Οι καμπάνες είναι αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής λατρείας. Πήραν την ονομασία τους από την περιοχή της Καμπανίας, της Ιταλίας, καθώς εκεί βρίσκονταν τα κατάλληλα μέταλλα για την παρασκευή τους.
Εμφανίσθηκαν στη Δύση τον 6ο αιώνα και στην Ορθόδοξη Εκκλησία εισήχθησαν κατά τον 9ο αιώνα. Η κατασκευή τους ήταν τέχνη που αναπτύχθηκε κυρίως στα μοναστήρια.
Στην Ελλάδα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας απαγορεύθηκε η χρήση της για να μην ταράσσεται ο ύπνος των νεκρών μουσουλμάνων, σύμφωνα με τη δική τους θρησκευτική αντίληψη. Εξαίρεση αποτελούσαν το Άγιον Όρος, τα Ιωάννινα και μερικά νησιά, όπου επιτρεπόταν η χρήση της καμπάνας ως ειδικό προνόμιο.
Στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας βρίσκεται το χυτήριο των αδερφών Γαλανόπουλου. Είναι από τους τελευταίους καμπανοποιούς στην Ελλάδα και θεματοφύλακες της χριστιανικής παράδοσης.
Η οικογενειακή επιχείρηση τροφοδοτεί τους ιερούς ναούς με καμπάνες από 5 κιλά έως 5 τόνους, που η κάθε μια παράγει διαφορετικό ήχο. Ο Θωμάς και ο Χρήστος Γαλανόπουλος, περνούν ώρες στο χυτήριό τους κατασκευάζοντας καλούπια και σχέδια καμπανών για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Πρόκειται για ένα επάγγελμα ιδιαιτέρως απαιτητικό.
Η οικογενειακή επιχείρηση μετρά ήδη 215 χρόνια ζωής
Οι καμπάνες ζυγίζουν από 5 κιλά και μπορεί να φτάσουν και τόνους, είναι επεξεργασμένες με διαφορετικό ήχο, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για να φτιαχτούν εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος.
Το κόστος κυμαίνεται στα 18 ευρώ το κιλό. Η τιμή για μια καμπάνα 55 κιλών υπολογίζεται στα 990 ευρώ ενώ για μια 3 τόνων φτάνει τις 54.000 ευρώ.
Αρχική φωτογραφία: Η καμπάνα στο ρολόι των Ιωάννινων (Μηχανή του Χρόνου)
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Πώς οι Αθηναίοι γνώριζαν τι ώρα είναι, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι νεωκόροι έβλεπαν τη σφαίρα από τον τρούλο του Αστεροσκοπείου και χτυπούσαν τις καμπάνες
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr