Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής είναι η γαλλική κυβέρνηση, με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που προσπαθεί να περάσει.
Το πολιτικό μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται από την απόρριψη των δύο προτάσεων, πράγμα που, εφόσον συμβεί, θα μεταφραστεί σε έγκριση της επίμαχης μεταρρύθμισης που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
Η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και η ψηφοφορία να διεξαχθεί το απόγευμα. Για να “πέσει” η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους.
Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους.
Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί ως σήμερα ένας μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.
Την ίδια ώρα, οι δρόμοι του Παρισίου μετατράπηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πεδίο μάχης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα την παραίτηση του Γάλλου προέδρου.
Η Γαλλία ετοιμάζεται για γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη (23/3), ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, με τη δημοτικότητά του να έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας μετά το 2018, όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.
“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους”, αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης που βρίσκεται σε πολιτική δίνη, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται. Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει “ανάψει φωτιές” στη Γαλλία δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση.
Οι συνταγματικές ακροβασίες για την υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για πρόβλημα δημοκρατίας, καθώς το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν και η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.
Με πληροφορίες από: ertnews
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr