Αντίο στον Νίκο Δημητράτο. Η “μάνα Ελλάς” τον αποχαιρετά με τραγούδι

Αντίο στον Νίκο Δημητράτο. Η “μάνα Ελλάς” τον αποχαιρετά με τραγούδι

Συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του σπουδαίου τραγουδιστή και ηθοποιού Νίκου Δημητράτου, σε ηλικία 71 ετών, ξημερώματα 26ης Δεκεμβρίου 2013, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνεργάστηκε εκτενώς με τον Σταύρο Ξαρχάκο, ερμηνεύοντας πολλά έργα του.

Τραγούδησε υπέροχα το “Μάνα μου Ελλάς”, που συνοδεύει τη νεοελληνική πραγματικότητα με πικρία και υπερηφάνεια.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο – φιλόλογο Σπύρο Αραβανή (περιοδικό “ΟΑΣΙΣ”), είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο της ηχογράφησης του σπουδαίου αυτού τραγουδιού:

“Το τραγούδι Μάνα μου Ελλάς, κατά γενική ομολογία είναι μία από τις καλύτερες δουλειές των τελευταίων δεκαετιών. Γράφαμε στο Περιβόλι τ’ Ουρανού, δεκατρία άτομα ορχήστρα και τραγουδιστές μ’ ένα μικρόφωνο. Στην πρόβα, ξεκινάει την εισαγωγή με το σαντούρι του ο τεράστιος Αριστείδης Μόσχος και ακολουθεί με το βιολί του ο υπέροχος Στάθης Κουκουλάρης, ο οποίος ήταν τυφλός. Ακούγοντας εγώ τον ήχο του βιολιού, προσπάθησα μετά, στην εγγραφή, με τη φωνή μου, να αποδώσω τον καημό και τον θρήνο που έβγαζε το βραχνό αυτό παίξιμο της χορδής του. Όλοι βάλαμε την ψυχή μας και το μεράκι μας σ’ αυτόν τον δίσκο κι έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία”.

"Μάνα μου Ελλάς" - Ρεμπέτικο

Το τραγούδι ακούγεται στην πολυβραβευμένη ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη, που προβλήθηκε το 1983. Το τραγούδι είναι του Σταύρου Ξαρχάκου σε ποίηση Νίκου Γκάτσου:

“Δεν έχω σπίτι πίσω για να `ρθώ, ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ, δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά, να περπατήσω μια Πρωτομαγιά.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.  Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια, εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια

και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς, που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς”.

Dimitratos nikos

Ποιός είναι

Ο Νίκος Δημητράτος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1942 στην Αθήνα, στην Πλάκα. Σπούδασε Θέατρο, σολφέζ και βυζαντινή μουσική. Πρωτοεμφανίστηκε το 1971 στο θέατρο, με το κλασικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: “Το παραμύθι χωρίς όνομα”.

Αργότερα έπαιξε στη θρυλική παράσταση “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” (Θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου) του Ιακ. Καμπανέλλη, όπου και τραγούδησε το “Προσκύνημα” του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος τον τίμησε κι’ άλλες φορές, με άλλους δύο δίσκους – σταθμούς: “Νυν και Αει” & “Ρεμπέτικο”. Και τα δύο έργα, σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Πήρε μέρος, ως ηθοποιός, σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr