθώς την εποχή της δεκαετίας του 50, ένας Κρητικός είχε χαρίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ έναν κρητικό αίγαγρο. Ο Αιζενχάουερ δέχθηκε το δώρο και στήθηκε πραγματικό πανηγύρι στην Ουάσινγκτον για την υποδοχή του.
Ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Τσινάβος που τότε είχε μια μικρή οικοτεχνία παγωτού αποφάσισε να αναπτύξει την επιχείρηση του. Την ονόμασε Κρι Κρι και ρίχτηκε στη δουλειά. Τα παγωτά Κρι Κρι και ιδιαίτερα το Κασσάτο, ένα «ιδιαίτερο» παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα με πλούσια γεύση, άρχισαν γρήγορα να αποκτούν φήμη και εκτός των ορίων των Σερρών. Στην συνέχεια προχώρησε και στην παραγωγή γιαούρτης.
Στην εκπομπή μιλούν:
οι επιχειρηματίες – γαλακτοβιομήχανοι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Παναγιώτης Τσινάβος, Ραφαήλ Μωυσής (επίτιμος πρόεδρος ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ),
ο Dr. Jeff Lansdale πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο Κυριάκος Ποζρικίδης Διευθυνων Σύμβουλος ΔΕΘ,
Εμμανουέλα Μαγριπλή – Διαιτολόγος – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Γκιώνης ιστορικός, Γιώργος Ζακυνθινός, – Καθηγητής τμήματος Δημόσιας Υγείας και κοινοτικής υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Δημοσιογραφική έρευνα επεισοδίου: Τζέννη Διονυσοπούλου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr