Από τα σκάνδαλα στις ευεργεσίες. Η περιπετειώδης ζωή του Ανδρέα Συγγρού που ίδρυσε τις πρώτες τράπεζες. Η επίθεση στο σπίτι του με δυναμίτη και οι αναρίθμητες δωρεές του. Νέα εκπομπή

Από τα σκάνδαλα στις ευεργεσίες. Η περιπετειώδης ζωή του Ανδρέα Συγγρού που ίδρυσε τις πρώτες τράπεζες. Η επίθεση στο σπίτι του με δυναμίτη και οι αναρίθμητες δωρεές του. Νέα εκπομπή
Την αμφιλεγόμενη ζωή του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.
Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστιάζει στις προσπάθειες να δημιουργήσει τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική του καριέρα που ξεκίνησε μετά το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών. Η εκπομπή φωτίζει πως ο Ανδρέας Συγγρός το 1881 κατόρθωσε, με την πολιτική του επιρροή, να αποκτήσει το δικαίωμα η τράπεζά του να εκδίδει χρήμα, ένα προνόμιο που ανήκε έως τότε αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, παρά την κατακραυγή μετά το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών, κατάφερε να εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής αλλά και μία φορά Δήμαρχος Αθηνών, χωρίς να βρίσκεται καν στην Αθήνα.

Η στενή του σχέση με τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και η οικονομική του δύναμη, τον έφερε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές για το ελληνικό χρέος. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τις φήμες ότι ο Συγγρός είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία του 1893 για να εξυπηρετήσει δικά του προσωπικά συμφέροντα. Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει ακόμα την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του με δυναμίτη.  Η υπόθεση δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Ο Συγγρός ήταν φανατικός εργένης μέχρις ότου γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη την νεαρή χήρα Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου. Παντρεύτηκαν στην Μητρόπολη Αθηνών και είχαν αρμονική ζωή. Οι βιογράφοι παρουσιάζουν την γυναίκα του ως τον άνθρωπο που ενίσχυσε το φιλανθρωπικό έργο του Συγγρού.

Η εκπομπή παρουσιάζει τις μεγάλες ευεργεσίες με την υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η Διώρυγα της Κορίνθου, αλλά και η ανέγερση νοσοκομείου, πτωχοκομείου και θεάτρου. Προς το τέλος της ζωής του, τον βασάνιζε κάποια ασθένεια, που τελικά τον οδήγησε στο θάνατο το 1899, πριν προλάβει να δει πολλά από τα έργα του να ολοκληρώνονται. Η σύζυγός του στη συνέχεια ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμά του.

Ανδρέας Συγγρός. Από τα σκάνδαλα στις ευεργεσίες ( β μέρος)

Στην εκπομπή μιλούν:

Κώστας Κόλμερ, Δημοσιογράφος -Συγγραφέας

Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος – Ιστορικός Ερευνητής

Μαρία – Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών, ΕΙΕ

Νίκος Βασιλάτος, Δικηγόρος – Συγγραφέας

Ανδρέας Κακριδής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος

Γεράσιμος Νοταράς, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας

Παντελής Αθανασιάδης, Δημοσιογράφος

Άννα – Μαρία Γιάντση, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

Βασιλική Θεοδώρου, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Σάββας Καράμπελας, Yπεύθυνος Eρευνητικών – Eκδοτικών Προγραμμάτων & Διαχείρισης Συλλογών Iστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας

Δρ. Γεώργιος Μπαλωτής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ

Πέγκυ Μοσχονά, Φιλόλογος, τ. Διευθύντρια Συλλογών και Αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος

Ευάγγελος Πρόντζας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας,  Διοικητής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός»

Θωμάς Σιταράς, συγγραφέας του Βιβλίου “Ξεφυλλίζοντας Παλιές Εφημερίδες”

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr