Νέα έρευνα έδειξε ότι μόλις 1 στους 3 χρησιμοποιούν σωστά τα αντηλιακά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology, η οποία διενεργήθηκε από επιστήμονες στη Μινεσότα, έδειξε ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ήλιο χρησιμοποιεί σωστά το αντηλιακό στο σώμα του.
Στην έρευνα που διεξήχθη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 93 ώρες 2.187 εθελοντές, καταγράφοντας τη συχνότητα και τον τρόπο χρήσης του αντηλιακού διαπιστώνοντας, ότι μόνο ο 1 στους 3 δηλαδή το 33% των συμμετεχόντων έβαζε αντηλιακό σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του δέρματος.
Παράλληλα, μόνο το 38% ακολουθούσαν και τους υπόλοιπους κανόνες προστασίας από το ήλιο, δηλαδή, φορούσαν προστατευτικά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Εξαιρετικά ανησυχητικό ήταν επίσης το γεγονός, ότι πολλά από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν σωστά το αντηλιακό, μείωσαν σημαντικά τη χρήση του, όταν είχε συννεφιά.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο ήλιος είναι εξίσου επικίνδυνος σε κάθε εποχή, κι έτσι πρέπει όλοι να ενημερώνονται σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες που υπάρχουν γύρω από τη χρήση των αντηλιακών.
Βασικές Οδηγίες
- Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται σε όλο το σώμα, ειδικά από τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι όσοι έχουν λευκό δέρμα, γαλάζια μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά κ.λπ..
- Ένα ακόμη λάθος είναι η ποσότητα επάλειψης. Αναλόγως με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη χρειάζονται περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού, δηλαδή μια γεμάτη χούφτα.
- Επίσης, ακόμα κι αν το αντηλιακό σας είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant), πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη μετά το κολύμπι ή όταν ιδρώσετε πολύ.
- Αν δεν κολυμπήσετε, πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε 2-3 ώρες έκθεσης στον ήλιο.
- Αν δεν είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες.
- Τέλος, να θυμάστε ότι «δεν υπάρχουν εντελώς αδιάβροχα (waterproof) αντηλιακά.
- Αντηλιακό απλώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι γιατί τα φίλτρα που περιέχει και τα οποία εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα, χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν και να δράσουν.
- Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό και στα αυτιά, στον αυχένα, στον λαιμό και στο πάνω μέρος των άκρων των ποδιών σας (κουντεπιέ) όπως και στα πέλματα, σημεία που συνήθως τα αμελούν όλοι, ειδικά οι άνδρες. Επίσης, οι άνδρες με λίγα ή χωρίς μαλλιά, δεν πρέπει να ξεχνούν το δέρμα του κρανίου τους.
- Ακόμα, όμως, κι αν καθίσετε σε σκιερό μέρος, μην ξεχνάτε ότι η άμμος, η θάλασσα, τα τζάμια και οι άλλες λείες επιφάνειες αντανακλούν την UV. Συνεπώς το αντηλιακό είναι και εκεί απαραίτητο. Το ίδιο και όταν έχει συννεφιά, διότι ποσοστό έως και 80% της UV διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης (γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε αντηλιακό και τον χειμώνα).
- Όσον αφορά τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ενώ είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε γι’ αυτά όλα τα μέτρα προστασίας από την UV.
Τα αντηλιακά είναι ανθεκτικά στον χρόνο αλλά έχουν και ημερομηνία λήξεως
Οι περισσότεροι κατασκευαστές λένε ότι τα αντηλιακά τους κρατάνε 3 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής.
Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης.
Αν δεν τα εκθέσετε ποτέ στον ήλιο και στην υπερβολική ζέστη, αλλά τα έχετε σε δροσερό και σκοτεινό χώρο, μπορεί να αντέξουν και 5 χρόνια.
Επειδή, όμως, συνήθως τα παίρνουμε μαζί στην παραλία ή τα έχουμε στην τσάντα ή στο αυτοκίνητο, τα συστατικά τους διασπώνται πολύ γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει πως με αυτή την τακτική αντέχουν από 6 έως το πολύ 12 μήνες.
Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, ιδανικά να φυλάτε το περυσινό αντηλιακό σας στο ψυγείο. Μην ξεχνάτε επίσης να το ανακινείτε πολύ καλά, πριν από κάθε χρήση.
Πάντως, αν βάζετε την σωστή ποσότητα αντηλιακού, αν κάνετε συχνές επαλείψεις και αν δεν το αμελείτε ούτε τον χειμώνα δύσκολα θα σας περισσεύει αντηλιακό από τη μία χρονιά στην άλλη.
Πώς να επιλέξετε τον σωστό δείκτη προστασίας
Τα καλά αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 30 απορροφούν το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου, ενώ εκείνα με SPF 50 απορροφούν το 98%.
Καλό είναι να προτιμάτε αυτά που απορροφούν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) και να τα εφαρμόζετε όποια ώρα της ημέρας κι αν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι γιατί η UVA, που ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.), είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ, η UVB, που σχετίζεται με το μελάνωμα, έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pexels
Φαγητό πριν το κολύμπι στη θάλασσα. Τι ισχύει για τη χώνεψη, το ποτό και το άδειο στομάχι
Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα θαλάσσια σπορ. Πώς να προφυλαχθείτε από τραυματισμούς
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ