Η κακοκαιρία Daniel που σάρωσε την περιοχή της Θεσσαλίας, άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές και προκάλεσε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ένας από αυτούς ήταν και ο καπετάν Γιάννης Ταμίας, 77 ετών , που τα τελευταία χρόνια ζούσε στον παραθαλάσσιο οικισμό Πάλτση, στις ανατολικές ακτές του Νοτίου Πηλίου.
Χάθηκε την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και εντοπίστηκε πνιγμένος στις βόρειες ακτές της Εύβοιας το βράδυ του Σαββάτου (9/9).
Στους ντόπιους ήταν γνωστός ως “ο Νώε του Πηλίου“, καθώς είχε κατασκευάσει με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ξύλινο σκάφος, μήκους εννέα μέτρων και βάρους δύο τόνων.
Με το αυτοσχέδιο καραβάκι του, ταξίδεψε πολλές φορές στα όνειρά του, αλλά η κιβωτός του διαλύθηκε στην φονική πλημμύρα. Μαζί του χάθηκε και ο ίδιος.
Η ιστορία της αυτοσχέδιας κιβωτού
Το καραβόσπιτο είχε βαφτίσει “Boat the Sky Αστέρω“. Οι φίλοι του αναφέρουν ότι αρχικά σκέφτηκε να το ονομάσει “Νηρέα” ή “Αμφιτρίτη“. Επέλεξε όμως να το ονομάσει “Αστέρω“, για να τιμήσει τη σύζυγό του, την οποία ένας θείος της αποκαλούσε έτσι.
Αφιέρωσε τρία καλοκαίρια, για να της δώσει “σάρκα και οστά”. Κι όχι μόνο το κατάφερε, αλλά και με τη βοήθεια των φίλων του, την κρέμασε στα γερά κλαδιά δύο τεράστιων πλατάνων που βρίσκονταν στον κήπο του, κοντά στην παραλία της Πάλτσης.
Η παιδική του φίλη Βασιλεία Γιασιράνη, στην συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει ότι για να δημιουργήσει την Αστέρω μάζευε συνεχώς ξύλα και υπολείμματα από παλιές βάρκες.
” Ζωγράφισε το σχέδιο του καραβιού με τις αναλογίες και τους κανονικούς χώρους ενός πλεούμενου και δούλευε, δούλευε ώρες ατελείωτες κάτω από τα μεγάλα πλατάνια της αυλής του. Κάποιες φορές ξεχνούσε και να φάει, μόνο τους καφέδες έπινε που του έφερνε η Αριστέα, η γυναίκα του και μόνο το βράδυ που νύχτωνε τα παρατούσε να κατέβει με τη σύντροφό του στην παραλία”, θυμάται με συγκίνηση. Και προσθέτει:
[…] Έμενε στο σκαρί του ατέλειωτες ώρες με το φως και το σκοτάδι, ευτυχισμένος, ήρεμος, χωρίς φόβους από τους αέρηδες που σκορπούσαν τα φύλλα των πλατανιών. Έβγαζε την ψυχή του από το ανθρώπινο σώμα, τη λευτέρωνε και την άφηνε να κάνει τα ταξίδια της σε μέρη μυθικά ονειρεμένα“.
Ο επισκέπτης αντίκριζε στο σκαρί του καραβιού διάφορες μορφές, όπως την Γοργόνα και τον Ποσειδώνα. Δελφίνια, κοχύλια και αστερίες στόλιζαν την “Αστέρω”. Όλες ζωγραφισμένες από το χέρι του.
Ο καπετάν Γιάννης ξεναγούσε πάντα με χαμόγελο τους επισκέπτες γιατί αισθανόταν υπερήφανος για το δημιούργημά του . Μεταξύ αυτών ήταν και ο συνεργάτης μας από τον Βόλο, βιντεογράφος Δημήτρης Μητρολιός, ο οποίος περιγράφει με συγκίνηση την συνάντησή τους:
“Ήμασταν περαστικοί με τον γιο μου Άρη, 10 χρόνων τότε, από την Πάλτση και περάσαμε να δούμε τον κυρ Γιάννη και την κιβωτό του. Έλαμπε από χαρά, όταν μας την έδειχνε, σαν μικρό παιδί, ήταν το όνειρο της ζωής του το καράβι. Ήθελα να γυρίσω να του κάνω ένα μικρό αφιέρωμα.
Ο κυρ Γιάννης είχε όλη τη κουλτούρα και το ήθος μιας εποχής που χάνεται, αλλά δυστυχώς δεν το έκανα. Έμεινε λίγο βίντεο από μια μικρή κάμερα που είχε ο Άρης και προσπάθησα να συνθέσω μια μικρή ανάμνηση.
Διάβασα πως τα τελευταία λόγια στη γυναίκα του ήταν να μην ανησυχεί γιατί θα ανέβει στο καράβι. Δεν ξέρω πραγματικά αν δεν είχε εκτιμήσει σωστά την κατάσταση ή ήθελε να κάνουν αυτό το ταξίδι μαζί“.
Δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο του Δημήτρη Μητρολιού στη μνήμη του Γιάννη Ταμία, με πλάνα από την περίοδο που ξεναγήθηκε στην αιωρούμενη κιβωτό:
Η τραγική κατάληξη
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Εφημερίδας των Συντακτών“, ο κ. Ταμίας προτίμησε να παραμείνει στο αγαπημένο του καραβόσπιτο, παρά τις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής και των οικείων του να απομακρυνθεί.
“Θα με σώσει η Κιβωτός μου. Έχει ξαναγίνει. Θα μπω μέσα στο πλοίο“, φέρεται να είπε.
Η σύζυγος του 77χρονου, κ. Αριστέα δήλωσε με λυγμούς στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι ο άνδρας της είχε ζήσει κι άλλες πλημμύρες στο παρελθόν και δεν πίστευε ότι αυτή θα ήταν η μοιραία για τον ίδιο και το δημιούργημά του:
“Ο Γιάννης έμεινε στο σπίτι, εγώ επειδή είχα κάνει χειρουργείο έμεινα στον Βόλο. Και του είπα να έρθει και μου είπε “όχι”. Επικοινώνησα το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί, και του είπα “Γιάννη έλα” για την κακοκαιρία και μου είπε ότι θα δει τι θα κάνει. Μετά από μία ώρα ήπιε καφέ σε ένα φιλικό μας ζευγάρι και τον συμβουλέψαν να μην πάει στο ποτάμι, γιατί φούσκωσε
Ήθελε να είναι την ώρα της βροχής στο σπίτι, γιατί δεν ήλπιζε ότι θα γίνει τέτοια καταστροφή να πάει όλα τα πράγματα, γιατί έχει περάσει πολλές πλημμύρες, έχουμε ζήσει και μαζί μία. Δεν ήξερε ότι θα κάνει τέτοιο κακό, τέτοια καταστροφή είδατε τι έγινε στην Πάλτση. Πήρε όλο το σπίτι μας.
Ο Γιάννης ήταν γερός, θα ζούσε πολλά χρόνια. Ήταν δυνατός, ήξερε τη θάλασσα, καθώς ήταν χρόνια καπετάνιος και ψάρευε. Δεν έπρεπε να φύγει, είναι άδικο, αλλά τι να πω, η πλημμύρα τα έκανε όλα. Και πάλι προσπάθησε. Εθεάθη σε ένα αφρολέξ γονατισμένος, τον είδαν κάποιοι διερχόμενοι.
Τώρα έπεσε σε βράχο; Πνίγηκε μάλλον δεν είχε άλλη σωτήρια. Μίλησα στις 08:30 την Τρίτη που δεν είχε πιάσει ακόμη καταιγίδα. Μετά τον έπαιρνα τηλέφωνο, αλλά δεν τον έβρισκα, τα τηλεφωνά στην Πάλτση δεν έχουν και σήμα. Έμαθα ότι 1 η ώρα πήγε στο φιλικό ζευγάρι. Πρέπει να τον πήρε η καταιγίδα κατά τις 5 η ώρα“.
Ο οικισμός της Πάλτσης ήταν μία από τις πολλές περιοχές της Μαγνησίας που δέχθηκαν πλήγμα από την κακοκαιρία Daniel. Σπίτια και επιχειρήσεις κατέρρευσαν από τα ορμητικά νερά της βροχής, με τις εικόνες από τον οικισμό να είναι αποκαρδιωτικές.
Οι αερολήψεις του συνεργάτη μας Aerial Destination είναι αποκαλυπτικές. Δείχνουν πως ήταν η Πάλτση πριν και μετά την τραγωδία.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: πλάνο από το βίντεο του Δημήτρη Μητρολιού (Youtube)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr