Από το αλέτρι στην εκβιομηχάνιση της Ελλάδας. Τις επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2020 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY
Επανάληψη: Κυριακή 30 Ιουλίου, στις πέντε το απόγευμα
Η εκπομπή ερευνά και παρουσιάζει τα πρώτα βήματα του επιχειρείν στην ελεύθερη Ελλάδα και τους κλάδους που τόνωσαν την οικονομία.
Η κλωστοϋφαντουργία και η οινοποιία – ποτοποιία ήταν από τους πρώτους κλάδους που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Υπήρχε πρώτη ύλη, γνώση και απλός τεχνολογικός εξοπλισμός.
Η Μηχανή του Χρόνου βρέθηκε στο Γκάζι, στο πρώτο εργοστάσιο φωταερίου και κατέγραψε πώς η Αθήνα φωτίστηκε το 1862, με μία πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Η ανάπτυξη
Η εκπομπή αναλύει τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις αλλά και τα γεγονότα που συντέλεσαν στην ανάπτυξη στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Η κατασκευή συγκοινωνιακών δικτύων, η ανοικοδόμηση, οι απαλλοτριώσεις, τα δημόσια έργα, η αποξήρανση της Κωπαίδας, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που αποτέλεσαν το πολυπληθές και φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η Μηχανή του Χρόνου περιγράφει το ταξίδι του Γουσταύου Κλάους από την Γερμανία στην Πάτρα για να εμπορευθεί κορινθιακή σταφίδα, που αποκαλούσαν «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας. Το 1862 έφτιαξε οινοποιείο και δημιούργησε τη μαυροδάφνη, που πήρε το όνομα της από μία όμορφη μελαχρινή εργάτρια του κτήματος. Η πριγκίπισσα Σίσσυ ήταν από τις πρώτες επισκέπτριες του οινοποιείου και προς τιμήν της το κελάρι ονομάστηκε αυτοκρατορικό.
Ο πρώτος οινοποιός
Η έρευνα φωτίζει τη διαδρομή του Γιάννη Μπουτάρη, του πρώτου οινοποιού που εμφιάλωσε κόκκινα κρασιά στην τουρκοκρατούμενη Νάουσα. Η δολιοφθορά στα πρώτα βήματα της επιχείρησης του, αλλά και η απώλεια τριών παιδιών του μέσα από ένα εξάμηνο από επιδημικές αρρώστιες, δεν τον πτόησαν και συνέχισε την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Μέσα από το αρχειακό υλικό καταγράφει την ανοδική πορεία του οινοποιείου, τις διακρίσεις και τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των ελληνικών ποικιλιών.
Η κλωστοϋφαντουργία
Η δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύει ακόμα την πορεία του Μικρασιάτη επιχειρηματία Ελευθέριου Μουζάκη. Από τα μανάβικα του Πειραιά, βρέθηκε διευθυντής σε κλωστοϋφαντουργία στα 19 του χρόνια, και λίγο μετά τον πόλεμο με δικό του κλωστοϋφαντουργείο.
Η εκπομπή παρακολουθεί τα βήματα που έκανε για να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα στα σχολεία και στις μοδίστρες, αλλά και πώς χρησιμοποίησε τη διαφήμιση για να προωθήσει τα προϊόντα του. Ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σπόνσορας εκπομπής στην οποία ακουγόταν ο Θύμιος, ο διάσημος βλάχος του Κώστα Χατζηχρήστου.
Στην εκπομπή μιλούν: ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΟΥ Δ/ΝΤΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ , ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΘ, ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΙΤΖΑΝΗΣ , Δ/ΝΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΩΝ , ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ACHAIA CLAUSS, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ , ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ECONOMIA, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ , ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ , ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΡΑΦΗΣ ΑΝΙΨΙΟΣ Λ. ΜΟΥΖΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗ
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ