«Όχι τροφιτερόλ, προφιτερόλ κύριε! Καλά, δε θέλω να το μάθω… θέλω να το φάω». Η θρυλική σκηνή του Γιώργου Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Ο αυτοσχεδιασμός που έγραψε ιστορία (βίντεο)

«Όχι τροφιτερόλ, προφιτερόλ κύριε! Καλά, δε θέλω να το μάθω… θέλω να το φάω». Η θρυλική σκηνή του Γιώργου Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Ο αυτοσχεδιασμός που έγραψε ιστορία (βίντεο)
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης προφιτερόλ, στους περισσότερους έρχεται στο μυαλό η θρυλική σκηνή με τον Γιώργο Κωνσταντίνου από την ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» που προσπαθεί να περιγράψει με ένα ιδιαίτερο τρόπο το υπέροχο γλυκό.

Στο έργο η Λίζα Πετροβασίλη, την οποία υποδύεται η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κάνει την άρρωστη για να μην πάει σχολείο. Έτσι θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τον καθηγητή της ιατρικής Δημήτρη Παπαδόπουλο το οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Παντρεύονται και παρατάει το σχολείο.

Οι υποχρεώσεις όμως της συζυγικής ζωής θα κάνουν τη Λίζα να νοσταλγήσει τα ανέμελα σχολικά χρόνια και θα πάρει την απόφαση να γραφτεί στην τελευταία τάξη, κρυφά από τον άντρα της.

Όμως δεν τα πάει καλά στις σχολικές επιδόσεις της και δέχεται τη βοήθεια ενός προγυμναστή, που της σύστησε ο φιλόλογος της. Το ρόλο ενσαρκώνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σύντομα όμως οι συχνές απουσίες της από το σπίτι κινούν τις υποψίες του άντρα της, που νομίζει ότι τον απατάει και οι κρυφές συναντήσεις της με τον καθηγητή, που της κάνει ιδιαίτερα, επιβεβαιώνουν τις υποψίες του.

7a35dae0bb9164e9c9648a50aa4f32d6_L

Στο πρώτο ραντεβού της μαθήτριας Λίζας Πετροβασίλη με τον Γιώργο Κωνσταντίνου σε ένα ζαχαροπλαστείο, διαδραματίστηκε μια από τις πιο γνωστές και αστείες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου προσπαθεί να περιγράψει ένα προφιτερόλ στον σερβιτόρο με ένα μοναδικό τρόπο.

Και ο διάλογος πάει κάπως έτσι:

Γιώργος Κωσταντίνου: Δε μου λες; Εσείς εδώ φτιάχνετε ένα που είναι, έτσι όλο σαντιγύ, που έχει από κάτω σοκολάτα… όχι, από πάνω σοκολάτα… και έχει πάλι το… και είναι όλο μέσα σ΄ ένα γυάλινο μπολ…

Σερβιτόρος: Ααα, προφιτερόλ κύριε!

Γιώργος Κωσταντίνου: Πώς το ΄πες;

Σερβιτόρος: Προφιτερόλ.

Γιώργος Κωσταντίνου: Φροφιτερόλ…

Σερβιτόρος: Όχι φροφιτερόλ, προφιτερόλ.

Γιώργος Κωσταντίνου: Τροφιτερόλ…

Σερβιτόρος: Όχι τροφιτερόλ, προφιτερόλ κύριε. Να σας το μάθω…

Γιώργος Κωσταντίνου: Όχι… Δε θέλω να το μάθω… Θέλω να το φάω!

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την σκηνή:

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Γιώργος Κωνσταντίνου μίλησε για αυτή την περιβόητη σκηνή, λέγοντας ότι πριν βγει στους κινηματογράφους, το συγκεκριμένο έργο είχε παιχτεί στο θέατρο.

Πάνω στη σκηνή του άρεσε να αυτοσχεδιάζει και έτσι προέκυψε και αυτή η περιγραφή του προφιτερόλ, από έναν αυτοσχεδιασμό.

«Ήταν κάτι που ούτε εγώ το κατάλαβα όταν έγινε. Όταν βγήκα στη σκηνή, ήταν διαφορετικά από τις πρόβες. Όταν το περιέγραφα και ένιωθα τη λιγούρα που του ερχόταν και άλλαζα και τη φωνή. Γινόταν από κάτω πανικός, ήταν γεμάτο το θέατρο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Θυμάται ότι όταν τελείωσε η παράσταση, βγαίνοντας να υποκλιθεί στο κοινό, και ενώ ήταν έβδομος κατά σειρά εμφάνισης στο φινάλε η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον πήρε από το χέρι και τον έφερε μπροστά και έγινε χαλασμός.

Όλοι οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν τόσο δυνατά που «του έφυγαν τα αυτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

htypokardia_sto_thranio

Τον χειμώνα του 1962 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβασε μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι στο “Rex” μια πλούσια θεατρική παραγωγή με τίτλο «Καίσαρ και Κλεοπάτρα».

Παρά τις θετικές προσδοκίες, η παράσταση δεν πήγε καλά και σε ένα μήνα σταμάτησε.

Το θέατρο όμως δεν μπορούσε να παραμείνει ανενεργό, οπότε έπρεπε να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση και μάλιστα σύντομα.

Τη λύση έδωσαν ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Μίμης Πλέσσας, οι οποίοι μέσα σε 15 μόλις ημέρες ανέβασαν στο ίδιο θέατρο την παράσταση «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Η επιτυχία ήταν μεγάλη και άμεση.

Το 1963 αποφασίστηκε να γυριστεί και η ταινία με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και πολλούς άλλους.

Οι προσδοκίες για την  επιτυχία της ταινίας ήταν τόσο μεγάλες, που αποφασίστηκε η ταινία να γυριστεί δύο φορές, μια με Έλληνες ηθοποιούς και μια με Τούρκους, με στόχο να προβληθεί και στην γείτονα χώρα, όπου εκείνη την εποχή η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή.

Στην τουρκική έκδοση, που είχε τίτλο «Sıralardaki Heyecanlar», πρωταγωνιστούσαν Τούρκοι ηθοποιοί, με εξαίρεση την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που συμμετείχε και στις δύο εκδόσεις.

Η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε σχολιάσει την ευγενική συμπεριφορά του Τούρκου συμπρωταγωνιστή της, Orhan Gunsiray, λέγοντας ότι “όταν αργούσα στο γύρισμα, ο μεν Orhan με περίμενε με λουλούδια, ο δε Δημήτρης κάτι μουρμούριζε και με έβριζε!”.

Όταν τελικά προβλήθηκε, η ταινία λέγεται ότι έκανε πάταγο και στην Τουρκία. Μάλιστα, οι Τούρκοι είχαν σηκώσει το αυτοκίνητο της Αλίκης στον αέρα από τον ενθουσιασμό τους.

04

Είναι η δεύτερη από τις δύο ταινίες που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως μαθήτρια σχολείου – ένας ρόλος που την χαρακτήρισε σε όλη της την καριέρα.

Η πρώτη ήταν η ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» το 1959.

Το σχολείο της μαθήτριας Λίζας Πετροβασίλη, το οποίο στην ταινία αναφέρεται ως “Κολλέγιο της Φιλοθέης”, ήταν στην πραγματικότητα το τότε Γυμνάσιο Αμαρουσίου, στο οποίο η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε φοιτήσει στα μαθητικά της χρόνια.

Aliki_Xtypokardia-700x452
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Η «Χανούμ Μπουγιουκλάκ» γυρίζει στην Πόλη τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και τραγουδά «Arabacı, arabacı». Τι συνέβη όταν ο «εφέντης Σακελλάριος» συνάντησε την τουρκάλα ντουμπλέρ της Αλίκης (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.