Οι δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από τους δορυφόρους Landsat του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ αποκάλυψαν τεράστιες ηλιακές εγκαταστάσεις που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της ερήμου, μέρος της φιλόδοξης προσπάθειας της Κίνας να χτίσει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο ηλιόλουστος καιρός, το επίπεδο έδαφος και η γειτνίαση με βιομηχανικά κέντρα του Kubuqi το καθιστούν ιδανική τοποθεσία. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, θα έχει μήκος 400 χιλιόμετρα, πλάτος 5 χιλιόμετρα και μέγιστη παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ.
Μέχρι στιγμής, Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν εγκαταστήσει περίπου 5,4 γιγαβάτ.
Το άλογο της ερήμου
Τα πάνελ εγκαθίστανται σε μια μακρόστενη ζώνη αμμόλοφων νότια του Κίτρινου Ποταμού, μεταξύ των πόλεων Baotou και Bayannour. Το ηλιακό αγρόκτημα που μοιάζει με άλογο που καλπάζει, το Junma Solar Power Station, ολοκληρώθηκε το 2019 και σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη εικόνα από ηλιακούς συλλέκτες.
Παράγει περίπου 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, αρκετή για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 έως 400.000 ανθρώπων.
Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι η εγκατάσταση θα έχει και άλλα οφέλη. Πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ερημοποίησης εμποδίζοντας την κίνηση των αμμόλοφων και την επιβράδυνση των ανέμων.
Επίσης, τα υπερυψωμένα πάνελ δημιουργούν σκιά που επιβραδύνει την εξάτμιση και μπορεί να διευκολύνει την καλλιέργεια χόρτων και άλλων καλλιεργειών κάτω από αυτά.
Η ανάλυση των δεδομένων του Landsat, δείχνει ότι τα ηλιακά έργα έχουν συμβάλει στο να αποκτήσουν πράσινο έρημοι σε άλλες περιοχές της Κίνας τα τελευταία χρόνια.
Από τον Ιούνιο του 2024, η Κίνα πρωτοστατεί στη λειτουργική χωρητικότητα ηλιακών αγροκτημάτων με 386.875 μεγαβάτ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 51% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με το Global Energy Monitor’s Global Solar Power Tracker. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 79.364 μεγαβάτ (11%) και ακολουθεί η Ινδία με 53.114 μεγαβάτ (7%).
Η ανάπτυξη της Κίνας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήταν ιδιαίτερα ταχεία την τελευταία δεκαετία
Μεταξύ 2017 και 2023, η επιχειρησιακή ηλιακή ισχύς της χώρας αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, 39.994 μεγαβάτ ετησίως. Η ηλιακή ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 8.137 μεγαβάτ την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τον ενεργειακό αξιωματούχο Λι Κάι, στο Dalad Banner, όπου βρίσκεται μέρος του μεγάλου ηλιακού τείχους:
“Όλα τα έργα επενδύονται από κρατικές εταιρείες και έτσι οι τοπικές κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επένδυση. Συνολικά, μέχρι το 2030 θα δημιουργηθούν περίπου 50.000 ευκαιρίες εργασίας”.
Μέχρι το 2030, αναμένεται το ολοκληρωμένο “μεγάλο ηλιακό τείχος” να παρέχει αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Πεκίνου, υποστηρίζοντας παράλληλα τις γύρω περιοχές.
Η Κίνα είναι η πλέον ρυπογόνος χώρα του πλανήτη, με το 60% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της να προέρχεται από καύση άνθρακα. Όμως, οι άγονες εκτάσεις στις ερήμους της αλλά και άλλες τοποθεσίες στις οποίες αναπτύσσονται “πράσινα” έργα ίσως ανατρέψουν αυτό το δεδομένο, προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: NASA Earth Observatory
Ειδήσεις σήμερα:
- Πυροβολισμοί Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας φέρεται να τραυμάτισε τον αδερφό του δολοφόνου του γιου του. Το χρονικό
- Εκεχειρία Γάζα. Τα “δώρα” της Χαμάς στις 3 ομήρους που άφησαν. Φωτογραφίες με τις ίδιες αιχμάλωτες. Τι άλλο τους έδωσαν
- Γιατί δεν θυμόμαστε το όνομα κάποιου που μόλις γνωρίσαμε; Εύκολα κόλπα για να μη σας εκθέτει
- Τι είναι το φαινόμενο «Σινιάκι» που έχει προκαλέσει στη Φλώρινα ολικό παγετό. Πάνω από 180 ώρες κάτω από το μηδέν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ