Η Αμερική πήρε το όνομά της από τον Ρίτσαρντ Άμερυκ, έναν εύπορο έμπορο ουαλικής καταγωγής που ζούσε στο Μπρίστολ. Ο Άμερυκ ήταν ο κύριος χρηματοδότης του δεύτερου υπερατλαντικού ταξιδιού του Τζον Κάμποτ ή αλλιώς Τζοβάνι Καμπότο.
Τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Ιταλός αυτός θαλασσοπόρος το 1497 και το 1498 έβαλαν τα θεμέλια της μετέπειτα διεκδίκησης του Καναδά από την Αγγλία.
Μετακόμισε από τη Γένοβα στο Λονδίνο το 1484 και ο Βασιλιάς Ερρίκος Ζ’ τον εξουσιοδότησε να αναζητήσει άγνωστες χώρες στη Δύση.
Με το μικρό του πλοίο “Μάθιου”, ο Κάμποτ έφτασε στο Λαμπραντόρ το Μάιο του 1497 και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε αποδεδειγμένα το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος, δύο χρόνια πριν από τον Βεσπούτσι.
Ο Κάμποτ χαρτογράφησε την ακτογραμμή της Βόρειας Αμερικής από τη Νέα Σκοτία μέχρι τη Νέα Γη.
Ως κύριος υποστηρικτής του ταξιδιού, ο Ρίτσαρντ Άμερυκ θα είχε την απαίτηση να δοθεί το όνομα του στην καινούργια ανακάλυψη.
Στο ημερολόγιο του Μπρίστολ εκείνης της χρονιάς υπάρχει η εξής καταχώριση: “….ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (24 Ιουνίου) οι έμποροι Μπρίστολ ανακάλυψαν τη χώρα Αμερική, με ένα πλοίο του Μπρίστολ που λεγόταν Μάθιου”. Αυτό αρκεί για να καταλάβουμε τι συνέβη στην πραγματικότητα.
Παρά το γεγονός ότι η πρωτότυπη, χειρόγραφη καταχώριση του ημερολογίου δεν έχει διασωθεί, έχουν βρεθεί αρκετές αναφορές σε αυτή σε άλλα έγγραφα της εποχής.
Ήταν η πρώτη φορά που η λέξη Αμερική χρησιμοποιήθηκε ως το όνομα της καινούριας Ηπείρου.
Στις σημειώσεις του υποθέτει ότι η ονομασία αποτελεί τη λατινική εκδοχή του μικρού ονόματος του Αμερίγκο Βεσπούτσι, επειδή ο Βεσπούτσι είχε ανακαλύψει και χαρτογραφήσει τη Νότια Αμερική την περίοδο 1500-1502. Αυτό σημαίνει ότι ο Βάλντζεεμυλερ δεν ήταν σίγουρος και προσπαθούσε να δώσει μια εξήγηση για την ονομασία που είχε δει σε άλλους χάρτες, πιθανότατα σε εκείνους του Καμπότ.
Το Μπρίστολ ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο η λέξη Αμερική ήταν γνωστή και ο κόσμος τη χρησιμοποιούσε μάλλον απίθανο να το είχε επισκεφτεί ο Βάλντζεεεμυλερ, ο οποίος ζούσε στη Γαλλία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον παγκόσμιο χάρτη που έφτιαξε το 1513, αντικατέστησε τη λέξη Αμερική με το Terra Incognita.
Ο Βεσπούτσι δεν έφτασε ποτέ στη Βόρεια Αμερική. Πρώτη η Βρετανία έφτιαξε χάρτες και διεκπεραίωσε εμπορικές συναλλαγές. Επιπλέον, ο Βεσπούτσι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη Αμερική για την ανακάλυψή του.
Υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση γι’ αυτό. Οι καινούργιες χώρες και ήπειροι δεν βαφτίζονταν ποτέ βάσει του μικρού ονόματος κάποιου, αλλά πάντα βάσει του επιθέτου του, όπως συμβαίνει με την Τασμανία και τις νήσους Κουκ. Η Αμερική θα είχε ονομαστεί “η Γη του Βεσπούτσι” στην περίπτωση που ο Ιταλός εξερευνητής της είχε δώσει συνειδητά το όνομά του.
ΠΗΓΗ: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας , Τζον Λόϋντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις Πατάκη
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι Ολλανδοί αγόρασαν το Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24 δολάρια αν και οι ιθαγενείς αγνοούσαν την έννοια της ιδιοκτησίας! Τους έδιωξαν και το αντάλλαξαν με τους Βρετανούς που ονόμασαν την περιοχή Ν. Υόρκη
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ