Την τελευταία δεκαετία, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αγωνίζονται να σταματήσουν την εξάπλωση της εξτρεμιστικής βίας που μεταδίδεται σε ζωντανή ροή στις πλατφόρμες τους.
Τώρα αντιμετωπίζουν ένα πολύ διαφορετικό πρόβλημα διότι αυτή τη φορά ξέρουν τι έρχεται.
Τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης δήλωσε ότι θα σκοτώνει έναν Ισραηλινό όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ θα εξαπολύει επίθεση στη Γάζα.
Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, πρόσθεσε ότι αυτές οι εκτελέσεις θα μεταδίδονταν «με ήχο και βίντεο». Μέχρι σήμερα, η Χαμάς κρατά 220 ανθρώπους ομήρους, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Εν μέσω της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κάποιος ανέβασε σε ζωντανή αναμετάδοση πλάνα που έδειχναν μαχητές της Χαμάς να δολοφονούν Ισραηλινούς πολίτες – απόσπασμα αυτών μοιράστηκε αργότερα από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο «X».
Tις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, η Χαμάς κατέλαβε τους λογαριασμούς των ομήρων σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram για να κάνει livestreaming επιθέσεων και να εκτοξεύει απειλές θανάτου. Οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις απειλές. Η Meta εγκαινίασε ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων για την παρακολούθηση του περιεχομένου στο Facebook, το Instagram και το Threads. Το TikTok ενεργοποίησε ένα «κέντρο διοίκησης», το «X» (πρώην Twitter) τη «διεπιχειρησιακή ηγετική ομάδα», το YouTube το δικό του«γραφείο πληροφοριών», ενώ το Reddit βεβαίωσε το WIRED ότι η ομάδα ασφαλείας του βρίσκεται σε επιφυλακή.
Βέβαια, όταν ζητήθηκαν λεπτομέρειες από τους επικεφαλής των κολοσών κοινωνικής δικτύωσης για το πώς ακριβώς πρόκειται να αποτρέψουν τα μέλη της Χαμάς από το να χρησιμοποιήσουν ως όπλο τις δυνατότητες livestreaming των πλατφορμών, κανείς δεν μπόρεσε να είναι συγκεκριμένος. Όλοι παρέπεμψαν γενικόλογα στη συνολική διαδικτυακή πολιτική τους…
Για παράδειγμα, η Meta παρέπεμψε σε μια ανάρτηση του επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών Guy Rosen σχετικά με το πώς η εταιρεία σχεδίαζε να περιορίσει τη χρήση των προϊόντων της για livestream μετά τη σφαγή στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, κατά την οποία ένας ένοπλος σκότωσε 51 άτομα σε ένα τέμενος τον Μάρτιο εκείνου του έτους.
Παρά τα δημοσιεύματα που εφιστούν την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στο πρόβλημα του livestreaming, οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης επιδεικνύουν έλλειψη διαφάνειας και απροθυμία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη διάδοση βίντεο με εκτελέσεις στις πλατφόρμες τους, όπως η πλήρης αναστολή των δυνατοτήτων livestreaming όσο διαρκεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.
«Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει αυτούς τους ανθρώπους live ακριβώς επειδή μπορεί να το κάνει», εξηγεί ο Imran Ahmed, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Center for Countering Digital Hate, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί τη ρητορική μίσους στις κοινωνικές πλατφόρμες. «Το κάνει για τη δημοσιότητα. Αν αφαιρούσαμε από τους τρομοκράτες τη δυνατότητα να αναμεταδώσουν αυτό το θέαμα, θα προέβαιναν το ίδιο εύκολα σε εκτελέσεις; Τι πουλάει περισσότερο, ηεκτέλεση ή η ζωντανή της μετάδοση;».
Ο Ahmed ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αποφεύγουν να εγκαταστήσουν συστήματα ασφαλείας που ανιχνεύουν αυτόματα βίαιο εξτρεμιστικό περιεχόμενο τόσο αποτελεσματικά όσο ανιχνεύουν ορισμένα άλλα είδη περιεχομένου.
«Αν έχετε προσθέσει ένα μουσικό κομμάτι που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο βίντεό σας, τα συστήματά τους θα το εντοπίσουν μέσα σε ένα μικροδευτερόλεπτο και θα το κατεβάσουν άμεσα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων θα πρέπει να έχουν εξίσου επείγοντα χαρακτήρα με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το πώς οι κοινωνικές πλατφόρμες σχεδιάζουν να περιορίσουν τη χρήση των livestreams οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι ανησυχούν μήπως δώσουν πολλές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επιτρέψουν στη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και άλλες ένοπλες ομάδες ή τους υποστηρικτές τους να παρακάμψουν τις ψηφιακές δικλείδες ασφαλείας, υποστήριξε υπάλληλος μεγάλης πλατφόρμας.
Ο Adam Hadley, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Tech Against Terrorism, μιας ΜΚΟ που συνδέεται με τον ΟΗΕ και παρακολουθεί την εξτρεμιστική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, δηλώνει ότι ενώ η διατήρηση της μυστικότητας γύρω από τις μεθόδους συγκράτησης του περιεχομένου είναι σημαντική κατά τη διάρκεια μιας ευαίσθητης και ασταθούς σύγκρουσης, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.
«Χρειαζεται προσοχή όσον αφορά την κοινοποίηση των λεπτομερειών του τρόπου με τον οποίο ανακαλύπτεται και αναλύεται αυτό το υλικό», λέει. «Θέλω όμως να ελπίζω ότι υπάρχουν ηθικοί τρόποι επικοινωνίας που δεν θα υποψιάζουν τους τρομοκράτες για τις μεθόδους ανίχνευσης και θα ενθαρρύνουμε πάντα τη διαφάνεια».
Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι οι ειδικές ομάδες τους εργάζονται νυχθημερόν καθώς περιμένουν την έναρξη της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τον Hadley, θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά εκτελέσεων ομήρων.
Και όμως, παρ’ όλο το χρόνο, τα χρήματα και τους πόρους που φαίνεται να διαθέτουν αυτές οι εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, εξακολουθούν να βασίζονται στην Tech Against Terrorism, μια μικρήΜΚΟ για να τις ειδοποιεί όταν νέο περιεχόμενο από τη Χαμάς ή την PIJ, μια άλλη παραστρατιωτική ομάδα που εδρεύει στη Γάζα, αναρτάται στο Διαδίκτυο.
Ο Hadley λέει ότι η 20μελής ομάδα του συνήθως γνωρίζει για κάθε νέο τρομοκρατικό περιεχόμενο πριν από οποιαδήποτε μεγάλη πλατφόρμα. Μέχρι στιγμής, ενώ παρακολουθεί επαληθευμένο περιεχόμενο από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ή την PIJ, ο Hadey λέει ότι ο όγκος του περιεχομένου στις μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες είναι πολύ χαμηλός. «Τα σχετικά παραδείγματα που μπορούμε να βρούμε δεν είναι πολλά συγκριτικά με τα σημαντικά περισσότερα του Telegram», λέει ο Hadley. «Μοιραζόμαστε ειδοποιήσεις σε 60 πλατφόρμες που έχουν εμπλακεί με περιεχόμενο [της Χαμάς] και της PIJ μέχρι σήμερα, υπάρχουν όμως πολύ λίγα δείγματα».
Η Χαμάς είναι απαγορευμένη στο Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok, οπότε συνήθως δεν χρησιμοποιεί ευρέως αυτές τις πολύ δημοφιλείς πλατφόρμες, αν και το X δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς. Αντ’ αυτών η Χαμάς προτιμά το Telegram. «Δεδομένου ότι η χρήση του Telegram είναι πολύ διαδεδομένη και ταυτόχρονα πολύ απλή, υποθέτουμε ότι οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό καθώς εύλογα δίνουν προτεραιότητα σε πιο προσβάσιμες σε εκείνους πλατφόρμες», λέει ο Hadley.
Meta, X και YouTube συνεργάζονται για να μοιράζονται πληροφορίες, όχι όμως και το Telegram. Αν και έχει μπλοκάρει ορισμένα κανάλια, συνήθως υιοθετεί μια χαλαρή πολιτική για τον έλεγχο του περιεχομένου, πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς και άλλεςακραίες ομάδες μπορούν να δημοσιεύουν σχεδόν ό,τι θέλουν σε αυτή την κοινωνική πλατφόρμα.
ΠΗΓΗ: Lifo.gr / Wired.com
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ