Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει νέες απαγορεύσεις στο ερασιτεχνικό ψάρεμα. Έκκληση των ψαροτουφεκάδων για συνεννόηση (βίντεο)

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει νέες απαγορεύσεις στο ερασιτεχνικό ψάρεμα. Έκκληση των ψαροτουφεκάδων για συνεννόηση (βίντεο)

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία στην Ελλάδα που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο για διαβούλευση και υποβολή σχολίων μέχρι τις 4 Ιουνίου (04/06/2021).

Στα σχόλια που μπορεί κανείς να διαβάσει κάτω από επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, γίνεται σαφές πως οι ερασιτέχνες αλιείες θεωρούν ότι οι διατάξεις που προωθούνται προστατεύουν τους επαγγελματίες ψαράδες και όχι το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επίμαχες διατάξεις και οι αλλαγές

Η πρώτη νέα διάταξη έχει να κάνει με την απαγόρευση ψαρέματος με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενου μέσου (Άρθρο 4, διάταξη 6: Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τη χρήση οποιουδήποτε τηλεκατευθυνόμενου μέσου ή τηλεκατευθυνόμενης συσκευής ψαρέματος).

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι ερασιτέχνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά σκαφάκια που μεταφέρουν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων το δόλωμα ώστε να ψαρέψουν σε βαθύτερα νερά και να διεκδικήσουν να πιάσουν ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Εκεί πάντως που έχει προκληθεί η μεγαλύτερη αντίδραση είναι στο άρθρο 5 (στ) όπου αναγράφονται οι περιορισμοί για ερασιτέχνες ψαράδες. Ξεχωρίζει η νεοεισαχθείσα απαγόρευση χρήσης ζωντανού δολώματος για τους ερασιτέχνες.

Ζωντανό δόλωμα είναι πχ το σκουλήκι και η σουπιά, δολώματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και από την μεγάλη πλειοψηφία ερασιτεχνών ψαράδων, μικρών και μεγάλων. Τα ζωντανά δολώματα θεωρούνται τα καλύτερα για την προσέλκυση μεγάλων ψαριών αλλά και μικρότερων, καθώς υπάρχουν ψάρια που «τσιμπάνε» μόνο σε ζωντανό δόλωμα.

Πηγή φωτό: XT DIVING PRO TEAM

Στο ίδιο άρθρο 5, διάταξη α, μειώνονται στο μισό (150) τα αγκίστρια που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα. Πλέον το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα.

Στο επόμενο άρθρο μειώνονται τα κιλά των ψαριών που μπορεί να αλιεύσει ο ερασιτέχνης ημερησίως ενώ δεν υπόκεινται σε περιορισμούς τα δηλητηριώδη και τοξικά ψάρια, όπως Γερμανοί, Λαγοκέφαλοι και Λεοντόψαρα.

Τέλος όσον αφορά στο ψαροτούφεκο προστίθεται και ο Απρίλιος στους μήνες που απαγορεύεται (μαζί με τον Μάιο, όπου οι ερασιτέχνες έλεγαν ότι ήταν ήδη παράλογη η απαγόρευση για τον έναν μήνα).

Ειδικά για το θέμα της υποβρύχιας αλιείας και των νέων απαγορεύσεων μίλησε στην “Μηχανή του Χρόνου” ο Τάσος Χάλαρης κατασκευαστής εξοπλισµού κατάδυσης και εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης CMAS** και ψαροτούφεκου. Δείτε το βίντεο:

Βασικά ερωτήματα για το νομοσχέδιο

Η εξιδεικευμένη ιστοσελίδα για το ερασιτεχνικό ψάρεμα boat and fishing ανάρτησε ένα αρκετά επεξηγηματικό άρθρο του ερασιτέχνη αλιέα και αξ/κού του ΠΝ Ηρακλή Καλογεράκη που έθεσε μια σειρά ερωτημάτων:

“Είναι δυνατόν ο ερασιτέχνης ψαράς να σκοτώνει τα δολώματα του (σκουλήκια) πριν τα δολώσει; Είναι δυνατόν να ψαρεύει μόνο με τεχνητά δολώματα, με ψόφια ή με ζυμάρι;

Γιατί να απαγορευτεί τελείως το ψάρεμα του τόνου; Γιατί να μην παραμείνουν οι ισχύουσες απαγορεύσεις αλλά να θέλουμε να επιβάλουμε μεγαλύτερες απαγορεύσεις χωρίς το είδος αυτό να είναι στα προς εξαφάνιση είδη;

Είναι δυνατόν να ψαρεύεις σε μεγάλα βάθη και να μην κάνεις χρήση ηλεκτρικού μηχανισμού; Αφού οι περισσότεροι σήμερα στην καθετή από βάρκα και συρτή χρησιμοποιούν ειδικά καλάμια με μηχανισμούς γιατί να απαγορεύεται η χρήση μηχανισμών για την ανάκτηση νήματος ή πετονιάς, οι οποίοι έχουν ως κινητήριο δύναμη άλλη από την μυϊκή δύναμη του αλιέα;

Είναι δυνατόν όλοι οι ερασιτέχνες να μην είναι ηλικιωμένοι ή παιδιά; Να είναι εύρωστοι και δυνατοί; Με τι δύναμη θα φέρουν μια καθετή από βάθος άνω των 100 μέτρων;

Είναι δυνατόν να θεωρούν πως τα όρια πού αναφέρθηκαν (άρθρο 6) των 3 ψαριών (συναγρίδα, ροφός, τσαούση, φαγκρί)  θα είναι μόνο 4 κιλά;

Είναι δυνατόν κάποιος «χταποδάς» να βγάζει μόνο 2 χταπόδια; Ξέρει ο συντάκτης ή ρώτησε να μάθει μέχρι τι βάρος φτάνουν τα χταπόδια που έχουμε στις θάλασσες μας;

Έχει αντίληψη τα 150 μόνο αγκίστρια στο παραγάδι τι πιθανότητες έχουν και τι έκταση καλύπτει; Ήδη το υφιστάμενο τώρα όριο των 2 x 150 αγκιστριών ανά σκάφος είναι τραβηγμένο.

Πηγή φωτό: XT DIVING PRO TEAM

Έχει ψαρέψει ή μπορεί να αντιληφθεί ο «αρμόδιος χειριστής» πόσο εύκολο είναι το ψάρεμα με ψαροτούφεκο; Πως μετά την «παράλογη» απαγόρευση αυτού του είδους ψαρέματος τον Μάιο, το παρατείνουν και τον Απρίλιο; Συμβουλεύτηκε κανένα υδροβιολόγο ή ιχθυολόγο πότε γενούν τα είδη των ψαριών που ψαρεύονται με ψαροτούφεκο;

Όλοι ξέρουμε πως η τεχνολογία και οι τεχνικές αλιείας συνεχώς εξελίσσονται και αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε να δούμε τη πρόοδο της τεχνολογίας ή να την βλέπουμε και να μην την αξιοποιούμε. Είναι συνεπώς αν όχι αδιανόητο, δύσκολο σε κάποιον, να κατανοήσει τον λόγο της γενικής απαγόρευσης της υποπαραγράφου 6 του άρθρου 4 με την οποία απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τη χρήση κάποιου τηλεκατευθυνόμενου μέσου ή τηλεκατευθυνόμενης συσκευής ψαρέματος.

Μπορεί κάποιος από τους «αρμόδιους χειριστές» να αιτιολογήσει επαρκώς και πειστικά την ύπαρξη της απαγόρευσης αυτής; Εφ’ όσον σε όλα τα κράτη υπάρχουν και πωλούνται τα τηλεκατευθυνόμενα μικρά σκάφη γιατί αυτά να μην χρησιμοποιούνται;

Τέλος η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκών και υφάλμυρων υδάτων) με βάρκα (Άρθρο 8) γιατί απαγορεύτηκε? Τα σκάφη ποιους ενοχλούν και επιτρέπεται μόνο από την ακτή;

Αν θέλουν να προστατεύσουν τους επαγγελματίες αλιείς με επιβολή περιορισμών στους ερασιτέχνες και την παράνομη πώληση των αλιευμάτων, ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου και ας καθιερώσουν το κόψιμο του άνω τμήματος του ουραίου πτερυγίου από τους ερασιτέχνες αλιείς. Επίσης αν θέλουν να έχουν γνώση του αριθμού των αλιέων ανά περιοχή, δεν έχουν παρά να επαναφέρουν την «άδεια ερασιτεχνικής αλιείας» όπως έχει η Κύπρος.

Αφού για την δημιουργία του προσχεδίου του ΠΔ δεν ζήτησαν τις απόψεις των ειδικών ιχθυολόγων, των σχετικών σωματείων και δεν διάβασαν καμιά σχετική μελέτη κάποιου πανεπιστημίου, ούτε είδαν τι γίνεται σε άλλα κράτη, τότε ας καταγράψουν, ταξινομήσουν και αξιοποιήσουν τα σχόλια των όποιων σχολιαστών καταφέρουν να σχολιάσουν, διαφορετικά η κοινωνία μας πάλι θα διχαστεί και θα δημιουργήσει εστίες απογοητευμένων και θυμωμένων πολιτών.

Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.