Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης κατά την αγόρευσή του στη δίκη για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.
Ο κ. Μανιάτης ανέλυσε ένα προς ένα τα εννέα σκέλη της κατηγορίας που βαραίνει την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν”, ζητώντας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να την απαλλάξει.
Αναφορικά με τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που αποδίδεται στη Ρένα Δούρου, ο εισαγγελέας σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που δεν δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική, τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν από την ευθύνη εισήγησης. Κάθε περαιτέρω συζήτηση παρέλκει, καθώς δεν δόθηκε εισήγηση. Επομένως είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση για οποιαδήποτε δική της ευθύνη αναφορικά με εντολή προληπτικής απομάκρυνσης”.
Για το ζήτημα του καθαρισμού περιοχών ευθύνης της Περιφέρειας, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι “είχε καταρτιστεί και υπήρχε σύμβαση. Αποδείχθηκε ότι στην ανατολική Αττική δεν υπήρχαν εκτάσεις αρμοδιότητας για προληπτικό καθαρισμό. Ανήκαν στη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου και αρμοδιότητα αντιπεριφερειάρχη”.
Όσον αφορά το θέμα της μη παροχής ενημέρωσης στους πολίτες για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της Ρένας Δούρου, υποστηρίζοντας ότι η ενημέρωση έχει επικουρικό ρόλο και πως είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής.
“Πρόσφερε επικουρική ενημέρωση με τηλεοπτικά σποτ, με ενεργοποίηση πινακίδων, με σύνταξη και διανομή ενημερωτικών εντύπων και διοργάνωση ημερίδων και ανάρτηση στο διαδίκτυο. Είναι ευνόητο ότι κάποιο από τους παραπάνω τρόπους αφορούσαν και ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς, η συμπληρωματική ενημέρωση αποδείχθηκε”, τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Μέχρι τώρα, ο εισαγγελέας έχει προτείνει, πλην την κ. Δούρου, την απαλλαγή των ακόλουθων έξι κατηγορουμένων: Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσόπουλου, Γ. Πορτοζούδη, Χαράλαμπου Συρογιάννη, Ιωάννη Καπάκη και Στεφάνου Κολοκούρη.
Αντίθετα, εισηγήθηκε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου που αφορούν τον τότε διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπο Χιώνη.
“Υπήρχε χρόνος”. Η αγόρευση του εισαγγελέα
“Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε:
“Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες, ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές”.
Αναφερόμενος στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ο κ. Μανιάτης σημείωσε την έλλειψη συντονισμού: “Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά”.
Με πληροφορίες από: Reader.gr
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ