Στις 18 Ιανουαρίου 1977, η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ της Φλόριντα εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Την ίδια χρονιά, η Ανίτα Μπράιαντ οργάνωσε την εκστρατεία κατά των ομοφυλόφιλων «Σώστε τα παιδιά μας», η οποία οδήγησε στην κατάργηση του διατάγματος.
Από το 1930 έως το 1950, οι αρχές του Μαϊάμι εφάρμοζαν μέτρα κατά των ομοφυλοφίλων. Έβαζαν λουκέτο σε όσο το δυνατόν περισσότερα νυχτερινά γκέι μπαρ ενώ θέσπισαν νόμους που καθιστούσαν παράνομες την ομοφυλοφιλία και την παρενδυσία.
Η Φλόριντα αποτελεί έως σήμερα από τις πιο συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα επιχείρησε να απομακρύνει τους ομοφυλόφιλους από την κρατικούς φορείς και δημόσια πανεπιστήμια. Τη δεκαετία του 1960, η εφημερίδα «The Miami Herald» δημοσίευσε κείμενα με τα οποία υπονοούσε ότι οι γκέι είναι μαστροποί και παιδεραστές.
Οι ταραχές στο Στόουνγουολ Ινν ως πρόδρομος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων
Στις 28 Ιουνίου 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στο Στόουνγουολ Ινν, ένα γκέι κλαμπ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, στη Νέα Υόρκη. Η επιδρομή οδήγησε επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών, των κατοίκων της γειτονιάς και των ανθρώπων που διασκέδαζαν. Οι αρχές έδιωξαν από το μπαρ υπαλλήλους και θαμώνες. Αποτέλεσμα ήταν για 6 μέρες να γίνονται διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις έξω από το Στόουνγουολ Ινν και στους κοντινούς δρόμους.
Στις 18 Ιανουαρίου 1977, η Επιτροπή της κομητείας Ντέιντ ενέκρινε νόμο με τον οποίο απαγορεύτηκαν οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην εργασία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Την ώρα της συνεδρίασης η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο, που είτε συμφωνήσουν είτε διαφωνούσαν με το νόμο. Μια παρευρισκόμενη, η Ανίτα Μπράιαντ πήρε το λόγο και είπε: «Το διάταγμα συγχωρεί την ανηθικότητα και κάνει διακρίσεις στα δικαιώματα των παιδιών μου να μεγαλώνουν σε μια υγιή, αξιοπρεπή κοινότητα».
Το ομοφοβικό κίνημα και η Ανίτα Μπράιαντ
Η Ανίτα Μπράιαντ είναι τραγουδίστρια, η οποία το 1958 είχε κερδίσει τα καλλιστεία. Την περίοδο 1969-1980 υπήρξε κύριο πρόσωπο της διαφήμισης της Επιτροπής Εσπεριδοειδών της Φλόριντα. Με την ψήφιση του διατάγματος, άρχισε να ανησυχεί στην ιδέα ότι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να εργάζονται σε χριστιανικά σχολεία. Πίστευε ότι τα παιδιά θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσουν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό.
Μετά την ψήφιση του διατάγματος, πάνω από τριάντα συντηρητικοί πολιτικοί και υπουργοί συναντήθηκαν στο σπίτι της Μπράιαντ. Σχεδίαζαν πώς θα μπορούσαν να ανατρέψουν το ψήφισμα. Η δημιουργία της ομοφοβικής εκστρατείας «Σώστε τα παιδιά μας» ήταν γεγονός. Στηρίχτηκε σε χριστιανικές πεποιθήσεις, που υποστήριζαν ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και μορφή σεξουαλικής κακοποίησης για τα παιδιά.
Η εκστρατεία δημιούργησε και διαφήμιση σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Είχε πλάνα από την Παρέλαση Υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο, παρουσιάζοντας άνδρες να φιλιούνται μεταξύ τους, ντραγκ κουίν να χορεύουν και γυμνόστηθες γυναίκες. Ο εκφωνητής της διαφήμισης κατηγόρησε την ομοφυλοφιλική κοινότητα του Μαϊάμι ότι θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε «εστία της ομοφυλοφιλίας» όπως το Σαν Φρανσίσκο.
Η σκοταδιστική επιτυχία της εκστρατείας και το μποϊκοτάζ στο χυμό πορτοκαλιού
Στις 7 Ιουνίου 1977, με ψηφοφορία, το δικαίωμα που απέκτησαν οι ομοφυλόφιλοι 5 μήνες νωρίτερα καταργήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν η εκστρατεία «Σώστε τα παιδιά μας» να αποκτήσει ανταγωνισμό.
Σχηματίστηκε ο «Συνασπισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και η «Εκστρατεία Νίκης του Μαϊάμι», οι οποίοι οργάνωσαν μποϊκοτάζ στον χυμό που διαφήμιζε η Μπράιαντ. Τα γκέι μπαρ της περιοχής αντικατέστησαν το κλασσικό κοκτέιλ «Σκρουντράιβερ» -βότκα πορτοκάλι- με το «Ανίτα Μπράιαντ Κοκτέιλ», το οποίο περιείχε βότκα και χυμό μήλου.
Δείτε το βίντεο από ομιλία της Ανίτα Μπράιαντ που δέχεται μια τάρτα στο πρόσωπό της από άνδρα που διαφωνεί με τις ομοφοβικές της απόψεις:
Η Μπράιαντ σε διαφημιστικό για την Επιτροπή Εσπεριδοειδών της Φλόριντα έλεγε «Το πρωινό χωρίς χυμό πορτοκαλιού είναι σαν μια μέρα χωρίς ήλιο». Οι υποστηρικτές των ομοφυλοφίλων σχεδίασαν διάφορα προϊόντα, όπως μπλουζάκια, αυτοκόλλητα και κονκάρδες με μηνύματα όπως: «Μια μέρα χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαν μια μέρα χωρίς ήλιο».
Δύο εβδομάδες μετά την ψηφοφορία, παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά ομοφοβικής βίας. Ένας κηπουρός που εργαζόταν για την πόλη του Σαν Φρανσίσκο μαχαιρώθηκε 15 φορές στο πρόσωπο και στο στήθος του, ενώ οι δράστες τον αποκαλούσαν «πούστη». Η μητέρα του και δήμαρχος της πόλης κατηγόρησε τη Μπράιαντ για τον θάνατο του γιου της. 200.000 κάτοικοι συμμετείχαν σε διαδήλωση προς τιμήν του. «Το αίμα του γιου μου είναι στα χέρια της», είχε πει.
Με την άνοδο του «Σώστε τα παιδιά μας», συνδέθηκαν και πολλά περιστατικά αυτοκτονίας ομοφυλοφίλων.
H αποποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων
Πέρασαν 30 χρόνια μέχρι οι ομοφυλόφιλοι να αποκτήσουν το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή». Οι ΗΠΑ είχαν νόμους «περί σοδομισμού», με τους οποίους ποινικοποιούσαν συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις. Σταδιακά, από το 1962 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτείων ξεκίνησαν να αποποινικοποιούν τη σεξουαλικής επαφή ομοφυλόφιλων.
To 2003, o νόμος «Λόρενς κατά του Τέξας» αποτέλεσε απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Έκρινε ότι οι νόμοι «περί σοδομισμού» είναι αντισυνταγματικοί.
Το 2008, κάτοικοι της Φλόριντα ενέκριναν με ψήφισμα τη συνταγματική τροποποίηση που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται. Οι ομόφυλοι γάμοι στην πολιτεία έγιναν νόμιμοι στις 6 Ιανουαρίου 2015.
To 2022, στη Φλόριντα υπεγράφη νόμος, ο οποίος απαγορεύει να εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη δημοτικού. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι μπορούν να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα στις τάξεις της Φλόριντα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελεί μέρος της διδασκαλίας.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Διαβάστε ακόμη
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ