Αντίπαξοι. Το γαλάζιο νησί που δημιούργησε ο Ποσειδώνας για ερωτικό καταφύγιο. Η διάσημη παραλία και ο υπερτουρισμός (βίντεο)

Αντίπαξοι. Το γαλάζιο νησί που δημιούργησε ο Ποσειδώνας για ερωτικό καταφύγιο. Η διάσημη παραλία και ο υπερτουρισμός (βίντεο)

Οι Αντίπαξοι είναι ένας μικρός γαλάζιος παράδεισος, του Ιονίου πελάγους. Συγκαταλέγεται στα Επτάνησα και βρίσκεται στα νότια των Παξών.

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι δημιουργήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του και απέκοψε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα, με σκοπό να φτιάξει ένα νησί που θα χρησίμευε ως ερωτικό καταφύγιο για εκείνον και την Αμφιτρίτη.

Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.

Οι Αντίπαξοι, ή Αντίπαξος, ή Πρόπαξος . Φωτογραφία Michael Miller

Οι παραλίες με τα τυρκουάζ νερά

Το νησί φημίζεται για τις τρεις παραλίες του την Βρίκα , την Μεσοβρίκα και το Βουτούμι. Η αδιαπέραστη βλάστηση, τα διάφανα τιρκουάζ νερά και η ψιλή λευκή άμμος δίνουν στους Αντίπαξους μια μοναδική εξωτική όψη που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα νησιά.

Παρά το μικρό μέγεθός του νησιού, οι Αντίπαξοι κλέβουν τις εντυπώσεις. Οι παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται σε διεθνείς καταλόγους με top προορισμούς και οι ρομαντικοί κολπίσκοι είναι τόσο γραφικοί που μοιάζουν με καρτ ποστάλ.

Φωτογραφίες Michael Miller

Μόνο δύο από τα 150 σπίτια του νησιού κατοικούνται το χειμώνα και  πληθυσμός του νησιού είναι μόλις 20 κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στο κέντρο του νησιού μπορεί να φτάσει κανείς μέσα από ένα μονοπάτι, μέσα σε  μία ώρα.

Συνήθως οι εκδρομές με καραβάκι έχουν προορισμό τις παραλίες, όμως το μικρό λιμάνι των Αντίπαξων είναι εξίσου συναρπαστικό. Η πυκνή βλάστηση στην ενδοχώρα, γεμάτη με ελαιώνες, αμπέλια, θάμνους και πεύκα, κάνει το νησί των τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, να μοιάζει πραγματικά με επίγειο παράδεισο.

Ένας στενός δρόμος διασχίζει τους Αντίπαξους από το λιμάνι, την Αγραπιδιά, μέχρι τον εντυπωσιακό φάρο που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο και τον επιβλητικό κάθετο ασβεστολιθικό γκρεμό στα βόρεια. Μονοπάτια οδηγούν σε απόμερες, σχεδόν ξεχασμένες, βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σαρακήνικο και το Ρoδοβάνι.

Είναι ιδανικές εναλλακτικές λύσεις όταν στη Βρίκα και στο Βουτούμι γίνεται το αδιαχώρητο. Ο υπερτουρισμός δοκιμάζει τις αντοχές του νησιού.

Φωτογραφίες Michael Miller

Ο πλούσιος βιότοπος με τα σπάνια είδη

Οι Αντίπαξοι με την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή τους και τις βραχονησίδες, είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.  Στα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας περιλαμβάνονται: κενταύρια των Παξών, λιμόνιο των Αντιπαξών, φύκη κυστόσειρα, λιθοθάμνια, κ.α.

Στη θαλάσσια ζώνη υπάρχουν υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς ύφαλοι σε βάθη μικρότερο των 30 μέτρων.  Οι μεσογειακές φώκιες μονάχους, χρησιμοποιούν τα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής για αναπαραγωγή.  Είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη  της οικογένειας των φωκιδών.

Συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως “κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό”, από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός ζει στην Ελλάδα.

Μερικά από τα είδη που περιλαμβάνονται στην προστατευόμενη πανίδα είναι: χελώνες καρέτα καρέτα, πράσινες θαλασσοχελώνες, ρινοδέλφινα, πτεροφάλαινες, κοινά βραχύρρυγχα δελφίνια, μωβ αχινοί, βραχοκάβουρες, πίννα η ευγενής και ζωνοδέλφινα.

Φωτογραφίες Michael Miller

Στους Αντίπαξους φτάνει κανείς, είτε με ιδιωτικά σκάφη, είτε με τουριστικά πλοιάρια που φεύγουν καθημερινά τους καλοκαίρινους μήνες από τον Γάϊο των Παξών,την Πάργα , τα Σίβοτα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα.

Δείτε στο βίντεο του συνεργάτη μας Μichael Miller τις τρεις υπέροχες παραλίες του νησιού:

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr